Camera's en objectieven

Review: Panasonic G80 systeemcamera

May 10, 2018

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

‘Systeemcamera’s, nee joh, wie gebruikt dat nou?’ – zei ik nog in 2015. Redelijk onbekend waren ze toen nog bij mij.  Toch heb ik vorig jaar de gok gewaagd, omdat ik het gemak van ‘even een foto maken’ miste na jaren met een zware 6D rondgelopen te hebben.  Ik koos voor de Pansonic G80, inderdaad: een systeemcamera. Werkt het nou echt fijner en is de kwaliteit van zo’n systeemcamera wel net zo goed? In deze review vertel ik je er alles over!

Micro-four-thirds

Allereerst, de Panasonic een systeemcamera met een micro-four-thirds sensor.  Dit houd in dat de sensor van deze camera een ander formaat, én een andere verhouding heeft dan een spiegelreflex camera. Bij een spiegelreflex is de beeldverhouding altijd 3:2, maar bij een systeemcamera is de verhouding 4:3. Dat betekent dat de foto wat vierkanter is dan die van een spiegelreflex. Ik zelf crop de foto in de nabewerking alsnog naar een 3:2 verhouding, omdat ik dat mooier vind. Daarmee snij je dan wel een stukje beeld weg, dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

Als je wilt filmen, dan kun je de beeldverhouding wel veranderen naar 16:9, zodat je alsnog het ‘breedbeeld effect’ krijgt.

Omdat het een systeemcamera is, heeft de camera ook geen spiegel. Het beeld dat je ziet door de zoeker heen is dan ook elektronisch, en dat is best even wennen. De liveview van de camera werkt wel ontzettend snel door het ontbreken van de spiegel, en daardoor kun je ook uitstekend via het lcd-schermpje fotograferen en filmen.

Fotograferen kan overigens in JPG en in RAW.

De camera

De voornaamste reden om een systeemcamera aan te schaffen was voor mij het lichte gewicht en het kleine formaat. Op vakantie maakte ik amper nog foto’s, omdat ik geen zin had om mijn zware set met 3 objectieven overal mee naartoe te slepen. ‘Even een foto maken’ was er niet meer bij, en ik merkte dat ik daardoor minder plezier kreeg in fotograferen. De Panasonic is een stuk kleiner dan mijn spiegelreflex en weegt slechts 450 gram. Mijn spiegelreflex weegt zonder objectief 770 gram, en met objectief al gauw bijna 2 kilo. Dat scheelt dus aanzienlijk!

De Panasonic heeft een touchscreen en een kantelbaar scherm, wat erg fijn is als je laag bij de grond fotografeert, of juist boven je hoofd. Ook bij het filmen is het ideaal, wat het een perfecte vlog camera maakt. Ook is de camera stof- en spatwaterdicht.

Scherpstellen

De camera heeft 49 scherpstelpunten! Dat is een flink aantal, zelfs meer dan ik gewend ben van mijn Canon 6D. Je kunt onder andere scherpstellen door zelf een scherpstelpunt te kiezen, net als je gewend bent op een spiegelreflex. Dit kan via het draaiwieltje, maar ook via het touchscreen. Dit is wel even wennen, want soms duwde mijn neus op het scherm tijdens het fotograferen, waardoor ik van scherpstelpunt wisselde. Dat is simpel op te lossen door het schermpje open te klappen als je aan het fotograferen bent.

Beeldkwaliteit

De foto’s zien er ontzettend goed uit, en doen niet onder voor de crop spiegelreflex camera’s. Uiteraard zie je wel verschil met een fullframe camera, maar de kwaliteit viel me absoluut niet tegen. De foto’s zijn scherp, en helder. Ook scherptediepte is, met het juiste objectief, absoluut toe te passen.

De maximale sluitertijd van de camera is 60 seconde, zodat je ook ‘s nachts mooie foto’s kunt maken. De minimale sluitertijd is 1/4000e seconde.

De maximale ISO waarde van de camera is 25600, maar dat is een waarde die ik niet snel zal gebruiken. Vanaf ISO 3200 begint de ruis in beeld te komen en vanaf 6400 begint het wat te storen. Geen slechte prestaties voor een systeemcamera!

Filmen

Met de Panasonic kan je in 4K filmen. Dat is iets wat heel cool klinkt, maar in werkelijkheid iets minder cool is, omdat de meeste schermen nog geen 4K kunnen verwerken op dit moment. Ik film dan ook niet in 4K, maar in ultra HD, en ook die beelden zijn indrukwekkend.

De beeldstabilisatie is top, waardoor je geen last hebt van schokkende, misselijkmakende beelden, als je je filmpjes terug kijkt.

Het fijnste aan het filmen met deze camera is het feit dat de camera ontzettend snel en juist scherpstelt. De camera kan gezichten of onderwerpen tracken. Als je dus op je gezicht hebt scherpgesteld, en je verplaatst door het beeld, blijft de camera je gezicht volgen, waardoor je altijd scherp bent.

De camera maakt geen geluid tijdens het scherpstellen. Dit, en het feit dat de camera onderwerpen kan tracken, maakt de camera veel fijner om mee te filmen dan mijn spiegelreflex.

Extra opties

De camera heeft, zoals elke camera tegenwoordig, Wi-Fi, en een aantal leuke extra functies, zoals focus stacking en time-lapses. Voornamelijk de time-lapse functie is leuk om mee te spelen. In onderstaande video (geheel gemaakt met de Panasonic G80) kun je een timelapse van de melkweg zien.
Prijs en conclusie

Ik ben ontzettend blij met mijn aankoop en ik heb er nog geen dag spijt van gehad. Ik heb inmiddels 2 objectieven bij de camera, een Panasonic Lumix G Vario 7-14mm F4,0 (groothoek objectief), en een Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm F2.8 (vergelijkbaar met de 24-70mm op een spiegelreflex). Deze objectieven bieden alles wat ik nodig heb op vakantie, en ik fotografeer daardoor weer met veel plezier. Omdat je hem zo snel ‘even pakt’, schiet ik ook alle product foto’s voor mijn blog met deze camera.

Ook gebruik ik de camera voor al mijn vlogs en video’s en dit werkt snel en levert altijd weer prachtige beelden op. Kortom: Ik ben helemaal fan!

De Panasonic G80 is verkrijgbaar vanaf ongeveer €800,- (prijs zonder objectief). Dit artikel bevat affiliate links. 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Nicole says:

    Mooi en duidelijk artikel! Zijn er ook goedkopere opties?

    • Marit says:

      Uiteraard, er zijn ontzettend veel modellen op de markt. Dus daar zit vast iets bij voor jouw budget!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius