Algemeen

Review: Foto afdrukken op hout

April 6, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Als je een foto wilt afdrukken heb je tegenwoordig talloze opties om uit te kiezen. Eentje die bij mij nog niet zo bekend was, is een foto afdrukken op hout. Van www.fotoophout.nl mocht ik een exemplaar reviewen!

Omdat ik op dit moment geen foto’s hoef af te drukken besloot ik er een witactie van te maken. Keeley wit heeft gewonnen en zij mocht deze foto, gemaakt door SH Shots, gebruiken!

De soorten hout

Je kunt op de website voor verschillende soorten hout kiezen. Vurenhout, Larikshout/Ayoushout, steigerhout en Multiplex. De standaard optie is Vurenhout, deze heb ik ontvangen. Larikshout kun je ook buiten gebruiken en heeft minder opvallende nerven. Steigerhout geeft een wat stoerdere look en multiplex is een wat goedkopere optie.

Je kunt ook voor een white wash kiezen onder je foto. Dan vallen de nerven en ander patronen in het hout minder op. Je kleuren op de foto komen dan ook wat mooier over. Dit raad ik je zeker aan!

Afmetingen

Je kunt voor verschillende afmetingen kiezen. Belangrijk om te weten is dat de planken standaard 10 cm zijn. De formaten worden dus telkens met 10 centimeter groter. De foto die ik ontvangen heb is 60 cm bij 40 cm. Dit is een fijn formaat, maar ik denk dat je foto’s nog mooier uitkomen bij een wat groter formaat.

De verzending

Nadat ik mijn bestelling had afgerond had ik de print met een week binnen. Keurig verpakt in stevig karton en met een basic ophangsysteem. Hele fijne service en alles zag er tip top uit.

Wat vind ik van het product?

De kleuren zien er erg goed uit! De foto was best een hele moeilijke voor op hout, veel verschillende lichte kleuren die in elkaar overlopen. Ik was benieuwd of deze subtiele overloop van kleur mooi zou uitkomen, maar dat is zeker goed gelukt.

Het hout is heel netjes afgewerkt. Je zult er geen splinters van krijgen. Hier en daar zie je nog een nerf lopen. Dit vind ik stiekem wel een beetje zonde, omdat het toch je foto beïnvloed. Dit is persoonlijke smaak, want bij een foto op hout wil je juist wel die ‘hout-look’ terug zien, natuurlijk.

Door het hout is je foto ook logischerwijs niet helemaal haarscherp, zoals het op bijvoorbeeld een glasplaat wel zou zijn. Voor de leek niet te zien, maar als fotograaf is dat dan toch zonde.

De planken vind ik zelf iets te groot bij dit formaat afgedrukt. Je moet ook echt opletten bij het bestellen of je foto wel mooi uit komt, dit kun je in de voorvertoning zien. Je wilt geen gleufje die dwars door een oog loopt, bijvoorbeeld. Ik denk dat de foto bij een groter formaat nog mooier had uitgekomen!

Conclusie

Zelf vind ik een foto op hout niet direct iets voor mij. Ik vind de nerven die er doorheen lopen toch zonde, als fotograaf. Ik blijf fan van aluminium en glas, vanwege de perfecte kleurenweergave en scherpte. Ik zou denk ik eerder voor hout kiezen als ik de foto buiten wil ophangen, dan past hout er toch beter bij, vind ik. Als je hem buiten wilt gebruiken kun je het Larikshout kiezen en deze heeft al minder opvallende nerven.

Al met al is de print wel echt heel netjes en kan ik er weinig op aanmerken. Zeker een aanrader dus als je hier van houdt!

FotoOpHout is een dochterbedrijf van FotoCadeau.nl. Hier kun je naast een foto op hout ook terecht voor onder andere foto’s op glas, aluminium, canvas en tuinposters. Het product heb ik gratis ontvangen. 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. […] via Review: Foto afdrukken op hout — MHilariusTutorials […]

 2. Silke says:

  Bedankt voor je eerlijke review! Altijd tof om te lezen 🙂 Ik denk dat iets op hout mij wel zou aanspreken, juist omdat ik fan ben van hout (en het dus niet zo erg is voor mij als de foto niet 100% perfect erop te zien is). Al kan ik me wel inbeelden dat als je een foto kiest waar je super trots op bent, het altijd wat spannend is hoe je het zal terug krijgen. Liefs!

  • Marit says:

   Ja het is denk ik heel erg afhankelijk van je smaak! Ik ben gek op glas en acryl afdrukken dus dan is dit wel even wat anders, haha.

 3. Bente says:

  Als je een foto op canvas wilt uit printen, welke afmetingen van de foto raad jij dan aan ? 🙂

  • Marit says:

   Ik vind zelf dat de foto dan minimaal zo’n 60 cm breed moet zijn, liefst nog groter. Anders wordt het al gauw zo’n lullig dingetje op een grote muur, haha. Hoe groter de muur, hoe groter de afdruk!

 4. Karin says:

  Ik vind een foto op hout ook heel gaaf ik heb in mijn woonkamer een heel groot formaat hangen. Maar dat is zeker de moeite waard!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius