Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

melkweg

De melkweg fotograferen was altijd al een droom voor me, en afgelopen jaar is die droom eindelijk uitgekomen. In Zuid-Afrika kreeg ik de kans de ongelooflijk mooie sterren op de foto te zetten. Maar hoe moest ik beginnen? Het is natuurlijk wel wat anders dan de paarden die ik normaal fotografeer. Ik ben wat research gaan doen en heb van alles geprobeerd tot ik een perfecte workflow heb gevonden, die eigenlijk elke keer heel goed werkte. Deze ga ik nu met jullie delen!

Wat heb je nodig?

Om de melkweg goed op de foto te zetten, is het belangrijkste hulpmiddel een statief. Dit is echt een must have voor scherpe foto’s. Verder gebruik je het liefst een lichtsterke camera die hogere ISO waardes aankan, en een kitlens of groothoek lens.

De voorbereiding

De ideale omstandigheid om sterren te fotograferen is een wolkloze lucht, op een heldere dag. Voor het mooiste resultaat sta je in een omgeving met zo min mogelijk omgevingslicht. Dit is niet altijd mogelijk, zeker in Nederland niet, maar beperkt omgevingslicht verbeterd je foto aanzienlijk.
Als je een geschikte plek hebt gevonden is het belangrijk om elk licht dat in de omgeving schijnt zo goed mogelijk af te dekken. Je kunt hiervoor jassen of doeken gebruiken. Het hoeft niet volledig afgedekt te zijn, maar beperk de hoeveelheid licht die in je lens zal vallen zodat de sterren zo goed mogelijk belicht worden.

Vervolgens ga je je camera opstellen. Omdat je een lange sluitertijd gaat gebruiken ben je genoodzaakt een statief te gebruiken welke je omhoog kan richten. Vanzelfsprekend zet je je lens op het kleinste bereik dat hij heeft, wat bij de meeste kitlenzen 18mm is. Hoe meer groothoek, hoe meer sterren op de foto! Maar voordat je je camera op je statief zet, komt er een hele belangrijke stap. Scherpstellen.

melkweg2

Scherpstellen

Normaal gezien stel je pas scherp enkele seconden voor je de foto maakt. Maar je zult merken dat als je straks door je zoeker kijkt of de live view bekijkt dat je helemaal niets ziet. De sterren zullen niet zichtbaar zijn, dus je kunt er ook niet op scherpstellen. Je zult hier een ander punt voor moeten gebruiken. Zet je camera op live view en de scherpstelling op handmatig, en richt je camera op het verste zichtbare punt dat je in de omgeving hebt, en stel daarop scherp.  Heb je helemaal geen zichtbaar punt, zul je even iemand met een lampje op pad moeten sturen waar je dan op kunt scherpstellen.

Heb je je camera scherp gesteld, zet hem dan voorzichtig op het statief en zorg dat je de scherpstelring niet meer aanraakt! Vervolgens is het een kwestie van gokken in de hoop dat je een mooie compositie te pakken hebt. Het kost vaak een paar foto’s en wat geschuif op de gok voordat je écht een mooie compositie te pakken hebt.

6img_0545-bewerktcopy

De foto maken

Maar dan het belangrijkste, welke instellingen ga je gebruiken? Ik ben tot een paar instellingen gekomen die ik elke keer hetzelfde heb gehouden en die erg goed bleken te werken.

ISO: 3200/6400. Dit ligt erg aan je camera, ik begon vaak met 3200 maar meestal kwamen de sterren met 6400 toch nét wat beter uit.
Diafragma: Tussen f7 en f10
Sluitertijd: 20 tot 30 sec

melkweg3

Elke spiegelreflex kan deze instellingen aan, en met elke spiegelreflex kun je dus ook op deze manier succesvol sterren fotograferen. Heb je een afstandsbediening, dan kun je de BULB functie gebruiken. Dit houd in dat je de sluitertijd net zo lang is als dat jij op de knop drukt. Zo kun je de sluitertijd wel 60 seconden maken, en daarmee kan de ISO weer wat omlaag zodat je minder ruis in je foto krijgt. Is je sluitertijd langer dan 30 seconden, dan ga je de beweging van de aarde zien, en zullen de sterren niet meer scherp worden. Zo kun je wel star trails maken!

En dan is het een kwestie van proberen! Maak foto’s en wees verrast door wat je op de foto hebt gezet. Je camera vangt dingen op die je met het blote oog niet ziet wat ontzettend leuk is om te zien.

 

Zo maak jij mooie foto’s van de melkweg

Fotografie, Tutorials

October 23, 2013

blogs

Zo krijg jij de scherpste foto’s in Photoshop

Harry Potter Travelguide: Alle fotospots in de UK

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

 1. Marieke

  October 23rd, 2013 at 6:37 pm

  Wauw! Prachtige foto’s en duidelijke uitleg 😀

 2. oxize

  February 5th, 2014 at 9:44 pm

  30 seconden is max op groothoeklens. Met zoomlens wordt dit al stukken minder. 30 seconden lukt alleen als je ergens op 14-18mm lens gebruikt. Hoger dan 30 seconden krijg je star trails en dat wil je in dit geval niet.

  Wat je wel kan doen is meerdere exposures maken en later met een stack programma stacken, en daarna weer bewerken in Photoshop.

 3. oxize

  December 20th, 2014 at 9:57 pm

  Men zegt dat de beste tijd in de Zomer is in NL, maar volgens andere zou een deel van de melkweg (niet het centrale deel) ook winters zichtbaar zijn in NL. In delen van het oosten, polder, waddeneilanden van NL zijn nog genoeg donkere plekken te vinden. Hoop in 2015 er eens op uit te gaan.

 4. Ruben

  August 4th, 2015 at 4:41 pm

  ben nu al een middagej aan het zoeken naar uitleg hoe je het beste foto’s kunt maken van de Melkweg.
  ben zelf in Spanje La Palma geweest, om daar te fotograferen mooie plaatjes. probleem is, wist niet precies hoe het moest, veel geschoten, wijnig raak. (al heb ik uiteraard genoten van de adembenemende wonderbaarlijke verschijnels daar boven.

  nu ik dit gevonden heb, maakt het echt alles duidelijk. super! alsog het kleine kindertaal is.

  hartelijk dank. hier ga ik wat mee doen!

 5. admin

  August 5th, 2015 at 9:28 pm

  Wat fijn om te horen, leuk! 😀

 6. Bjorn

  November 22nd, 2015 at 9:37 pm

  bedankt voor de uitleg heb ook het nodige er over gevonden alleen het was zo moeilijk uitgelegt dat ik er net niks van begreep dit is een heel stuk beter !!!!!!!!!!!!!!
  maar mis alleen nog waar heb je het zelf mee gedaan wat voorn camera? welke lens? welke insteling???
  maar heel bedankt voor de uitleg groeten uit Emmen

 7. admin

  November 22nd, 2015 at 9:38 pm

  Ik heb een Canon 650D gebruikt met de kitlens 🙂

 8. De Wit

  December 31st, 2015 at 7:16 pm

  Duidelijke uitleg inderdaad. Ik ga binnen drie weken met vakantie naar Chilli en wil zeker eens proberen daar. Bedankt voor de tips.

 9. Paul Leurs

  April 22nd, 2016 at 5:25 pm

  Duidelijk verhaal Marit, ik woon in Tucson Arizona en probeer al een tijdje mooie foto’s te maken van de sterrenhemel. Ga je tips zeker uitproberen.

 10. Elyse

  December 2nd, 2016 at 3:34 am

  Hi Marit,

  Ben al een aantal keer bezig geweest met het schieten van de sterren. Soms een leuke uitkomst en soms wil het gewoon niet. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe iemand de nabewerking doet. Ik krijg namelijk steeds net niet het resultaat dat ik graag wil. En op internet heb ik nog niet veel kunnen vinden. Hoop dat je mij een beetje opzeg kunt helpen?
  Groetjes

 11. Marit

  December 2nd, 2016 at 11:00 am

  Goed idee, daar kan ik wel een tutorial over opnemen binnenkort! Ga ik doen!

 12. Elyse

  December 3rd, 2016 at 2:01 am

  Leuk! Kijk er al naar uit! Zitten nu in Nieuw Zeeland en de sterrenhemel is hier zo mooi! Daar wil ik nog wel wat mee gaan doen!

 13. Marit

  December 3rd, 2016 at 9:52 am

  Hij staat ingepland! 😉

 14. sjannie

  January 22nd, 2017 at 2:45 pm

  ik heb gister mijn eerste sterrenfoto gemaakt
  en ben niet tevreden met de foto rechtrstreeks uit de camera
  met bewerking werd het een stuk beter

  waar zet je je witbalans op, als je een sterrenfoto maakt?
  en ik ben benieuwd naar je bewerkings uitleg

 15. Anna

  February 16th, 2017 at 11:27 am

  Check hier waar in jouw omgeving je het minste last hebt van lichtvervuiling
  https://www.lightpollutionmap.info/

Laat een reactie achter!

follow me

@marit.hilarius

%d bloggers like this: