Tutorials

Landschappen verbeteren in Photoshop

August 20, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

voording

Laatst beschreef ik hoe je landschappen kunt verbeteren in Lightroom. Maar ik werd erop gewezen dat niet iedereen beschikt over Lightroom. Daarom vandaag een tutorial hoe je landschappen kunt verbeteren met Photoshop!

Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.11.26

Het bovenstaande plaatje heb ik in Amerika gemaakt vanuit een rijdende auto. Het is een gaaf landschap met veel potentie qua kleur, maar nu komt het er nog niet echt uit. We gaan de kleuren wat meer laten knallen!

Maak een nieuwe aanpassingslaag met ‘Kleurtoon/verzadiging’. Kies in het drop-down menuutje een kleur die veel in je foto te vinden is. In dit geval begin ik met het geel van het gras.

Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.11.54

Vervolgens gaan we die kleur extra verzadiging geven, waardoor hij veel meer opvalt.Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.12.05`

Er zitten ook een hoop blauwe tinten in de foto, en ook die kunnen een boost gebruiken!Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.12.30

Ben je tevreden met de kleuren, dan gaan we de voorgrond iets oplichten, net als we in Lightroom ook hebben gedaan. Dit kun je in Photoshop met de curven doen. Je pakt het middelste puntje en brengt deze wat omhoog voor extra licht. Vervolgens pak je het puntje in de eerste kruising links onder, en ook deze breng je wat omhoog. Dit punt focust meer op de donkere tinten.Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.13.09

Nu wil je natuurlijk niet je hele foto oplichten, maar alleen de voorgrond. Je klikt dubbel op je aanpassingslaag en vervolgens op ‘omkeren’.
Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.13.25

Nu kun je met je brush selecteren welk deel je aangepast wilt hebben. Let op de kleur die je brush is. Is het masker zwart, moet je brush wit zijn, en andersom.Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.13.38

Vervolgens gaan we de lucht aanpassen! Deze mag iets donkerder. Met de curven maken we de donkere tinten nog donkerder.Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.14.13

Weer gebruiken we het masker en keren deze om. Met de brush heb ik de boven- en zijkanten van de lucht geselecteerd.Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.14.44

Om de foto iets meer scherpte en contrast te geven selecteer je Filter –> Verscherpen –> Onscherp masker. Het is belangrijk dat je de straal flink omhoog schuift, dat zorgt voor extra contrast. Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.21.39

We gaan het natuurlijk niet voor de hele foto gebruiken, maar alleen voor de lucht. Weer kun je hier een masker voor gebruiken.Schermafbeelding 2014-08-18 om 13.22.32

En dat was het alweer! Met deze verschillende snelle bewerkingen kun je delen van je foto selecteren die je wilt aanpassen en zo precies de juiste balans vinden. Iets minder snel als in Lightroom misschien, maar met meer invloed op het eindresultaat.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Juudith says:

    okaay deze ga ik even onthouden! mooi effect zonder dat het gemaakt lijkt!

  2. Marieke says:

    Hoi Marit, vandaag eindelijk ook met deze tutorial gaan werken. Mooi effect, ziet er goed uit.Bedankt!!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius