Persoonlijk

Een succesvolle business runnen als introvert

Vogels lucht

August 30, 2018

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Ik heb me nooit echt gerealiseerd dat ik een introverte persoonlijkheid heb tot het moment van mijn burn-out. Ik ben niet echt verlegen, praat altijd heel makkelijk met klanten, kan modellen goed op hun gemak stellen en kan soms ontzettend enthousiast en luidruchtig zijn. Niet echt eigenschappen waarbij je meteen aan een introvert denkt. Tóch ben ik een echte introvert. Toen ik daar achter kwam begreep ik ineens waarom ik al die jaren nét niet op mijn plek was als fotograaf. Waarom er altijd iets niet goed voelde. Waarom ik niet zo genoot als ‘de rest’.

Wat is een introvert?

Introversie is een eigenschap die tegenover ‘extraversie’ staat. Introversie is een naar binnen gekeerde levensorientatie. Kort gezegd is het zo dat het introverten vaak energie kost om in actief gezelschap met anderen te zijn, en bij extraverten geeft dat ze juist energie.

In het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan – De stille revolutie van het introverte mens‘ van Liesbeth Smit staan een aantal hele grappige uitspraken die je direct het perfecte beeld geven van een introvert. Om deze heb ik heel hard moeten lachen en deze geeft mijn struggles perfect weer in één zin.

Hoe vier je Wereld introvertendag?  1) Organiseer die dag. 2) Zeg die dag weer af. 3) Maak iedereen gelukkig.

Introvert Comics

Introversie is geen diagnose of ziekte. Het is ook geen vastomlijnde eigenschap. Het is simpelweg hetzelfde als ochtendmens of avondmens zijn. Een introvert kan extraverte eigenschappen hebben, en een extravert kan ook heel goed introverte eigenschappen hebben. Er zijn ook een hoop misverstanden over introverten. Dat ze altijd stilletjes zijn, verlegen zijn, niet van andere mensen houden of saai zijn. Dat geldt absoluut niet voor alle introverten.

De wereld waarin we leven is meer op extraverten ingericht dan op introverten. Daarom kunnen introverte personen soms in gevecht komen met zichzelf in verschillende fases van hun leven, omdat ze zich in een extraverte omgeving bevinden die eigenlijk niet goed bij hen past.

Er wordt vaak gedacht dat fotografen heel extravert zijn. Wat logisch is, omdat we constant met verschillende mensen moeten om gaan en altijd ‘aan’ moeten staan. Klaar voor een leuk praatje om de sfeer op te krikken en aanwijzingen geven aan grote groepen. Maar het is een fabeltje dat je extravert moét zijn als fotograaf. Er zijn zat introverte fotografen die een succesvol bedrijf runnen en precies weten hoe ze met hun introversie om moeten gaan.

Foto door Raisa Zwart

Je bedrijf inrichten als introvert

Ik had er tot vorig jaar nooit echt over na gedacht of mijn bedrijf eigenlijk wel bij mij paste. Ik deed wat andere fotografen deden en was in de war dat ik er niet dezelfde energie van kreeg als andere fotografen die ik zag. Zij fotografeerden grote groepen, bruiloften aan de lopende band, gaven workshops.. En schreven dan op hun socials dat het ‘ZO tof was!‘ en ze ‘zo onwijs genoten hadden‘! Ik deed al die dingen ook, maar ging eigenlijk altijd uitgeput naar huis en keek dan in mijn agenda om nerveus te worden bij het idee dat ik nog een keer moest.

Vorig jaar werd ik ertoe gedwongen om mezelf en mijn bedrijf eens goed te bekijken. En ineens kwam ik erachter. Die andere fotografen waren extravert. Mijn bedrijf was ingericht op een extravert persoon. Maar ik was niet zoals die andere fotografen. Ik ben een introvert. Een introverte fotograaf die haar bedrijf had ingericht op de eigenschappen van een totaal ander persoon. Dit jaar ben ik bezig geweest mijn bedrijf om te gooien naar een bedrijf dat wél bij mijn persoonlijkheid past. Dat hebben jullie vast wel gemerkt. Ik ben gestopt met mezelf te dwingen dingen te doen die ik leuk zou ‘moeten’ vinden. Want ik vind ze nou eenmaal niet leuk en het past niet bij mij. En dat is misschien jammer, maar het is zoals het is. Er zijn genoeg opties binnen het creatieve ondernemen die wél bij mij passen en die me wél gelukkig maken. Zonder dat ik daar iets voor hoef in te leveren.

Begin opnieuw en evalueer

Als je wilt zorgen dat je bedrijf en je werkzaamheden echt bij jou passen, moet je beginnen met loslaten wat andere fotografen doen. Laat even helemaal buiten beschouwing wat je zou ‘horen’ te doen, wat anderen willen dat jij doet, of hoe jij denkt dat je het meeste kunt verdienen. Laat dat allemaal los.

Schrijf vervolgens al je werkzaamheden op papier. Alles wat jij doet als fotograaf schrijf je onder elkaar. Van ‘bruiloften fotograferen’ tot ‘administratie doen’ tot ‘Facebook posts maken’. Alles wat je kunt bedenken. Ga vervolgens elk van deze werkzaamheden af en denk goed na over je gevoel daarbij. Vind je dat écht leuk om te doen? Krijg je daar energie van, of kost het je juist energie?

Misschien kom je er achter dat je groepen fotograferen eigenlijk niet zo leuk vindt. De vraag die je jezelf dan kunt stellen is simpel. Móet ik dit doen, ook al krijg ik er geen energie van? Het antwoord is meestal simpelweg ‘nee’. Elk beroep heeft minder leuke kanten, en iedereen moet wel eens iets doen wat hij/zij minder leuk vindt, maar het voordeel van je eigen bedrijf hebben is dat jij bepaalt wat je doet of niet doet. En als jij ergens niet gelukkig van wordt, dan kun je er voor kiezen het gewoon niet meer te doen. Misschien kun je het uitbesteden, kun je samenwerken met iemand om het makkelijker te maken, of kun je er gewoon helemaal mee stoppen.

Vind jouw succes

Kijk vervolgens naar de andere kant van het lijstje. Waar geniet je nou wél heel erg van? Hoe kun je je focus naar die activiteiten verplaatsen?

In mijn geval ontdekte ik dat ik het meest genoot van de activiteiten die allemaal één overeenkomst hadden: de werkzaamheden die ik lekker vanuit huis, in mijn eentje kon uitvoeren. Bloggen, video’s maken, schrijven, designen.. Daar geniet ik het meest van. Dat wil niet zeggen dat ik de rest helemaal niet wil doen, want fotoshoots doen vind ik ook ontzettend leuk. Maar ik word er niet gelukkig van als ik dat iedere week moet doen, want dan put het me uit. Ik heb in mijn bedrijf dus niet meer gefocust op extraverte werkzaamheden (zoals bruiloften, workshops en shoots), maar op de introverte werkzaamheden waar ik wél echt energie van krijg. Nu ik dat gedaan heb geniet ik ook weer veel meer van de fotoshoots, omdat ik ze alleen doe als ik er écht weer zin in heb. Mijn bedrijf is meer in balans en ik past nu beter bij mij. Twee jaar terug deed ik haast elke week een fotoshoot en reed ik van hot naar her om workshops te geven. Ik was drukker dan ooit maar mijn bedrijf groeide maar niet. Dit jaar zat ik vooral thuis, deed ik het rustiger aan en werkte aan projecten waar ik ontzettend blij van werd. Het resultaat? Het afgelopen jaar was bedrijfsmatig het meest succesvolle jaar tot nu toe.

Kortom: een business runnen als introvert is absoluut mogelijk! Als je het maar op je eigen manier doet en je jezelf goed kent. In deel 2 van dit artikel, dat maandag online komt, geef ik je wat tips om als introvert al je fotoshoots te rocken!

 

Afbeeldingsresultaat voor ik moet even kijken of ik kan


Tip: Wil jij meer lezen over introversie? Dan is het boek wat ik eerder beschreef echt iets voor jou. Ik heb er heel veel aan gehad! Ik moet even kijken of ik kan – De revolutie van de stille mens. Door Liesbeth Smit

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. ankie says:

  Mooie post en eentje om over na te denken. Kan ik misschien ook in komen. Maar toch dan bedenk ik hoe kan je nu in godsnaam een betere business runnen als je achter je bureau zit …en enkel met bloggen en video’s maken je business runt … daar snap ik hem niet zo …

  • Marit says:

   Er zijn ontzettend veel ondernemers die digital nomads zijn op dit moment. Die kunnen dus overal werken omdat ze alles vanachter hun computer doen. Het is prima mogelijk om met bloggen en video’s maken een business te runnen! Uiteraard ben je dan geen echte fotograaf, maar zo noem ik mezelf ook niet meer. Als je maar weet waar je kracht ligt en waar behoefte aan is op de markt. Fotografen zijn er in overvloed, maar goede blogs en tutorials over fotografie zijn er maar weinig. Dus dat is de behoefte die ik vervul 😊

 2. Ivonka says:

  Marit, het is alsof je mij beschrijft. Ook qua karakter. Ook ik ben dit jaar veel minder actief als voorheen. Gewoon geen energie en alles is al gauw teveel. Ik ben benieuwd naar je tips volgende week!

  • Marit says:

   Ik hoop dat zo’n lijstje maken je kan helpen om wat meer te ontdekken waar jouw hart ligt en waar je blij van wordt! Voor mij was het echt een eye-opener.

 3. Angelique says:

  Jeetje, dit komt even binnen. Ik ben net afgestudeerd ad fotovakschool en heb geen idee wat ik daar nu mee wil doen. Ook ik heb een burn-out gehad het afgelopen jaar. Ik zit helemaal vast over hoe nu verder als fotograaf. Ik ben bang voor alle moetjes en heb vaak wel spanning voor een shoot. Maar spontaan fotograferen, daar kan ik echt v genieten. Ik had gehoopt door alles even los te laten, ik er wel achter zou komen wat ik wil. Maar ik ben er nog steeds niet uit.

 4. Bussum says:

  Als ik het allemaal zo lees lijkt het ook verdacht veel op een vorm van een lichte mid-life crisis of de zoektocht naar je eigen ik. Naargelang de tijd vordert kijk je terug en zeg je wellicht:”Waar heb ik me allemaal zorgen en druk om gemaakt”…

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius