Zo maak jij mooie foto’s van de melkweg

Fotografie, Tutorials

De melkweg fotograferen is een droom van vele fotografen. Begrijpelijk, want het resultaat is vaak nóg magischer dan de melkweg die je met je eigen ogen kunt zien. Dit omdat je met een camera nog veel meer licht kunt vangen dan je ogen kunnen. Het is echter wel een lastig klusje. Ik heb door de jaren heen veel research gedaan en zo langzaam de perfecte workflow ontwikkeld. Met deze workflow is succes verzekerd!

Wat heb je nodig?

Om de melkweg goed op de foto te zetten, is het belangrijkste hulpmiddel een statief. Dit is echt een must have voor scherpe foto’s. Verder gebruik je het liefst een lichtsterke camera die hogere ISO waardes aan kan met zo min mogelijk ruis. Qua objectief zit je goed met een kitlens of groothoek lens.

Je voorbereiding

De ideale omstandigheid om sterren te fotograferen is een wolkloze lucht, op een heldere dag. Voor het mooiste resultaat sta je in een omgeving met zo min mogelijk omgevingslicht. Dit is niet altijd mogelijk, zeker in Nederland niet, maar beperkt omgevingslicht verbetert je foto aanzienlijk.

Als je een geschikte plek hebt gevonden is het belangrijk om elke lichtbron die in de nabije omgeving schijnt zo goed mogelijk af te dekken of uit te zetten waar mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de lampjes die op het pad staan, of je autolampen die nog aan staan. Je kunt hiervoor jassen of doeken gebruiken.

Vervolgens ga je je camera opstellen. Omdat je een lange sluitertijd gaat gebruiken ben je genoodzaakt een statief te gebruiken welke je omhoog kan richten. Het ligt een beetje aan de foto en compositie je wilt maken, maar bij een kitlens kun je zo ver mogelijk uitzoomen. Hoe meer groothoek, hoe meer sterren op de foto!

Maar voordat je je camera op je statief zet, komt er een hele belangrijke stap: scherpstellen.

Scherpstellen

Normaal gezien stel je pas scherp enkele seconden voor je de foto maakt. Maar je zult merken dat als je straks door je zoeker kijkt of de live view bekijkt dat je helemaal niets ziet. De sterren zullen niet zichtbaar zijn, dus je kunt er ook niet op scherpstellen. Je zult hier een ander punt voor moeten gebruiken!

Zet je camera op liveview, als je camera dat heeft, en de scherpstelling op handmatig. Dat is vaak een schuifje wat je op ‘M’ kunt zetten.

Richt je camera op het verste zichtbare punt dat je in de omgeving hebt, en stel daarop scherp.  Heb je helemaal geen zichtbaar punt, kun je even iemand met een lampje op pad moeten sturen waar je dan op kunt scherpstellen.

Heb je je camera scherp gesteld, zet hem dan voorzichtig teurg op het statief in de juiste positie en zorg dat je de scherpstelring niet meer aanraakt! Vervolgens is het een kwestie van gokken in de hoop dat je een mooie compositie te pakken hebt. Het kost vaak een paar foto’s en wat geschuif voordat je écht een mooie compositie te pakken hebt. Dat geeft niet. Geniet intussen lekker van het uitzicht 😉

De instellingen

Maar dan het belangrijkste, welke instellingen ga je gebruiken? Ik ben tot een paar instellingen gekomen die ik elke keer hetzelfde heb gehouden en die erg goed bleken te werken.

  • ISO: 3200/6400. Het ligt een beetje aan je camera welke ISO waarde goed werkt en wanneer de ruis begint te storen. Werk vanaf ISO 3200 omhoog tot je een resultaat hebt waar je blij mee bent.
  • Diafragma: Rond de f/3 of zo groot als je objectief aan kan.
  • Sluitertijd: 20 tot 30 sec

Elke spiegelreflex kan deze instellingen aan, en met elke spiegelreflex kun je dus ook op deze manier succesvol sterren fotograferen.

Heb je een afstandsbediening, dan kun je de BULB functie gebruiken. Dit houd in dat je de sluitertijd net zo lang is als dat jij op de knop drukt. Zo kun je de sluitertijd wel 60 seconden maken, en daarmee kan de ISO weer wat omlaag zodat je minder ruis in je foto krijgt. 

Let wel op: Is je sluitertijd langer dan 25 seconden, dan ga je de beweging van de aarde zien, en zullen de sterren niet meer scherp worden. Zo kun je wel star trails maken!

Op deze foto kun je bij het inzoomen al zien dat de sterren niet meer helemaal scherp zijn.

En dan is het een kwestie van proberen! Maak foto’s en wees verrast door wat je op de foto hebt gezet. Je camera vangt dingen op die je met het blote oog niet ziet wat ontzettend leuk is om te zien.

Veel plezier met fotograferen!

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!