Fotografie

Review: Fotoboek van Saal Digitaal Nederland

June 30, 2016

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

3IMG_4048

Bij Saal Digitaal Nederland kreeg ik de kans een fotoboek te ontwerpen, zodat ik voor jullie een review kon plaatsen. Dat kwam goed uit, want ik wilde graag een boek maken van mijn Zweden ervaring. Inmiddels heb ik het fotoboek binnen, dus ik deel graag mijn mening met jullie!

De software

Om het fotoboek te maken kun je software downloaden, die snel en makkelijk te installeren valt. Vervolgens kies je het soort album wat je wil maken. Ik wilde graag een fotoboek met een zachte cover met een wat kleiner formaat, en mijn album zou zo’n 50 pagina’s worden. Helaas had ik met dit aantal pagina’s alleen maar keuze tussen ring-albulms, en een hardcover fotoboek van minstens A4 formaat. Dat vind ik jammer, want mijn eerste keus was een softcover.

Schermafbeelding 2016-06-14 om 13.37.44

Het fotoalbum ontwerpen kan op verschillende manieren. Je kunt met basic lay-outs werken, of thema’s kiezen.

Schermafbeelding 2016-06-24 om 14.10.13

De layouts die vervolgens geboden worden vind ik zelf niet fijn om mee te werken. Je kan geen snelle losse keuze maken voor de linker of rechter pagina, maar je kiest meteen een lay-out voor beide pagina’s. Ook vind ik de lay-outs vrij basic, en niet creatief. Ik wilde ook graag met tekst werken, maar in de software had je een hele beperkte keuze aan lettertypes en effecten. Ook de keuze uit achtergronden vind ik niet mijn smaak. Daarom heb ik mijn lay-out geheel in Photoshop gemaakt, en later in het boek gevoegd. Dat werkt prima, omdat de afmetingen van het boek netjes worden aangegeven, zodat je deze waarden in Photoshop kunt gebruiken.

Schermafbeelding 2016-06-14 om 13.42.22

De software werkt in principe prima, maar ik vond het niet prettig werken voor wat ik graag wilde.

Het fotoboek

Het fotoboek kwam met een week na mijn bestelling al binnen. Super snelle service dus!

1IMG_4043

Tot mijn verassing had het boek platliggende pagina’s! Dit was niet echt naar voren gekomen toen ik in de software voor een hardcover koos, maar blijkbaar hebben alle hardcovers platliggende pagina’s. Dit zou misschien wat beter aangegeven kunnen worden, want dan had ik hier en daar voor een lay-out gekozen die over de naad heenliep.

5IMG_4052 4IMG_4051

Wat me ook verraste was dat er geen schutbladen in het boek zaten. De eerste pagina wordt gewoon direct op de achterkant van de harde cover gedrukt. Dit vind ik zelf niet zo mooi, dus ik had het fijner gevonden als dat duidelijker aangegeven werd.

Er staan nergens grote logo’s op het boek. Enkel op de achterkant een heel klein QR-vierkantje.

7IMG_4067 2IMG_4046

De kwaliteit van het papier is prachtig. Het papier is ontzettend dik, mooi glanzend en stevig. De fotokwaliteit is perfect, exact zoals ik ze geschoten heb. Er is geen extra contrast of verzadiging aan toegevoegd, zoals andere foto-album drukkerijen nog wel eens doen. Door de platliggende pagina’s komen je foto’s ook mooi uit.

6IMG_4057

De pagina’s liggen wel een beetje krom, zoals je aan de zijkant kunt zien. Misschien trekt dit nog wat bij, en moet ik er even iets zwaars opzetten. Ik vind het voor mijzelf niet heel storend, maar als ik dit aan klanten zou afleveren zou ik dit wel een minpuntje vinden.

Conclusie

Ben je op zoek naar een foto album van prachtige kwaliteit, platliggende pagina’s en eentje die jouw foto’s perfect weergeeft, dan is Saal Digitaal een mooie optie. Wil je veel aandacht besteden aan het design en graag alles in de hand hebben, dan is het misschien beter om een andere keuze te maken, of je lay-out in Photoshop te maken.

 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Sandra says:

    Ik heb ook een vakantieboek gemaakt bij Saal Digitaal omdat ik ook de kans kreeg om het uit te proberen. Wel even handig om te melden dat je hem liggend moet bewaren. Ik heb hem ook een poosje rechtop gezet en nu ook kromtrekkende bladen.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius