Persoonlijk

Mijn jaaroverzicht van 2017

December 18, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Het is er weer tijd voor, het jaaroverzicht van dit jaar, 2017! Het was overduidelijk een ander jaar dan ik voor ogen had, maar daarom niet per se minder waardevol. Minder leuk, dat dan weer wel. Anyway, kijk met me mee naar mijn hele overzicht van 2017!

Bekijk hier mijn jaaroverzicht van 2015 en mijn overzicht van 2016.

Parijs

Mijn jaar begon in Parijs, een paar daagjes weg met mijn vriend! Geen grote camera mee, maar enkel mijn compact camera, de Canon Powershot S120.

Ik vond het heerlijk om geen spiegelreflex mee te sjouwen, maar de kwaliteit en mogelijkheden van mijn compact vielen me toch iets tegen. Daarom heb ik besloten eens te gaan investeren in een systeemcamera. Net iets meer dan een compact, maar minder gewicht en gedoe dan een spiegelreflex. Het is de Panasonic G80 geworden, een camera waar ik echt ontzettend blij mee ben!

Mijn eerste babyshoot

Als fotograaf moet je alle takken eens geprobeerd hebben, vond ik. Zo wilde ik ook graag eens een baby fotograferen. Ik heb jaren lang de nabewerking gedaan voor een newborn fotografe, en daarmee was mijn interesse toch gewekt om het eens zelf te proberen. Bij dit lieve gezin mocht ik het eens uitproberen! Lekker binnen, want het was midden in de winter.

De resultaten zijn me op zich niet tegen gevallen, maar het was wel een eenmalige actie, haha. Newborn foto’s maken is zó ontzettend lastig en je moet je er echt in verdiepen wil je er alles uithalen. Maar ik ben blij dat ik het eens geprobeerd heb!

Gezinnen

Ook heb ik weer een aantal leuke gezinnetjes op de foto kunnen zetten dit jaar. Gezinnen met jonge kinderen blijven toch wel erg leuk om vast te leggen. Lekker spontaan, al spelend en die échte lach tevoorschijn zien te krijgen. Toevallig waren al mijn gezinsshoots dit jaar in mijn geliefde Kennemerduinen.

Paarden

Al worden mijn paardenfotoshoots minder en minder geboekt, toch blijven ze nog steeds niet helemaal uit. Gelukkig maar, want ik blijf het een ontzettend leuke afwisseling vinden! Ik mocht dit jaar ook eindelijk genieten van de bloesem, en ik zette een ontzettend speels veulentje op de foto.

Ook fotografeerde ik de verzorgpaarden van een vriendin op de foto, waar ik af en toe ook een ritje op mag maken (rechts onder).

Loveshoots

In mijn loveshoots heeft een grote ontwikkeling plaatsgevonden dit jaar. Ik wilde daar ook echt in investeren en mijn stijl finetunen, en dat is gelukt! Meer focussen op details, de liefde en alle aankleding daaromheen. En natuurlijk altijd licht en fris.

Ik was heel erg blij met alle resultaten van de loveshoots van dit jaar. Ik mocht Melissa Bouwman van Bri’Chel Fotografie ook vastleggen met haar vriend én hun hond.

Dit jaar probeerde ik nóg een hele nieuwe tak van fotografie uit, namelijk die van food fotografie! Dit wel met een speciaal doel, maar daar mocht ik toen nog niets over vertellen..

Drents-Friese Wold

Om even lekker tot rust te komen zaten mijn vriend en ik in de zomer een weekendje in een klein natuurhutje in het Drents-Friese Wold. Ik wilde hier heel erg graag een zonsopkomst op de hei fotograferen, mét mijn nieuwe systeemcamera. We hebben een extra dagje bij moeten boeken want het weer zat niet zo mee, maar uiteindelijk heb ik het vast kunnen leggen! Het vroege opstaan was het helemaal waard.

Girlbosses

Wat ik ontzettend leuk vond om te doen dit jaar en ook zeker meer wil gaan doen, is girlbosses fotograferen. Girlbosses zijn vrouwelijke ondernemers. Iedereen heeft natuurlijk foto’s nodig van zichzelf voor op haar website, en deze foto’s maken vind ik echt heel tof!

Bruiloften

In 2017 startte ik met iets helemaal nieuws: bruiloften fotograferen. Dit jaar wilde ik daar mijn start mee maken om dan vanaf volgend jaar echt te kunnen knallen en zo na mijn afstuderen van fotografie te kunnen leven. Ik boekte er dit jaar 15, al veel meer dan ik had verwacht. Mijn eerste 4 bruiloften waren ontzettend mooi, liefdevol, romantisch, maar ook best wel zwaar. Lichamelijk, maar ook zeker mentaal wel. Er ging veel voorbereiding aan vooraf, tijdens de dagen spande ik me tot het uiterste in om perfecte beelden te leveren, en na de bruiloft werkte ik als een gek om vóór de volgende bruiloft of fotoshoot alweer alles bewerkt te hebben. Soms had ik daar amper 4 dagen voor, maar het ging elke keer net goed. Daarnaast was ik ook nog bezig met afstuderen.

En toen ging het mis..

Helaas, toen midden in het bruidsseizoen, ging het ineens helemaal fout. Ik belandde met een keiharde klap in een flinke burn-out. Zo, dat zag ik niet aankomen. Nu achteraf weet ik dat het er al 2 jaar aan zat te komen (in mijn jaaroverzicht van 2015 kun je al lezen dat ik het soms erg zwaar had met de werkdruk). De bruiloften waren de druppel die de emmer deden overlopen en ineens zat ik met een heel groot dilemma. Ik had nog veel bruiloften te gaan, waaronder drie in één week. Precies de week nadat ik mijn burn out kreeg. Die kon ik gewoon niet meer laten vervangen door andere fotografen, het was te kort dag. Deze drie bruiloften heb ik toch nog gedaan, met resultaten waar ik nog best tevreden mee ben ook. Achteraf heb ik géén idee hoe ik het overleefd heb, maar ik heb het gedaan.

Ik wil in dit stukje Juliette van Juliette Fotografie bedanken voor het snelle overnemen van een van mijn bruiloften. Een extra groot bedankje voor lieve Yvette Baur, die mij bijgestaan heeft bij een van de bruiloften, hier super toffe foto’s heeft gemaakt en de rest van de bruiloften van mij heeft willen overnemen. Ook twee vriendinnen Anne en Leonie zijn met me mee gekomen als assistent (lees: hoognodige mentale onsteuning) bij de overige twee bruiloften. Dankjulliewel daarvoor, zonder jullie had ik het echt, zonder twijfel, niet gekund!

Ik baal er nog steeds van dat ik bruiloften heb moeten afzeggen, maar het ging gewoon echt niet meer.

Mijn boek komt uit in 2018!

Na mijn burn-out volgden heel veel maanden van eigenlijk helemaal niets. Ik fotografeerde niet, werkte niet, kon eigenlijk bijna niets. Maar wat me op de been hield was het nieuws wat ik nu eindelijk mocht delen en waar ik al vanaf 2016 mee bezig ben. Mijn eigen boek komt uit in 2018!! Gelukkig was ik voor mijn burn-out al vrijwel helemaal klaar met schrijven, dus 80% van het werk zat er al op. Af en toe wat werken aan mijn boek is ook het enige wat ik de tweede helft van 2017 heb gedaan.

Ik mocht nog wel iets leuks doen, namelijk eens voor de camera staan voor de covershoot! Raisa Zwart heeft de foto’s gemaakt en ik ben er onwijs blij mee. Het was echt een leuke ervaring om zo eens aan de andere kant te staan!

Tenerife

In is mijn vriend met zijn baan begonnen, en we wilden nog heel graag op vakantie vóór hij zou beginnen. We kozen Tenerife uit vanwege haar prachtige landschappen en het heerlijke weer. Een iets andere vakantie dan normaal, want echt helemaal ontspannen lukte nog steeds niet, maar ik heb wel weer heerlijk foto’s kunnen maken na 5 maanden niets fotograferen. Alle foto’s maakte ik met mijn systeemcamera. Heerlijk, om niets mee te hoeven slepen en zo’n kleine camera gewoon altijd bij je te hebben.

Mijn eerste shootje

Toen er ineens sneeuw lag vorige week, móest ik weer even aan het fotograferen. Die kans krijgen we zo weinig. Ik durf het nog niet aan met een echte ‘klant’, dus ik vroeg een vriendin of we lekker met haar hond het bos in konden. Gewoon nog even zonder druk van foto’s op tijd afleveren, of dat het móet lukken. En het was fijn, ik heb eindelijk weer een beetje kunnen genieten van het fotograferen.

Dat was 2017!

Jep, dat was dan dit jaar. Een half jaar waarin ik afstudeerde, bruiloften fotografeerde, mijn eigen boek schreef en helemaal volgeboekt zat. Het kon niet beter! Maar toch kon het tweede half jaar geen grotere tegenstelling zijn.

Nu, 6 maanden na mijn burn-out zit ik nog steeds grotendeels thuis en heb ik nog best wel een lange weg te gaan. Het was een elk geval een jaar waar in ik heel veel over mezelf en wat ik wil heb geleerd. Ik heb goed na kunnen denken en ben langzaam mijn ‘plannen’ voor 2018 aan het vormgeven. Wat ik precies wel en niet ga doen? Dat lees je volgende week op mijn blog 🙂

Hoe was jouw jaar? Wat was jouw allerbeste foto van dit jaar? En wat waren jouw hoogte- en dieptepunten?

 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Vivian says:

  Mijn jaar zag er ongeveer zo uit van jou. Veel hoogtepunten, in mijn geval veel mooie evenementen. Echter kwam bij mij de druppel eind september. Ik heb de afgelopen maanden overspannen thuis gezeten en ben nu rustig aan weer aan het opbouwen.
  Veel succes in het nieuwe jaar!

 2. Maurice says:

  Ik volg je blog en lees elke keer met interesse je berichten. Het is goed om te lezen dat je weer wat plezier krijgt in fotograferen. Dan is het begin naar herstel gemaakt. Wens je veel sterkte toe de komende periode en je zult zien dat je er sterker en zelfverzekerder uit gaat komen. Groet. Maurice

  • Marit says:

   Leuk dat je alles volgt! Ookal plaats ik de laatste tijd erg weinig. Hoop dat daar de komende maanden langzaam wat verandering in gaat komen! 🙂 Dankjewel!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius