Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

SONY DSC

Een vakantie naar Afrika om giraffes te spotten, een tripje naar Canada om een bruine beer een vis te zien vangen, tsja. Dat zit er nou eenmaal niet altijd in. Maar het betekend niet dat je deze beelden nooit kunt maken! In dierentuinen liggen de mogelijkheden voor het oprapen, als je een beetje creatief bent.

Nou is fotograferen in dierentuinen wel echt een uitdaging, als je met écht goede platen wil thuis komen. Dit heeft natuurlijk te maken met de verblijven, de omheining, maar ook gedrag wat de dieren vertonen, of eigenlijk vaak juist niet vertonen. Het is de kunst de dieren op zo’n manier vast te leggen dat iedereen denkt dat jij even aan de andere kant van de wereld bent geweest.
SONY DSC

Allereerst is het van belang een goede dierentuin uit te kiezen. Elke dierentuin heeft z’n mogelijkheden, maar als je op de bonnefooi heen gaat kun je nog wel eens teleurgesteld terug komen. Voor grote dieren foto’s hoef je bijvoorbeeld niet in Artis te zijn. De verblijven zijn verre van natuurlijk en zo is het maken van een mooie compositie ontzettend lastig. Wél hebben ze een mooi nieuw verblijf met loslopende leguanen en apen, en hebben ze een mooi aangelegde vlindertuin. Het is handig om dit van te voren te weten, zodat je rekening kunt houden met de apparatuur die je meeneemt.

De tijd
Let ook op wanneer je naar de dierentuin gaat. In de winter is het fotograferen lastiger, omdat de dieren vaak binnen zitten. Ook kun je tropische verblijven vaak vergeten, omdat het temperatuur verschil voor je lenzen en camera te groot is. Kom ook doordeweeks en buiten de vakantie als je de mogelijkheid hebt. Vermijd de vakanties en schooluitjes, zodat je rustig alle tijd kunt nemen voor het verblijf.

10IMG_9041copy

Voedertijden
Vraag bij binnenkomst een foldertje met de voedertijden, en vraag eventueel aan medewerkers wanneer de dieren wakker/actief zijn. Zo voorkom je dat je uren bij die ene slapende wolf staat te wachten die je per se op de foto wil. Blijf niet te lang hangen bij dieren die voor jou niet gunstig zitten, ga verder naar het volgende dier en kom later op de dag nog eens terug.

20IMG_9248copy 3IMG_8818copy

Het fotograferen

Probeer altijd het meest natuurlijke stukje van het verblijf te zoeken als achtergrond. Bij dierentuinen als Burgers Zoo is dat een eenvoudige klus, bij Artis een hele uitdaging. Zorg voor zo min mogelijk afleidende objecten op de achtergrond.

Het beste fotografeer je met een telelens en een groot diafragma. Dit heeft 2 redenen; je vervaagt de achtergrond waardoor eventuele onnatuurlijke elementen minder opvallen, maar je vervaagt ook meteen het gaas op de voorgrond. Je kunt namelijk best heel goed door gaas heen fotograferen als je maar dicht genoeg staat en je een groot diafragma gebruikt.

SONY DSC

Apparatuur
Je telelens heb je bij de meeste dierentuinen wel nodig, zo kun je de dieren beeldvullend in beeld krijgen, ookal zitten ze aan de andere kant van het verblijf. Je kunt er immers moeilijk naartoe lopen. Met ‘telelens’ bedoel ik niet meteen een 500mm, met een millimeter of 200 zit je ook al helemaal goed.

Ga je naar een dierentuin met een vlindertuin? Neem dan je macro set mee! Op deze manier kun je dichterbij de vlinders komen en prachtige macro foto’s maken.

Verblijven met glas kun je het beste langslopen. Je hebt vaak last van reflecties, van de lucht, of van jezelf. Je kunt donkerde kleding aantrekken, dat helpt een beetje, maar voorkomen doe je het niet. Wil je echt graag dat dier achter glas op de foto, ga dan zo dicht mogelijk op het glas zitten, en gebruik een polarisatiefilter als je die hebt. Die zorgt ervoor dat reflecties deels verdwijnen.
Flitsen heeft geen zin bij een glazen verblijf, het enige wat je op je foto terug ziet is een flits en een glas met veel vingerafdrukjes.

15IMG_9177copy 19IMG_9232copy

Composities 
Let op je standpunt! Probeer zoveel mogelijk ‘oog in oog’ met het dier te staan. Is het dier klein, ga dan gerust op de grond liggen en/of zitten. Komt misschien een beetje vreemd over aan het begin, maar schaam je daar niet voor! Je krijgt er echt betere foto’s voor terug.

Probeer te varieren met composities. De dieren lopen toch niet weg, dus je kunt naar hartelust experimenteren. Plaats het dier eens in een hoek, of juist onder- of bovenin. Neem een stuk achtergrond mee.
SONY DSC 13IMG_2493

Welke dierentuin moet je zijn?

Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat je zoekt, elke dierentuin heeft wel zijn specialiteiten!

 • Artis – prachtige vlindertuin en nieuw verblijf met zeer fotogenieke leguaan (ik spreek uit ervaring! Jaja.)
 • Blijdorp – Bekend om het prachtige aquarium, een echte uitdaging wat fotografie betreft! Ook in de botanische tuin kun je los door bloemetjes en bijtjes op de foto te zetten.
 • Safaripark Beekse Bergen – Alsof je in Afrika bent! Wel even zorgen dat je de ander 3948 auto’s niet in beeld krijgt.
 • Apenheul – Prachtig om apen te fotograferen, ze verstoppen zich vaak in de bladeren, zodat je een heel natuurlijk beeld krijgt.
 • Ouwehands dierenpark – Het berenbos! Nergens anders fotografeer je beren zo mooi.
 • Burgers’ Zoo – Bekend om de meest natuurlijke verblijven van vrijwel alle Nederlandse dierentuinen. Voor een dagje fotograferen zit je hier zeker goed!
 • Avifauna – Vogelparadijs! En hier heb je geen last van de tralies.
 • Gaia Zoo – Een wat kleinere dierentuin met mooie mogelijkheden om Cheeta’s te fotograferen! Ook hebben ze wat losvliegende vogels!

Hebben jullie nog tips en hebben jullie hier wat aan gehad? Laat het weten in de comments!

 

Op safari in de dierentuin

Fotografie

May 26, 2014

blogs

Let’s Get Better #3 – Ik beoordeel jullie foto’s!

Let’s Focus: de pocket editie is uit!

Alles over het histogram

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

 1. Bianca

  May 26th, 2014 at 9:54 am

  Ik ben naar Avifauna en Beekse Bergen geweest! Was beide zeer geslaagd.
  Geen last van hekken! En de auto’s vielen ook mee dus zeker aanraders. =)

 2. Senna

  May 26th, 2014 at 10:00 am

  Leuk en handig artikelen. Het lijkt mij leuk om eens naar een dierentuin te gaan om te fotograferen.

 3. Deborah Hamar

  May 26th, 2014 at 10:01 am

  Handige tips! Bedankt!!

 4. Jespri

  May 26th, 2014 at 1:02 pm

  Handige tips! Beekse bergen vond ik zeker een aanrader. 😀

 5. Nina S (NinFotografie)

  May 26th, 2014 at 8:12 pm

  Super foto’s en goede tips! Ik ben bijna overal wel geweest van wat je opnoemt haha 😉

 6. maritkaty

  May 26th, 2014 at 8:24 pm

  Oh leuk! Haha welke dierentuin vond jij het beste om te fotograferen?

 7. Juudith

  May 28th, 2014 at 9:19 pm

  Mooie foto’s! ik vind Ouwehands altijd erg leuk en burgers zoo! maaaar wel op de rustige dagen haha!

 8. Manon de Zeeuw

  July 30th, 2015 at 2:57 pm

  mooie foto’s en leuke blog. Ik heb recent ook een blog geschreven over fotograferen in de dierentuin, ben je benieuwd:
  http://manondezeeuw.nl

 9. Manon ruitenberg

  December 31st, 2016 at 12:22 pm

  Inmiddels een aantal dierentuin bezoeken en blogs verder, hierop de website aangepast: http://manonruitenbergfotografie.nl/dierentuin-fotografie-tips-en-trucs/

 10. justin

  November 20th, 2017 at 3:20 pm

  jammer dat U niet bij de foto welke lens ( mm) en diafragma zet

Laat een reactie achter!

follow me

@marit.hilarius

%d bloggers like this: