Fotografie

Scherpe paarden foto’s maken in een binnenbak

October 3, 2022

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Als paardenfotograaf weet jij waarschijnlijk al: scherpe foto’s maken in een binnenbak of binnenpiste is een uitdaging. Het is er donker, je krijgt al snel bewegingsonscherpte, of misschien heb je zelfs wel hele zwarte foto’s. Geen zorgen, daar kunnen we wat aan doen!

Ik ga je tips geven hoe je toch scherpe foto’s kunt maken, ook in een binnenbak, en elke beweging van het paard kunt bevriezen.

Welke lens kies je?

Bij het fotograferen in een binnenbak wil je het liefst een lens waar zoveel mogelijk licht doorheen kan. Dit noem je ook wel een lichtsterke lens. Ideaal zou zijn als je er ook nog mee kunt zoomen, zodat je het paard overal goed kunt vastleggen. 

De 70-200mm f/2.8 is hier perfect voor! Je kunt hier een maximaal diafragma van f/2.8 gebruiken, dus lekker veel licht en een mooie onscherpe achtergrond.

Heb je zo’n lens niet? Dan voldoet een kitlens vaak ook wel.

Je camera instellingen

Meestal raad ik fotografen aan om foto’s te maken in de AV-stand, maar in dit geval is de M-stand toch wat beter. Het geeft niet als je daar nog geen ervaring mee hebt, we gaan er in meerdere stappen voor zorgen dat jij een scherpe foto gaat maken!

Stap 1: Stel een zo groot mogelijk diafragma in

Zoals ik al zei, je wilt zo veel mogelijk licht hebben. Zet je diafragma dus zo ver open als mogelijk. Bij een kitlens is dit waarschijnlijk f/5.6. 

Stap 2: Kies je sluitertijd

Om het paard goed vast te leggen moet je sluitertijd snel genoeg zijn. Dat is waarom het fotograferen in een binnenbak zo lastig is. Je moet werken met snelle sluitertijden in een ruimte met heel weinig licht. Een slechte combinatie!

Je kent misschien het ezelsbruggetje 1/maximaal bereik van je lens (x2), maar dat zal hier waarschijnlijk niet genoeg zijn. Een sluitertijd van 1/400e seconde is een mooi startpunt om mee te beginnen. Hiermee kom je waarschijnlijk goed uit in draf en galop, zeker als je mee beweegt met het paard. 

Een voorbeeld van een foto met bewegingsonscherpte. De sluitertijd van 1/125e is te langzaam om de beweging te bevriezen.

Met je diafragma zo groot mogelijk en je sluitertijd op ongeveer 1/400e seconde kun je nu een foto proberen te maken. Kijk goed naar het resultaat en bepaal of dit te donker of te licht is (zeer waarschijnlijk te donker).

Stap 3: Pas je ISO aan

Met behulp van je ISO kun je nu wat meer licht toevoegen aan je foto. Was je foto veel te donker? Verhoog dan de ISO net zo lang tot de belichting wél netjes is.

Was hij wat te licht? Dan mag de ISO iets omlaag.

Wil je je niet te veel bezig moeten houden met je ISO waarde, dan kun je je camera ook op ISO AUTO zetten. Dan bepaalt je camera zelf de ISO, en kun je dit loslaten.

Houd wel rekening met de ruis die je ongetwijfeld in je foto’s terug gaat zien. Het is slim om van te voren eens te testen wat jouw camera aan kan qua ISO waarde, en wanneer de ruis onacceptabel wordt.

Tip: Fotografeer in RAW

Als je bewerkingssoftware hebt om RAW foto’s mee te bewerken is het handig om in RAW te fotograferen. In RAW kun je veel makkelijker correcties maken, zoals het oplichten van je beeld en het verminderen van de ruis.

Het scherpstellen

Je hebt verschillende modi in je camera om scherp te stellen. AI Servo (continuous), One Shot/Single-focus, en AI Focus. 

Het handigst bij paarden in een binnenbak fotograferen is om je camera op AI Servo te zetten. Daarmee stel je continue opnieuw scherp op het bewegende onderwerp, ook als het onderwerp zich verplaatst (wat bij een paard natuurlijk het geval is). 

Je opnamemodus

Zet je opname modus niet op ‘enkele afbeelding’ maar op ‘continue opname’. Die modus kun je meestal herkennen aan de meerdere vierkantjes achter elkaar. In deze modus kun je meerdere foto’s snel achter elkaar maken. Dat is wel zo handig als je actie foto’s wilt maken.

Conclusie

Met deze instellingen moet het lukken om in een binnenbak foto’s te maken. Lukt het niet? Dan kan het zijn dat het echt te donker is voor jouw camera om nog scherpe beelden te maken. Zeker ‘s avonds kan dit het geval zijn.

Schakel in elk geval nooit de flits in. Daar kunnen paarden van schrikken, en dat kan ongelukken veroorzaken.

Succes met fotograferen! 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius