Persoonlijk

Mijn plannen voor 2019: Een nieuwe stap?

Mijn-plannen

January 3, 2019

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Vorige week stelde ik jou 6 vragen, zodat jij er achter kon komen wat jij anders wil gaan doen in het nieuwe jaar. Deze vragen heb ik uiteraard ook aan mezelf gesteld. Na veel schrijven, formuleren en doelen in kaart brengen heb ik nu eindelijk een duidelijk plan voor ogen voor 2019. Ik ga een spannende stap zetten, waar ik eindelijk weer heel veel energie van krijg.

Terugblikken op 2018

Het afgelopen jaar, en eigenlijk jaren, waren voor mij erg rommelig. Er is natuurlijk veel gebeurd omtrent mijn burn-out in 2017, maar ook dit jaar zijn er een aantal persoonlijke dingen gebeurd die heel veel invloed hebben gehad op mij en mijn werk. Mijn bedrijf heeft de aflopen twee jaar eigenlijk weinig aandacht gekregen. Ik ben nu wel weer bijna een jaar weer aan het werk, maar slechts een paar uur per week. Ik heb weinig opdrachten gedaan en merkte dat ik eigenlijk zonder focus aan het werk was. Daardoor verloor ik mijn energie ook een beetje en had ik het gevoel nergens meer naar toe te kunnen werken. Misschien hebben jullie dat ook wel gemerkt. Het werd dus hoog tijd om de bezem door dit jaar te halen. Hoe wil ik verder? Wil ik überhaupt wel verder? Ik heb nu een baan in de loondienst die veel van mijn tijd vraagt en waar ik het heel erg naar mijn zin heb. Mijn eigen bedrijf is dus niet meer nodig voor de inkomsten.

Kortom, heel veel vragen die ik lang voor me uit heb geschoven maar die nu écht beantwoord moesten worden.

Wat voelde goed?

Zoals ik in het artikel van vorige week beschreef is het belangrijk om je af te vragen wat je met veel plezier hebt gedaan het afgelopen jaar. Waar genoot je van, en wat zou je wel vaker willen doen? Wat maakte jou enthousiast, en waar kreeg je energie van? Ik heb mezelf die vraag ook gesteld en gelukkig was er van alles waar ik blij van werd.

 • Mijn boek. Ik denk dat hier geen toelichting bij nodig is, jullie hebben allemaal gezien hoe mega enthousiast ik hier over was, en ben. Het schrijven en uitbrengen vond ik oprecht een van de leukste dingen die ik ooit heb mogen doen. Ik ben zó blij met het eindresultaat en krijg nog iedere week berichtjes van jullie. Ik ben ongelooflijk trots op het feit dat ik een eigen boek heb en dat deze ook echt zo goed bij me past.
 • The Secrets. Ik heb héél lang en hard gewerkt aan The Secrets, maar met heel veel plezier. Ik had eindelijk weer het gevoel dat ik écht waardevolle content aan het creëren was. Ik gaf ‘geheimen’ van mezelf prijs, en dat vond ik ontzettend tof om met jullie te mogen delen.
 • De overstap naar MintCourse. Zoals ik kort geleden aankondigde ben ik sinds kort een instructeur op het platform MintCourse. Dit is een hele bewuste keuze geweest waar ik uitgebreid met Jessica Jongman (eigenaar van Mintcourse) over gepraat heb. Mijn eigen blog is gewoon niet professioneel genoeg om cursussen op te hosten, en ik kan op deze manier het moeilijke werk uit handen geven, jullie een betere leerervaring bieden, en een grotere doelgroep bereiken.
 • De hondenshoots die ik heb gedaan. Ik fotografeer eigenlijk weinig honden, maar ik merk dat ik wel ontzettend veel plezier beleef aan die fotoshoots. Ik kan weer helemaal los gaan met bewerken en ik leer weer allerlei nieuwe technieken tijdens het maken van de actie foto’s.

Wat voelde minder goed?

Vorig jaar heb ik heel veel aan zelfreflectie gedaan en mijn hele bedrijf tegen het licht gehouden. Dat zorgde ervoor dat ik met heel veel dingen gestopt ben, omdat ik er niet gelukkig van werd. Omdat ik dat vorig jaar al vrij rigoreus had aangepakt, waren er dit jaar gelukkig weinig dingen waar ik niet blij mee was. Toch waren er wel dingen die me gewoon niet meer zo veel energie gaven als hiervoor.

 • Ik heb minder waardevolle content gecreëerd. Ik blog nog steeds iedere week en ben best trots op mezelf dat ik dat goed volhoud. Toch ben ik niet altijd trots op de content die ik aflever. Omdat ik minder fotoshoots doe heb ik minder inspiratie voor nuttige tutorials, en dat zie je terug op mijn blog. Ook op mijn socials voel ik dit. Ik wil weer iets te vertellen hebben, en dat mis ik nu soms een beetje.
 • Ik voel me beperkt door WordPress. Ik werk sinds een half jaar als designer bij een marketing bureau, waar ik websites ontwerp. Ik kan daar helemaal los gaan met ontwerpen en écht gave designs maken, die wil ik óók voor mezelf! Echter zit ik ‘vast’ aan WordPress en de mogelijkheden van dit CMS. Ik wil zo graag meer met mijn shop doen en mijn online cursussen, maar op mijn huidige website lijkt daar niet echt plek voor. Ik heb dan ook nog mijn portfolio website, en die twee losse sites vind ik ook niet prettig werken. Daar zit ik eigenlijk al jaren mee, en nog steeds ben ik niet helemaal happy met hoe het is.
 • Ik mis de fotoshoots! Ik doe nu haast geen fotoshoots meer, en dat was ook echt even nodig. Maar inmiddels begin ik ze te missen. Gelukkig heb ik daar al wat aan gedaan, en komen er in januari eerst de Girlboss sessions. Verderop in het jaar staan ook al wat shoots gepland, dus dat komt vast helemaal goed.

Wat wil ik met mijn bedrijf in 2019?

Dan, de grote vraag. Wat is mijn doel in 2019? Waar wil ik heen? Wat ga ik doen? Ik heb er lang over nagedacht, maar ineens leek alles samen te komen. De stappen die ik heb gemaakt dit jaar (onder andere mijn bedrijfsnaam van mhilariusfotografie naar ‘marit hilarius’) passen daar perfect bij. Op het moment dat het idee in mijn hoofd kwam kreeg ik een adrenaline rush. Direct een golf aan energie en voor ik het wist was ik mijn hele weekend aan het werk om mijn plannen uit te werken en zat ik met een big smile achter mijn computer. Dat is me al in geen maanden meer gebeurd, dus ik weet: dit is wat ik écht wil doen.

Een platform voor beginnende fotografen

Ik wil méér doen met het overdragen van kennis, zoals ik nu ook al doe. Ik wil een platform maken waar alles samen komt. Een platform waar beginnende en meer ervaren fotografen heen kunnen, en waar ze álles kunnen vinden wat ze moeten weten om mooie foto’s te leren maken. Een platform vol tutorials, al mijn blogposts, mijn boek, challenges, online video cursussen, downloadbare content, mijn presets en actions, en nog veel meer. Een platform waar je uren op kunt rondneuzen en vol inspiratie en energie weer weg klikt. Geen losse blog en portfolio website meer, maar een groot platform waar al mijn huidige content naar gemigreerd zal worden.

Dus. There. I said it! Best wel eng, maar ik geloof er in dat als je iets hardop zegt en deelt, dat de kans groter is dat het ook daadwerkelijk gaat lukken. Ik ben hier echt heel erg enthousiast over en iedere keer als ik er aan denk krijg ik zo veel energie en wil ik niets liever dan nu direct beginnen! Stiekem heb ik dat dus ook al gedaan. Toch wil ik dit niet overhaast doen, dus er zal flink wat tijd overheen gaan voor jullie hier ook daadwerkelijk echt iets van gaan zien. Maar, mijn platform gaat er dus zeker komen en ik ben heel erg benieuwd wat jullie hier van vinden en of jullie net zo enthousiast zijn als ik 🙂

En jij?

Heb jij de vragen van vorige week beantwoord? Wat was jouw conclusie? Wat zijn jouw plannen voor 2019?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. marjolein says:

  JAAA!!! Super super tof! (Ik reageer niet heel vaak, maar vind het idee van dat platform echt heeeel leuk)

 2. Alwin says:

  Doen!

 3. anoniempje.be says:

  DOEN!!!
  lijkt me super leuk
  PS komt er ooit een nieuw boek uit???

 4. Eva says:

  Veel succes bij het opzetten
  van een platform. Kijk er zeer nar uit!

 5. Tatiana says:

  Ik kom net pas op je website door jouw turorial die ik net keek op Photofacts Academy en wat deed je dat goed! Ik heb een fotografiecursus gevolgd maar snapte nooit iets van die belichtingsdriehoek maar nu wel! En toen je zei dat je eigenlijk via de AV-stand fotografeerde, riep ik heel hard “Thank you!”, omdat ik dat dus ook altijd doe en (weinig) scherpte/diepte altijd heel belangrijk vind in m’n foto’s. Maar ik ga nu zeker meer oefenen in de M-stand.

  En wat een eerlijke blog heb je geschreven. Heel mooi.

  Ik ga je website nog eens verder bewonderen 🙂

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius