Fotografie

Het grote geheim van de landschapsfotograaf

August 3, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

We kennen allemaal wel een paar landschapsfoto’s waar we bijna bij staan te kwijlen. Hoe krijgen sommige landschapsfotografen zulke mooie foto’s uit hun camera? Toen ik naar IJsland ging heb ik me er in verdiept en ik ben achter het grote geheim gekomen. Of eigenlijk zijn het 2 geheimen.

Het grote geheim heet: filters. En dan in het speciaal een grijsfilter en een grijsverloop filter.

Wat zijn filters?

Filters zijn glasplaatjes die je voor je lens houdt. Sommige filters zijn rond, die schroef je op je lens. Andere filters zijn gewoon vierkantje glasplaatjes, daar heb je een houder voor nodig. Die houder schroef je dan op je camera, en daar schuif je dan de glasplaten in. Zo’n houder werkt iets ingewikkelder dan een rond filter, maar het voordeel is dat je er meerdere filters tegelijk in kunt schuiven. Zo kun je dus filters over elkaar heen gebruiken.

Foto door NandoOnlineFotografie

Hoe werken filters?

Filters werken met ‘stops’. Elk filter houdt een bepaald aantal ‘stops’ licht tegen. Zo’n stop is een stapje in de instellingen op je camera. Als je je sluitertijd van 1/60e seconde naar 1/30 seconde veranderd, is dat één stapje opzij, dus één stop. Elke stop betekent een halvering of verdubbeling aan licht. In het geval van 1/60e seconde naar 1/30e seconde verdubbelen we de hoeveelheid licht.

Een filter dat 3 stops licht tegenhoud brengt je sluitertijd met drie stapjes omlaag. Was je sluitertijd zonder filter 1/60e seconde, dan wordt de sluitertijd met dat filter 1/8e seconde.

Het grijsfilter/ND filter

Neutral Density (afgekort ND) filters zijn een van de meest gebruikte filters in de landschap fotografie. Het effect wat je hiermee kan bereiken is onmogelijk na te bootsen in photoshop. Een ND filter kun je ook wel een grijsfilter noemen. Het filter is namelijk effen grijs. Hij werkt als een soort zonnebril voor je camera. Hij beperkt de hoeveelheid licht waardoor je op klaarlichte dag ineens met hele lange sluitertijden kan werken, wat hele bijzondere resultaten geeft.

Zo kun je de meest toeristische plekken vastleggen zónder toeristen, simpelweg door de sluitertijd zo lang te maken dat alle toeristen vervagen door hun beweging en dus ‘onzichtbaar’ zijn.

Je kunt ook water veranderen in een soort melkachtige mist. Zo creëer je een rustig beeld waar je normaal gesproken allerlei lijnen en bewegingen in het water zou zien. Ook snelbewegende wolken kun je op deze manier vast leggen.

Je hebt lichte ND filters, deze halen maar weinig stops aan licht weg. Je hebt ook de zware ND filters, zoals de Big Stopper van Lee. Deze haalt wel 10 stops aan licht weg! Hierdoor kun je op klaarlichte dag gewoon met lange sluitertijden werken.

Zo’n filter als de Big Stopper is zo donker dat je camera niet meer kunt scherpstellen als het filter eenmaal op de camera zit. Bij dit filter moet je dus eerst zonder filter scherpstellen en de compositie maken. Pas daarna schroef je het filter er op en maak je de foto.

Het grijsverloop filter / ND grad filter

Dit filter werkt eigenlijk hetzelfde als het grijsfilter, maar dan is hij enkel voor de helft grijs. Misschien heb je het zelf ook wel eens gemerkt; bij landschappen komt je lucht vaak overbelicht uit op je foto. Hoe hard je ook je best doet, je krijgt de voorgrond én de lucht gewoon niet allebei correct belicht omdat het contrast gewoon te groot is. Je oog kan dit prima waarnemen, maar camera’s kunnen hier niet goed mee om gaan. Daar kan het verloopfilter bij helpen!

Je plaatst het grijze gedeelte over de lucht heen. De onderkant is ‘gewoon’ doorzichtig, dus het landschap blijft hetzelfde belicht. Op deze manier valt er een hoop contrast tussen de lucht en het landschap weg, en kun je wel correct belichten.

Je hebt filters met een harde overgang en met een zachte overgang. Harde overgangen kun je gebruiken als de horizon duidelijk in beeld is en de scheiding tussen de voorgrond en de lucht hard en duidelijk is.

Een zachte overgang komt beter van pas als de scheiding wat minder duidelijk is. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met bergen of hoge gebouwen voor de lucht valt zo’n zachte overgang minder op.

Combineer de filters

Je kunt deze filters ook tegelijk gebruiken als je een filterhouder hebt. Zo kun je én met lange sluitertijden werken, én je lucht blijft goed belicht.

Kende jij dit geheim al?

 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Wat een handig artikel! Ik ga over een week naar Kroatië en ben daar van plan om ook veel landschapfoto’s te maken. Welk filter raad jij dan het meest aan en hoe duur is die en waar kun je m kopen? 🙂

    Groetjes, Bente

    • Marit says:

      Er zijn allerlei soorten filters te koop. Het ligt er maar net aan waar je naar op zoek bent. De filters van LEE zijn erg goed! Alle informatie daarover is op internet te vinden!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius