Fotografie

Op safari in de dierentuin

May 26, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

SONY DSC

Een vakantie naar Afrika om giraffes te spotten, een tripje naar Canada om een bruine beer een vis te zien vangen, tsja. Dat zit er nou eenmaal niet altijd in. Maar het betekend niet dat je deze beelden nooit kunt maken! In dierentuinen liggen de mogelijkheden voor het oprapen, als je een beetje creatief bent.

Nou is fotograferen in dierentuinen wel echt een uitdaging, als je met écht goede platen wil thuis komen. Dit heeft natuurlijk te maken met de verblijven, de omheining, maar ook gedrag wat de dieren vertonen, of eigenlijk vaak juist niet vertonen. Het is de kunst de dieren op zo’n manier vast te leggen dat iedereen denkt dat jij even aan de andere kant van de wereld bent geweest.
SONY DSC

Allereerst is het van belang een goede dierentuin uit te kiezen. Elke dierentuin heeft z’n mogelijkheden, maar als je op de bonnefooi heen gaat kun je nog wel eens teleurgesteld terug komen. Voor grote dieren foto’s hoef je bijvoorbeeld niet in Artis te zijn. De verblijven zijn verre van natuurlijk en zo is het maken van een mooie compositie ontzettend lastig. Wél hebben ze een mooi nieuw verblijf met loslopende leguanen en apen, en hebben ze een mooi aangelegde vlindertuin. Het is handig om dit van te voren te weten, zodat je rekening kunt houden met de apparatuur die je meeneemt.

De tijd
Let ook op wanneer je naar de dierentuin gaat. In de winter is het fotograferen lastiger, omdat de dieren vaak binnen zitten. Ook kun je tropische verblijven vaak vergeten, omdat het temperatuur verschil voor je lenzen en camera te groot is. Kom ook doordeweeks en buiten de vakantie als je de mogelijkheid hebt. Vermijd de vakanties en schooluitjes, zodat je rustig alle tijd kunt nemen voor het verblijf.

10IMG_9041copy

Voedertijden
Vraag bij binnenkomst een foldertje met de voedertijden, en vraag eventueel aan medewerkers wanneer de dieren wakker/actief zijn. Zo voorkom je dat je uren bij die ene slapende wolf staat te wachten die je per se op de foto wil. Blijf niet te lang hangen bij dieren die voor jou niet gunstig zitten, ga verder naar het volgende dier en kom later op de dag nog eens terug.

20IMG_9248copy 3IMG_8818copy

Het fotograferen

Probeer altijd het meest natuurlijke stukje van het verblijf te zoeken als achtergrond. Bij dierentuinen als Burgers Zoo is dat een eenvoudige klus, bij Artis een hele uitdaging. Zorg voor zo min mogelijk afleidende objecten op de achtergrond.

Het beste fotografeer je met een telelens en een groot diafragma. Dit heeft 2 redenen; je vervaagt de achtergrond waardoor eventuele onnatuurlijke elementen minder opvallen, maar je vervaagt ook meteen het gaas op de voorgrond. Je kunt namelijk best heel goed door gaas heen fotograferen als je maar dicht genoeg staat en je een groot diafragma gebruikt.

SONY DSC

Apparatuur
Je telelens heb je bij de meeste dierentuinen wel nodig, zo kun je de dieren beeldvullend in beeld krijgen, ookal zitten ze aan de andere kant van het verblijf. Je kunt er immers moeilijk naartoe lopen. Met ‘telelens’ bedoel ik niet meteen een 500mm, met een millimeter of 200 zit je ook al helemaal goed.

Ga je naar een dierentuin met een vlindertuin? Neem dan je macro set mee! Op deze manier kun je dichterbij de vlinders komen en prachtige macro foto’s maken.

Verblijven met glas kun je het beste langslopen. Je hebt vaak last van reflecties, van de lucht, of van jezelf. Je kunt donkerde kleding aantrekken, dat helpt een beetje, maar voorkomen doe je het niet. Wil je echt graag dat dier achter glas op de foto, ga dan zo dicht mogelijk op het glas zitten, en gebruik een polarisatiefilter als je die hebt. Die zorgt ervoor dat reflecties deels verdwijnen.
Flitsen heeft geen zin bij een glazen verblijf, het enige wat je op je foto terug ziet is een flits en een glas met veel vingerafdrukjes.

15IMG_9177copy 19IMG_9232copy

Composities 
Let op je standpunt! Probeer zoveel mogelijk ‘oog in oog’ met het dier te staan. Is het dier klein, ga dan gerust op de grond liggen en/of zitten. Komt misschien een beetje vreemd over aan het begin, maar schaam je daar niet voor! Je krijgt er echt betere foto’s voor terug.

Probeer te varieren met composities. De dieren lopen toch niet weg, dus je kunt naar hartelust experimenteren. Plaats het dier eens in een hoek, of juist onder- of bovenin. Neem een stuk achtergrond mee.
SONY DSC 13IMG_2493

Welke dierentuin moet je zijn?

Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat je zoekt, elke dierentuin heeft wel zijn specialiteiten!

 • Artis – prachtige vlindertuin en nieuw verblijf met zeer fotogenieke leguaan (ik spreek uit ervaring! Jaja.)
 • Blijdorp – Bekend om het prachtige aquarium, een echte uitdaging wat fotografie betreft! Ook in de botanische tuin kun je los door bloemetjes en bijtjes op de foto te zetten.
 • Safaripark Beekse Bergen – Alsof je in Afrika bent! Wel even zorgen dat je de ander 3948 auto’s niet in beeld krijgt.
 • Apenheul – Prachtig om apen te fotograferen, ze verstoppen zich vaak in de bladeren, zodat je een heel natuurlijk beeld krijgt.
 • Ouwehands dierenpark – Het berenbos! Nergens anders fotografeer je beren zo mooi.
 • Burgers’ Zoo – Bekend om de meest natuurlijke verblijven van vrijwel alle Nederlandse dierentuinen. Voor een dagje fotograferen zit je hier zeker goed!
 • Avifauna – Vogelparadijs! En hier heb je geen last van de tralies.
 • Gaia Zoo – Een wat kleinere dierentuin met mooie mogelijkheden om Cheeta’s te fotograferen! Ook hebben ze wat losvliegende vogels!

Hebben jullie nog tips en hebben jullie hier wat aan gehad? Laat het weten in de comments!

 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Bianca says:

  Ik ben naar Avifauna en Beekse Bergen geweest! Was beide zeer geslaagd.
  Geen last van hekken! En de auto’s vielen ook mee dus zeker aanraders. =)

 2. Senna says:

  Leuk en handig artikelen. Het lijkt mij leuk om eens naar een dierentuin te gaan om te fotograferen.

 3. Handige tips! Bedankt!!

 4. Jespri says:

  Handige tips! Beekse bergen vond ik zeker een aanrader. 😀

 5. Super foto’s en goede tips! Ik ben bijna overal wel geweest van wat je opnoemt haha 😉

 6. Juudith says:

  Mooie foto’s! ik vind Ouwehands altijd erg leuk en burgers zoo! maaaar wel op de rustige dagen haha!

 7. mooie foto’s en leuke blog. Ik heb recent ook een blog geschreven over fotograferen in de dierentuin, ben je benieuwd:
  http://manondezeeuw.nl

 8. Inmiddels een aantal dierentuin bezoeken en blogs verder, hierop de website aangepast: http://manonruitenbergfotografie.nl/dierentuin-fotografie-tips-en-trucs/

 9. justin says:

  jammer dat U niet bij de foto welke lens ( mm) en diafragma zet

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius