Fotografie

Handmatig fotograferen in 3 stappen

December 25, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Die stomme flitser die telkens open klapt, foto’s vol met ruis, geen mooie bokeh, dat gebeurt nog wel eens in de automatische stand. Helemaal niet handig! Het werkt veel fijner in een handmatige stand, áls je eenmaal weet wat je doet. Ik fotografeer al jaren in de Av-stand, oftewel de diafragma voorkeuze stand. Vind je het nog moeilijk die stap te maken en weet je niet goed wat je moet instellen? Ik geef je een stappenplan dat kan helpen!
Je hoeft niet meteen naar de M-stand als je van de automatische stand af komt. Al wil je zelfs nooit in de M-stand fotografen, dat is natuurlijk ook helemaal prima! De Av-stand voldoet prima in vrijwel alle situaties en is wat makkelijker om in te fotograferen. Mijn stappenplan is dan ook gebaseerd op het werken in de Av-stand.

1. Kies je diafragma

Om te lezen wat het diafragma nou ook al weer precies deed, kijk dan even hier . Maar om je geheugen nog even op te frissen, je hebt een groot diafragma (klein getal) en een klein diafragma (groot getal). Bij een groot diafragma zit er maar heel klein scherp gebied in je foto en kan je dus een mooie onscherpe achtergrond creëren. Bij een klein diafragma heb je veel scherpte in je foto, van voor tot achter is bijna je hele foto scherp. Dit onderstaande schema kun je fotograferen met je telefoon, zodat je het als geheugensteuntje mee kunt nemen bij je fotoshoots.

Om je diafragma te kiezen moet je dus bepalen of je een onscherpe achtergrond wilt of niet. Stel, in dit voorbeeld gaan we even een portret foto maken. Dan is het mooi als de achtergrond onscherp is, maar we willen wel dat het hele gezicht scherp is. Niet alleen het puntje van de neus, maar van de neus tot aan de oren. Een diafragma van f/1.8 is waarschijnlijk een beetje te groot, dus laten we kiezen voor ongeveer f/3.0. Heb je een lens die een maximale opening van f/5.6 heeft, dan kun je altijd gebruiken.

2. Kijk naar je sluitertijd

Goed, we hebben ons diafragma gekozen. Dan gaan we nu de sluitertijd eens bekijken. Richt je camera op het ontwerp dat je wil gaan fotograferen, en druk de ontspanknop zacht in. In je schermpje zie je nu ergens een waarde verschijnen, bijvoorbeeld 1/125. Dit is je sluitertijd.

Bekijk nu eens je lens. Hoeveel millimeter is de maximale waarde? Als je met een 70-300mm fotografeert, dan is deze waarde 300. Fotografeer je met een 17-55mm, dan is deze waarde 55.

Nu is er een leuk ezelsbruggetje wat je vertelt dat je sluitertijd minstens 1/die ene waarde moet zijn. Dus stel, je bent dus een persoon aan het fotograferen met je 70-300mm lens, dan moet je sluitertijd ten alle tijden 1/300e seconde zijn. Maar he, onze camera gaf 1/125 seconde aan. Dat is dus helemaal niet snel genoeg! Wat nu?
Ons diafragma willen we niet meer aanpassen, want die hebben we net zorgvuldig bepaald. Maar gelukkig is er nog een waarde die we kunnen aanpassen!

3. Pas je ISO waarde aan

De ISO waarde gaat ons helpen. Zet je ISO waarde ietsjes hoger en bekijk nog eens de sluitertijd die je camera aangeeft. Doe dit net zo lang tot je camera die sluitertijd 1/300e seconde aan geeft. Is je model nogal beweeglijk, kies dan voor de zekerheid nog één ISO-stopje hoger, dan kom je uit op misschien 1/320e seconde of nog sneller, en dan heb je net wat meer speling.

Vind je dit toch allemaal wat lastig te onthouden? 

Download dan de gratis cheatsheet!

Download hier de gratis cheat sheet, waar je in één oogopslag ziet wat alle instellingen betekenen en welk effect ze hebben op je foto.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Sylvia says:

    Mooi helder en duidelijk uitgelegd

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius