Fotografie

Shooten in de felle zomerzon

June 1, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Ik denk dat we het probleem allemaal wel kennen, die felle zon midden in de zomer. Hoe zorg je voor goed belichte foto’s op zo’n zomerdag?

Shoot nooit midden op de dag

Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar als het wél mogelijk is, plan je shoot dan nooit midden op de dag. Dan staat de zon het hoogst en is schaduw creëren erg moeilijk. Plan je shoot het liefst voor 8 uur ‘s morgens of na 8 uur ‘s avonds, dan heb je het mooiste licht.

Zorg voor schaduw

Fotografeer zo min mogelijk in de zon, maar zoek altijd schaduw op. Dit hoeft maar een klein stukje te zijn. Onder een boom, naast een struik, of zelfs naast een gebouw. Zolang je modellen maar geen harde schaduwen in hun gezicht krijgen of met hun ogen moeten knijpen.

Werk met een lichtscherm

Heb je geen keuze in de tijden, bijvoorbeeld als je een bruiloft fotografeert, en is er ook geen schaduw beschikbaar, dan kun je werken met een lichtscherm. De meeste reflectie schermen hebben een afritsbare hoes. Als je die eraf haalt komt er een half doorzichtig wit scherm tevoorschijn, wat je kan helpen om schaduw te creëren boven je modellen. Je hebt dan natuurlijk wel een lieftallige assistent nodig.

Kies voor tegenlicht

Probeer, als er echt nergens schaduw is, met tegenlicht te werken. Om 12 uur ‘s middags is er natuurlijk weinig tegenlicht, maar rond 3/4 uur ‘s middags zakt de zon al een klein beetje. Zorg dan dat de modellen niet naar de zon gericht staan, maar andersom. Dan krijg je in elk geval geen last van schaduwen en knijpende ogen. Hoe je mooie foto’s met tegenlicht kunt maken, dat lees je hier.

 

Instellingen

Omdat je een grote hoeveelheid licht hebt kun je je ISO zo laag mogelijk zetten. In de meeste gevallen is dit ISO 100. Waarschijnlijk wil je wel met een groot diafragma werken, omdat je een onscherpe achtergrond wil. Dat kan, maar zorg dan dat je je sluitertijd flink verhoogd om zo de hoeveelheid licht alsnog te beperken. In de Av stand kun je dit doen door wat onder te belichten (bijvoorbeeld -2), en in de M stand doe je dit natuurlijk gewoon handmatig.

Hoe zorg jij voor mooie foto’s midden op een zomerdag?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Moama says:

    Ik maak dan geen foto’s. Als het echt moet inderdaad de schaduw opzoeken. Soms gebruik ik mijn Sunbounce Sunswatter maar daar mag het weer niet te hard voor waaien.
    Ps: Av stand is echt een Canon term. Ik zou liever de term diafragmaprioriteit gebruiken.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius