Fotografie

Het polarisatie filter

August 31, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Het polarisatie filter is een veel gebruikt filter onder landschapsfotografen. Maar wat kun je er nou eigenlijk mee en waarom zou je het gebruiken?

Wat is een polarisatie filter?

Een polarisatie filter voorkomt reflecties en maakt daardoor kleuren wat dieper. Het filter houdt lichtstralen van één bepaalde richting tegen. Als je het filter een stukje draait, laat het juist de lichtstralen weer door. Zo kun je dus kiezen of je een oppervlak wilt laten weerspiegelen of niet.

Het blauw in de lucht wordt zo nog blauwer en de wolken in de lucht worden nog iets witter. Maar niet alleen de lucht, ook het landschap wordt wat intenser van kleur.

Je kunt door je camera kijken terwijl je aan het filter draait, dan zie je vanzelf wanneer de lucht dieper blauw wordt. Het effect is het meest zichtbaar op een heldere dag met felle zon.

Wanneer gebruik je een polarisatie filter?

Reflecties weghalen kan van pas komen bij allerlei situaties. In een raam verdwijnen reflecties en ook op andere voorwerpen verdwijnt de glans. Zo kun je dus makkelijk door ramen heen fotograferen. Dit is ideaal bij veel toeristische attracties waar je bij de hoge gebouwen vaak een glasplaat voor je hebt.

Een tropische zee krijgt ineens veel meer kleur, want alle reflecties van de zon worden weg gehaald. Dit maakt het filter ideaal te gebruiken tijdens de zonvakanties.

Nadelen

Door een polarisatie filter verlies je wel een beetje aan licht, dus hou daar rekening mee bij het fotograferen. Let er bij het polarisatiefilter ook op dat je geen al te grote groothoek objectieven gebruikt. Je krijgt dan last van donkere randen of hoeken om je foto heen.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius