Tutorials

Dromerige sfeer in Photoshop

April 2, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

dromerig

De bloesems staan nú in bloei, dus ik dacht, ik moet er snel bij zijn. Maar nu is zo’n foto ook maar een foto. Ik vond dat er een fris, dromerig sfeertje miste, dus ik ben aan de slag gegaan in Photoshop en laat jou zien wat ik gedaan heb!
Allereerst voeg je mijn geliefde zonnetje toe. Een beetje lensflare doet een hele hoop. Ik weet dat deze functie van Photoshop echt een hele knullige functie is waarvan men zegt dat je er met een hele grote boog omheen moet, en dat lensflare eigenlijk een ‘zonde’ is. Maar ik kan het niet helpen, ik hou van dat zonnetje. Ik vind het foto’s altijd een hele zomerse en dromerige sfeer geven.
Het zonnetje voeg je toe door je achtergrond laag te dupliceren, en Filter –> Rendering –> zon te klikken. Je kan hem zo groot/opvallend maken als je zelf wil.
Vervolgens maak je je gehele foto wat lichter door de helderheid ietsjes op te schroeven.
Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.22.40

Dan is het tijd voor kleurtjes! Je klikt op het ‘nieuwe aanpassingslaag’ icoontje en selecteert de bovenste optie, ‘volle kleur’.
Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.23.35

Zoals je ziet ben ik al wat verder, en daar kun je zien dat ik 2 mooie pastel kleuren heb uitgekozen. Je eerste kleur is een roze tint, hiermee vul je je hele laag. De dekking zet je op ‘bleken’ en op ongeveer 50%.

Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.25.25

Vervolgens maak je zo’n zelfde laag, maar dan met een lichte geel kleur. Deze laag zet je op ‘zwak licht’ en op ongeveer 30%.

Deze waarden hoef je natuurlijk niet precies over te nemen, het is jouw foto en je moet zelf kiezen wat je mooi vind en hoeveel kleur je wil toevoegen. De waarden zijn simpelweg een houvast 🙂 .

Nu heb je een foto die er kleurig, maar een beetje vaal uit ziet. Je kan het zo laten, maar mocht je het niet mooi vinden, geen zorgen, dat gaan we straks aanpakken.
Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.27.12 Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.31.27

Vervolgens gaan we nog meer licht toevoegen! Dat doe je door een bruinige kleur te pakken en hiermee met je brush een beetje te verven over het deel wat je lichter wil. De laag zet je vervolgens op ‘linear tegenhouden’ en de dekking op ongeveer 60%. Dit is echt een super handige manier om bijvoorbeeld dingetjes te laten lichtgevend. Doordat je de bruine kleur echt een soort van overbelicht gaat het een beetje stralen.

Hierna kun je de foto wat extra contrast, verzadiging en licht geven. Zie hieronder enkele aanpassingen die ik heb uitgevoerd.
PicMonkey Collage

Als laatste heb ik nog een klein beetje vignettering toegevoegd om de foto nog iets meer diepte te geven. En dat is mijn hele proces geweest!
Schermafbeelding 2014-04-01 om 20.12.34

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Leuke tutorial! Duidelijk ook 🙂

 2. Hier ga ik eens mee aan de slag! Super duidelijk!!

 3. maritkaty says:

  Leuk, ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat!

 4. Melissa says:

  Super weer Marit. Ik kom alleen niet verder bij deze stap:

  Vervolgens gaan we nog meer licht toevoegen! Dat doe je door een bruinige kleur te pakken en hiermee met je brush een beetje te verven over het deel wat je lichter wil.

  Dit snap ik niet helemaal… Welke brushtool moet je dan gebruiken? Die gebruik ik nooit namelijk….

  Groetjes Melissa

  • maritkaty says:

   De gewone brush! Deze ziet eruit als een kwastje en staat onder het pleistertje links in het menuutje. Daar kun je gewoon een ronde kwast selecteren 🙂

 5. Juudith says:

  handigg en leuk!

 6. Tamara says:

  ”Vervolgens gaan we nog meer licht toevoegen! Dat doe je door een bruinige kleur te pakken en hiermee met je brush een beetje te verven over het deel wat je lichter wil. De laag zet je vervolgens op ‘linear tegenhouden’ en de dekking op ongeveer 60%. Dit is echt een super handige manier om bijvoorbeeld dingetjes te laten lichtgevend. Doordat je de bruine kleur echt een soort van overbelicht gaat het een beetje stralen. ”

  Hele middag aan het stoeien hiermee, ”dat doe je door een bruinige kleur te pakken” pakken?? Waar en hoe? Met je brush een beetje verven? Ik begrijp er geen sikkepit van.. Is mijn eerste dag photoshop haha, maar hier kom ik echt niet uit. De overige TUT’s zijn bijna wel allemaal gelukt 🙂

 7. Maria Pacco says:

  Als laatste heb ik nog een klein beetje vignettering toegevoegd om de foto nog iets meer diepte te geven
  wat is dat vignettering?
  mvg

 8. sandra says:

  Hallo, De foto ziet er erg mooi uit. Ik wil graag weten of je tussen de gele kleur en het verven met de bruine kleur ook een nieuwe laag maakt. Of wat er hier gebeurt. Hier kom ik niet helemaal uit. Alvast bedankt. Groet, Sandra.

 9. Claire says:

  Super leuk! Ben nu even aan het stoeien met een bloesemfoto, maar kan ‘nieuwe aanpassingslaag’ > volle kleur niet vinden.. Kan je me daarbij helpen?

  • admin says:

   Je gaat naar Laag > Nieuwe aanpassingslaag > Volle kleur! Dus eerst naar ‘laag’ in het menu bovenin 🙂

   • Claire says:

    Dankjewel! Het is inmiddels gelukt, super bedankt!
    Bij mij staat volle kleur uiteindelijk alleen bij dat bolletje rechtsonder en niet bij laag :p

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius