Persoonlijk

Jaaroverzicht 2016: Van Zweden tot Nederland!

December 1, 2016

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

picmonkey-collage

Jaja, het is weer tijd! Mijn laatste shoot van dit jaar is achter de rug en ik kan de balans opmaken. Een jaar wat van ‘meh’ naar ‘geweldig’ ging!

Een jaar dat begon in Zweden en eindigde in Nederland vol met nieuwe spannende projecten en ideeën. Vorig jaar was ik niet geheel tevreden met hoe alles ging, daar heb ik destijds ook over geblogd. Ik gaf zo veel workshops dat mijn fotografie op een laag pitje stond, ik kreeg maar weinig shoots geboekt en dat was gewoon niet waar ik happy van werd. Ook was alles er omheen zo druk dat ik in een dip belandde en even niet meer wist hoe ik alle ballen hoog moest houden.

In Zweden gaf ik mezelf de tijd om na te denken over wat ik nou echt wilde en hoe ik de volgende jaren door zou willen gaan. Daar heb ik een nieuw ‘businessplan’ opgezet, en dat dit jaar verder uitgewerkt. Het is me veel beter bevallen dan ik ooit had durven hopen.

Zweden: Januari – Juni

Ik vertrok naar Sundsvall, Zweden, om hier een half jaar Fotografie, Journalistiek en Grafisch Design te studeren aan de universiteit. Ik ging een winter in waarin -20 een normale temperatuur is, en waar je per dag maar een paar straaltjes zon te zien krijgt. Maar ook een winter met ski pistes vlakbij mijn huisje, en een prachtige berg als achtertuin!

Ik wilde alles uit mijn half jaar in Zweden halen, en heb dus geprobeerd te reizen zo veel ik kon. Ik ben in Lapland geweest, in St. Petersburg Rusland, in Helsinki, en overal genoten! Met als hoogtepunt: Het noorderlicht!

Afbeelding

Na een tijdje smolt de sneeuw en konden we gaan kamperen, kanoën en verder genieten van mijn ‘half jaar vrij’. Want ook al ging ik naar school, een half jaar zonder foto-werk voelde toch als vakantie.

Afbeelding

Ik mistte toch wel een beetje het conceptuele werk, dus echt een shoot plannen en uitwerken. Omdat ik nu natuurlijk geen modellen had besloot ik op mijzelf te oefenen en een romantisch portret uit te werken. Mijn fotografie plezier kwam weer terug!

Afbeelding

Alle blogs over Zweden, met vlogs en foto’s, zijn hier te lezen.

Nederland: Vanaf juni 

Ineens was er een half jaar voorbij, en ik was weer in Nederland. Zouden mensen me nog wel willen boeken terwijl ik een half jaar weg was geweest? Hoe moest ik het nu weer oppakken? Ik vond het best lastig om terug te komen, om zo ineens weer van leven te wisselen.

Lang erbij stil staan kon ik niet, want ik had een paar dagen later al mijn tweede bruiloft als second shooter. Ontzettend leuk om te doen, en het gaf me genoeg vertrouwen om de beslissing te nemen om bruiloften te gaan fotograferen vanaf 2017. Maar voor ik het wist kreeg ik al een echte bruiloft geboekt voor November! Een echte herfstbruiloft.

Afbeelding

Omdat ik in Zweden de conceptuele shoots zo gemist had, besloot ik maar weer eens naar een fotomeeting te gaan. Eentje met kinderen, en ik zag mijn kans natuurlijk: dat moest een magisch tintje krijgen!

Afbeelding

Daarna, alsof ik nog niet genoeg gereisd, had, gingen we op vakantie naar Sri Lanka. Je kunt alles over Sri Lanka hier bekijken.

Afbeelding

Dit jaar was ook het jaar van de familie shoots. Ik weet niet waar ze vandaan kwamen, maar iedereen wilde opeens met een hele familie op de foto. Voor mij zijn dit de moeilijkste shoots, dus een flinke uitdaging.

Afbeelding

Ik fotografeerde ook ‘kleine’ families, zoals deze moeder met haar dochtertje

Afbeelding

Het was ook het jaar van de loveshoots. En dat vind ik héél erg leuk, want dat zijn mijn favoriete shoots! Niets leukers dan de liefde tussen twee mensen vast te mogen leggen.

Afbeelding

Ik heb iets nieuws gedaan: Honden fotograferen! Ik zag het veel bij andere fotografen langskomen en die honden foto’s vond ik telkens zó mooi. Ik dacht, dat wil ik ook proberen. En wat is het leuk!! Wauw, honden zijn echt de allerleukste modellen ooit.

Afbeelding

De paarden bleven een beetje achter dit jaar, maar het blijft altijd aanwezig. Dit is immers waar ik mee begonnen ben, en deze shoots voelen echt als ‘thuis’, ofzo.
Allereerst twee vriendinnen met zonsondergang en een shoot tussen de heide.

Afbeelding

En daarna een conceptje van mezelf. Ik wilde altijd al een keertje een klein kindje fotograferen met een pony. Ik benaderde een bokker en gelukkig mocht ik langs komen.

Afbeelding

Als laatste shoot van dit jaar was daar nog een hond. Deze tweede keer ging het met iets meer zelfvertrouwen :D Ik weet zeker dat iets is waar ik mee door wil gaan! Echt zo ontzettend leuk vind ik het.

Afbeelding

En verder?

Ik heb veel dingen veranderd dit jaar. Even geen workshops meer, mijn blog op een lager pitje en niet meer ‘moeten’ schrijven, en alleen nog dingen doen die ik ook echt leuk vind.

Afbeelding

Naast alle foto’s ben ik dit jaar met zo veel dingen bezig geweest. Zo heb ik mijn fotografie website een geheel redesign gegeven en mijn huisstijl aangepast. Ik heb een nieuwe collectie actions voor Photoshop gemaakt. Ik heb MHilariusDesign geregistreerd als bedrijf en live gezet. En daarnaast ben ik aan twee grote projecten begonnen, die ik als het goed is volgend jaar ga lanceren. Super spannend en echt heel erg leuk, het is een droom van mij die gaat uitkomen . Als alles volgens plan gaat dan ten minste.. Haha.

Ik heb super veel zin in 2017. Nu alles weer wat beter gaat en ik er echt weer plezier in heb, kan ik vooral niet wachten op het komende bruidsseizoen. Laat die shoots maar komen!

Hoe was jullie jaar?

Ik ben ook heel benieuwd naar jullie jaar! Wat was jullie allermooiste foto van dit jaar?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Wat heb je een mooi jaar gehad, in mijn ogen. Het even niet “moeten” heeft je goed gedaan. Lekker positief en met mooie nieuwe ideeën ga je 2017 in. Leuk om te lezen. Heel veel succes met alles, laat de bruidjes, kindjes,hondjes…. maar komen, maar allemaal in mate..luister naar je hartje wat je heel graag wilt doen, dan gaat alles goed komen in 2017.

  Ik hoop net als in 2016 weer een super rally te rijden met camera in de auto.. Noorwegen en Normandië waren fantastisch om te doen. En gewoon lekker verder gaan met fotografie zoals alle andere jaren..

  http://incantoimages.blogspot.nl is alles te volgen…;-)

  Groetjes Von

  • Marit says:

   Dankjewel! Camera’s in de auto en gaan is iets wat ik heel graag veel vaker zou doen ? Ik volg je hoor!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius