Een succesvolle business runnen als introvert

Ondernemen, Persoonlijk

Ik heb me nooit echt gerealiseerd dat ik een introverte persoonlijkheid heb tot het moment van mijn burn-out. Ik ben niet echt verlegen, praat altijd heel makkelijk met klanten, kan modellen goed op hun gemak stellen en kan soms ontzettend enthousiast en luidruchtig zijn. Niet echt eigenschappen waarbij je meteen aan een introvert denkt. Tóch ben ik een echte introvert. Toen ik daar achter kwam begreep ik ineens waarom ik al die jaren nét niet op mijn plek was als fotograaf. Waarom er altijd iets niet goed voelde. Waarom ik niet zo genoot als ‘de rest’.

Wat is een introvert?

Introversie is een eigenschap die tegenover ‘extraversie’ staat. Introversie is een naar binnen gekeerde levensorientatie. Kort gezegd is het zo dat het introverten vaak energie kost om in actief gezelschap met anderen te zijn, en bij extraverten geeft dat ze juist energie.

In het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan – De stille revolutie van het introverte mens‘ van Liesbeth Smit staan een aantal hele grappige uitspraken die je direct het perfecte beeld geven van een introvert. Om deze heb ik heel hard moeten lachen en deze geeft mijn struggles perfect weer in één zin.

Hoe vier je Wereld introvertendag?  1) Organiseer die dag. 2) Zeg die dag weer af. 3) Maak iedereen gelukkig.

Introvert Comics

Introversie is geen diagnose of ziekte. Het is ook geen vastomlijnde eigenschap. Het is simpelweg hetzelfde als ochtendmens of avondmens zijn. Een introvert kan extraverte eigenschappen hebben, en een extravert kan ook heel goed introverte eigenschappen hebben. Er zijn ook een hoop misverstanden over introverten. Dat ze altijd stilletjes zijn, verlegen zijn, niet van andere mensen houden of saai zijn. Dat geldt absoluut niet voor alle introverten.

De wereld waarin we leven is meer op extraverten ingericht dan op introverten. Daarom kunnen introverte personen soms in gevecht komen met zichzelf in verschillende fases van hun leven, omdat ze zich in een extraverte omgeving bevinden die eigenlijk niet goed bij hen past.

Er wordt vaak gedacht dat fotografen heel extravert zijn. Wat logisch is, omdat we constant met verschillende mensen moeten om gaan en altijd ‘aan’ moeten staan. Klaar voor een leuk praatje om de sfeer op te krikken en aanwijzingen geven aan grote groepen. Maar het is een fabeltje dat je extravert moét zijn als fotograaf. Er zijn zat introverte fotografen die een succesvol bedrijf runnen en precies weten hoe ze met hun introversie om moeten gaan.

Foto door Raisa Zwart

Je bedrijf inrichten als introvert

Ik had er tot vorig jaar nooit echt over na gedacht of mijn bedrijf eigenlijk wel bij mij paste. Ik deed wat andere fotografen deden en was in de war dat ik er niet dezelfde energie van kreeg als andere fotografen die ik zag. Zij fotografeerden grote groepen, bruiloften aan de lopende band, gaven workshops.. En schreven dan op hun socials dat het ‘ZO tof was!‘ en ze ‘zo onwijs genoten hadden‘! Ik deed al die dingen ook, maar ging eigenlijk altijd uitgeput naar huis en keek dan in mijn agenda om nerveus te worden bij het idee dat ik nog een keer moest.

Vorig jaar werd ik ertoe gedwongen om mezelf en mijn bedrijf eens goed te bekijken. En ineens kwam ik erachter. Die andere fotografen waren extravert. Mijn bedrijf was ingericht op een extravert persoon. Maar ik was niet zoals die andere fotografen. Ik ben een introvert. Een introverte fotograaf die haar bedrijf had ingericht op de eigenschappen van een totaal ander persoon. Dit jaar ben ik bezig geweest mijn bedrijf om te gooien naar een bedrijf dat wél bij mijn persoonlijkheid past. Dat hebben jullie vast wel gemerkt. Ik ben gestopt met mezelf te dwingen dingen te doen die ik leuk zou ‘moeten’ vinden. Want ik vind ze nou eenmaal niet leuk en het past niet bij mij. En dat is misschien jammer, maar het is zoals het is. Er zijn genoeg opties binnen het creatieve ondernemen die wél bij mij passen en die me wél gelukkig maken. Zonder dat ik daar iets voor hoef in te leveren.

Begin opnieuw en evalueer

Als je wilt zorgen dat je bedrijf en je werkzaamheden echt bij jou passen, moet je beginnen met loslaten wat andere fotografen doen. Laat even helemaal buiten beschouwing wat je zou ‘horen’ te doen, wat anderen willen dat jij doet, of hoe jij denkt dat je het meeste kunt verdienen. Laat dat allemaal los.

Schrijf vervolgens al je werkzaamheden op papier. Alles wat jij doet als fotograaf schrijf je onder elkaar. Van ‘bruiloften fotograferen’ tot ‘administratie doen’ tot ‘Facebook posts maken’. Alles wat je kunt bedenken. Ga vervolgens elk van deze werkzaamheden af en denk goed na over je gevoel daarbij. Vind je dat écht leuk om te doen? Krijg je daar energie van, of kost het je juist energie?

Misschien kom je er achter dat je groepen fotograferen eigenlijk niet zo leuk vindt. De vraag die je jezelf dan kunt stellen is simpel. Móet ik dit doen, ook al krijg ik er geen energie van? Het antwoord is meestal simpelweg ‘nee’. Elk beroep heeft minder leuke kanten, en iedereen moet wel eens iets doen wat hij/zij minder leuk vindt, maar het voordeel van je eigen bedrijf hebben is dat jij bepaalt wat je doet of niet doet. En als jij ergens niet gelukkig van wordt, dan kun je er voor kiezen het gewoon niet meer te doen. Misschien kun je het uitbesteden, kun je samenwerken met iemand om het makkelijker te maken, of kun je er gewoon helemaal mee stoppen.

Vind jouw succes

Kijk vervolgens naar de andere kant van het lijstje. Waar geniet je nou wél heel erg van? Hoe kun je je focus naar die activiteiten verplaatsen?

In mijn geval ontdekte ik dat ik het meest genoot van de activiteiten die allemaal één overeenkomst hadden: de werkzaamheden die ik lekker vanuit huis, in mijn eentje kon uitvoeren. Bloggen, video’s maken, schrijven, designen.. Daar geniet ik het meest van. Dat wil niet zeggen dat ik de rest helemaal niet wil doen, want fotoshoots doen vind ik ook ontzettend leuk. Maar ik word er niet gelukkig van als ik dat iedere week moet doen, want dan put het me uit. Ik heb in mijn bedrijf dus niet meer gefocust op extraverte werkzaamheden (zoals bruiloften, workshops en shoots), maar op de introverte werkzaamheden waar ik wél echt energie van krijg. Nu ik dat gedaan heb geniet ik ook weer veel meer van de fotoshoots, omdat ik ze alleen doe als ik er écht weer zin in heb. Mijn bedrijf is meer in balans en ik past nu beter bij mij. Twee jaar terug deed ik haast elke week een fotoshoot en reed ik van hot naar her om workshops te geven. Ik was drukker dan ooit maar mijn bedrijf groeide maar niet. Dit jaar zat ik vooral thuis, deed ik het rustiger aan en werkte aan projecten waar ik ontzettend blij van werd. Het resultaat? Het afgelopen jaar was bedrijfsmatig het meest succesvolle jaar tot nu toe.

Kortom: een business runnen als introvert is absoluut mogelijk! Als je het maar op je eigen manier doet en je jezelf goed kent. In deel 2 van dit artikel, dat maandag online komt, geef ik je wat tips om als introvert al je fotoshoots te rocken!

 

Afbeeldingsresultaat voor ik moet even kijken of ik kan


Tip: Wil jij meer lezen over introversie? Dan is het boek wat ik eerder beschreef echt iets voor jou. Ik heb er heel veel aan gehad! Ik moet even kijken of ik kan – De revolutie van de stille mens. Door Liesbeth Smit

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!