Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

schermafbeelding-2016-09-17-om-18-11-53

Aan het begin van je fotografie carrière neem je iedere klus aan die je kunt krijgen. Ervaring is alles wat je nodig hebt!  Maar als je wat jaartjes bezig bent dan kun je wat selectiever gaan worden. Dat betekent: af en toe ‘nee’ zeggen tegen bepaalde klussen. Maar hoe doe je dat? En waarom zou je dat doen?

 

Reden #1: Tijd is geld

Als fotograaf heb je geen vaste werktijden, en mocht je het druk hebben, dan komt het ook vaak voor dat je ‘s avonds, in de vakanties, of in de weekeinden nog hard aan het werk bent om de foto’s op tijd af te leveren. Dus als je midden in zo’n drukke periode zit, en er blijven maar klussen komen, dan kun je simpelweg niet alles aannemen. Júist omdat je geen vaste werktijden hebt, is het extra belangrijk je eigen grenzen te bewaken. Merk je dat je boven de 40 uur per week gaat zitten en dat eigenlijk niet zo fijn vindt, zeg dan eens ‘nee’!

 

Reden #2: Je werk is je visite kaartje

Stel, je bent een bruidsfotografe, maar je blijft maar klusjes aannemen zoals interieur voor makelaars fotograferen, omdat je daar nou eenmaal via een kennis in bent gerold. Dan zien jouw volgers dat je veel met interieur bezig bent. Een bruidspaar ziet dat ook, en ziet jou dus niet als expert in bruidsfotografie. Het werk wat jij doet, is je visitekaartje. Fotografeer jij telkens alles wat los en vast zit, heb je geen specialiteit. Dit is iets waar ik ook zeker aan moet gaan werken de komende jaren, want ook ik heb de neiging om allerlei verschillende klussen aan te nemen.

schermafbeelding-2016-09-17-om-18-09-03

Reden #3: Je werk moet je passie blijven

Soms is een vervelend klusje even nodig om de rekeningen te betalen. Maar je moet je werk wel leuk blijven vinden. Als je 80% van de tijd bezig bent met shoots waar je hart niet ligt, kan dat echt gevolgen hebben voor je passie. Je zult merken dat je niet zo’n in hebt in shoots. Dat je met tegenzin vertrekt. Als je dat merkt, moet je iets veranderen! Bedenk goed voor jezelf welke klussen jou echt blij maken, welke je wel oké voor staat en welke klussen je écht niet leuk vindt.

 

Reden #4: Je zult nog veel beter worden

Zodra je je echt richt op één tak van fotografie, kun je je daar volledig op focussen en al je tijd hierin investeren. Iedere shoot geeft je weer meer ervaring die je mee kunt nemen naar de volgende shoot. Doe je van alles wat, gaat dat leerproces veel langzamer.

img_2692

Hoe zeg je ‘nee’?

Dit is natuurlijk het aller moeilijkst. Zeker als het kennissen van je betreft. Je wilt mensen niet teleurstellen, en al helemaal niet als ze er eigenlijk al vanuit gingen dat je het wel zou doen. Krijg je een aanvraag waar je niet achter staat, maar durf je het niet zo goed af te wijzen, geef dan even aan dat je het druk hebt, dat het niet helemaal ‘jouw ding’ is, en zeg dat je er nog even over na gaat denken.

Heb je uiteindelijk echt besloten dat je het niet gaat doen, vertel ze dan ook dat je liever richt op een andere soort fotografie, en noem een fotografie-collega die misschien wel bij hun aanvraag past. Aan het begin misschien een beetje eng, maar uiteindelijk is het belangrijkste dat jij je gelukkig voelt over je werk!

Leren om ‘nee’ te zeggen

Algemeen, Ondernemen

September 19, 2016

blogs

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

De tool die mij productief maakt

Travel Guide IJsland: De beste fotospots van Zuid-IJsland

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

follow me

@marit.hilarius