Fotografie

Waarom ik nooit onbewerkte foto’s lever

May 14, 2020

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Iedere fotograaf maakt het wel eens mee in zijn of haar loopbaan, de gevreesde vraag waar iedereen hetzelfde antwoord op wil geven maar velen niet weten hoe. Ik heb het over de vraag: ‘Mag ik misschien ook de onbewerkte foto’s?’

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Ik zelf lever nooit onbewerkte beelden. En daar heb ik diverse redenen voor.

Waarom willen klanten eigenlijk de onbewerkte foto’s?

Voor we het hebben over de argumenten die ik heb om mijn onbewerkte beelden niet weg te geven, is het goed om te weten waar de vraag van de klant vandaan komt.

De voornaamste reden van klanten om deze vraag te stellen is vaak om de kosten te drukken. Het bewerken is een groot deel van de dienst ‘fotoshoot’. Als deze weg valt zou de fotoshoot logischerwijs minder kosten. Als iemand niet zo veel waarde hecht aan de bewerking, krap bij kas zit en toch heel graag een fotoshoot wil is dit een begrijpelijke gedachte.

Het kan ook dat de klant de foto’s liever zelf bewerkt in zijn/haar eigen stijl. Ik zie je al de rillingen krijgen bij de gedachte, maar als je vanuit de klant denkt is het helemaal niet zo gek dat deze wens er is.

Maar dat het een begrijpelijke wens is, betekent natuurlijk niet dat je daar maar aan tegemoet moet komen. Zoals ik hier boven al noemde, ik lever nooit de RAW bestanden of onbewerkte bestanden aan mijn reguliere klanten.

Waarom ik geen onbewerkte foto’s lever

De foto is nog niet af

Eigenlijk is dit het belangrijkste argument. Als een klant bij mij een fotoshoot boekt, dan ontvangt de klant het eindresultaat. Een onbewerkte foto is pas de helft van het eindresultaat, want ik ga deze immers nog bewerken. Het bewerkingsproces is een heel groot deel van mijn eindproduct. In de bewerking geef ik de foto de echte Marit-sfeer waar klanten mij voor boeken. Het werk is simpelweg nog niet compleet.

Het voelt voor mij als een schilderij afleveren wat nog maar voor de helft af is en je tegen de klant zegt ‘Ja, die bomen en zo moesten nog, maar die mag je zelf doen als je wilt hoor. Anders mag je het ook zo laten. Maakt mij niet uit!’. Dat is gek. Toch?


De foto’s dragen mijn naam

Als klanten onbewerkte foto’s krijgen, weet je nooit wat ze ermee gaan doen. Laten zij die onbewerkte foto’s zien aan vrienden/kennissen, of delen zij deze op sociale media? Dan lijkt het voor al deze mensen alsof die onbewerkte foto jouw eindresultaat is en dat is wat jij aflevert. Niet de reclame die je wilt, want dit product komt niet volledig van jouw hand en is ook niet helemaal jouw stijl.

Het vergroot de kans op misbruik

Als klanten de RAW files tot hun beschikking hebben kunnen zij ze uiteraard naar hun eigen smaak bewerken en eventueel doorverkopen of ergens laten publiceren. Dit is niet iets waar ik vanuit ga bij mijn klanten, maar het is goed om in het achterhoofd te houden dat dit wel voor kan komen.

RAW files zijn voor veel klanten nutteloos

De meeste fotografen fotograferen in RAW, een speciaal ruw bestandsformaat. Om een RAW foto te bekijken of te openen heb je een speciaal programma nodig wat daarvoor geschikt is, zoals Photoshop. Veel klanten zijn zich hier niet bewust van.

Hoe voorkom je ‘gedoe’?

Goed, je hebt nu een paar van mijn argumenten gelezen die je kunt gebruiken wanneer je toch deze vraag krijgt. Maar het liefst krijg je deze vraag natuurlijk helemaal niet! Door vooraf duidelijk te zijn kun je deze vraag voorkomen.

Het is altijd verstandig om te werken met een contract of algemene voorwaarden waarin je alles netjes op een rijtje zet. Het is jouw keuze wat je aan je klanten wil bieden, maar dan is het wel netjes om dat vooraf aan ze duidelijk te maken. Zo kunnen klanten zelf kiezen of ze akkoord gaan met jouw voorwaarden.

Hoe je deze vraag het beste beantwoord als je hem toch krijgt

Als je, ondanks je duidelijke communicatie van te voren, deze vraag toch krijgt, dan kun je deze op een nette manier beantwoorden. Vind je dat nog lastig? Dan ben je niet de enige, want veel fotografen hebben hier moeite mee.

Daarom heb ik een PDF vol e-mail templates voor fotografen gemaakt. Hierin vind je allerlei antwoorden op de meest moeilijke vragen en klachten. En uiteraard ook op de vraag ‘Mag ik alle RAW foto’s hebben?’

Je kunt ze zo kopiëren en plakken, zodat je nooit meer je hoofd hoeft te breken over een fatsoenlijk antwoord.

Heb jij deze vraag wel eens gehad? En hoe ging jij daar toen mee om?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Lisanne says:

  Idd, van de week nog. Nadat ik al foto’s geleverd had. Toen ik zei dat dat niet kon bleek dt ze nog een foto miste, die leverde ik aan en het was geen probleem meer.
  Ik heb nog wel een vraagje. Met RAW kun je niet de foto’s op je camera laten zien. Hoe doe jij dt? Want het geeft altijd wel veel rust als ik foto’s laat zien! Ik schiet nu in JPEG en RAW maar dat kost veel geheugen…

  • Marit says:

   Hoe bedoel je dat precies? De foto’s zijn gewoon zichtbaar op je camera scherm!

   • Lisanne says:

    Ah dan snap ik het al, het heeft te maken met het feit dat ik in RAW en JPEG schiet en dan laat de camera het maar één keer zien, ipv 2 keer. Dankje!

 2. Marit says:

  Ik zelf biedt de optie om foto’s bij te bestellen. Ik kies zelf dus de 15 foto’s en als de klanten zelf nog foto’s bij willen kopen kan dat!

  Wat betreft het bewerken, je kan hier alleen op aanspreken als je het duidelijk in een contract of overeenkomst hebt vermeld. Als dat zo is, dan kun je vragen de foto offline te halen. Doen ze dat niet, dan zou je in het ergste geval met boetes kunnen komen. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat je er gewoon samen uit komt 🙂

 3. Nancy van der Weel says:

  Ik ben wel heel blij dat ik een selectie van mijn bruiloftsfotos in raw heb gehad. Zelf heb ik wel de juiste software, dus openen en bewerken is dan geen probleem.

  Vanuit het oogpunt als fotograaf snap ik het wel, belangrijk is dat de voorwaarde van tevoren goed duidelijk zijn. En dat er goed geluisterd wordt naar de klant.

 4. Erik says:

  Ik denk dat het vooral gaat om vooraf goede afspraken met de klant maken. Ik vind de wens van de klant namelijk wel belangrijk. Frustratie (van beide kanten) achteraf komt eigenlijk altijd door wazige afspraken vooraf.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius