Uncategorized

Groothoek foto’s maken zonder groothoek

January 22, 2015

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

groothoek
Niet iedereen heeft het budget voor een groothoeklens, ik zit nu ook even zonder. Maar zonder groothoek kun je dus steeds groothoek foto’s maken! Het kost even iets meer moeite, maar je foto’s zien er dan ook wel top uit. Meer in beeld en een klap extra scherpte, en ideaal voor vergrotingen aan de muur zonder kwaliteitsverlies. We gaan namelijk foto’s samenvoegen!


Het fotograferen

Je kunt je foto uit zoveel foto’s opbouwen als je wil. Je maakt simpelweg meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp waarbij je telkens een stukje opschuift met je camera. Let er altijd op dat je flink overlapt, hoe meer hoe beter. Dan heb je de grootste kans dat Photoshop het allemaal snapt en ze netjes aan elkaar plakt. Fotografeer ook altijd op manual, dan veranderen de instellingen niet tijdens het fotograferen. Anders krijg je flinke lichtverschillen in je foto die erg lastig te corrigeren zijn.

We weten allemaal wel hoe je een panorama maakt. Je begint aan een kant en schuift langzaam op terwijl je foto’s maakt. Maar dit wordt geen panorama! Dit wordt een ‘gewone’ foto, maar dan met meer op beeld dan je lens eigenlijk zou kunnen. Met zo’n foto hou je een ander patroon aan.
volgorde

Omdat Photoshop het voor je gaat samenvoegen moet je een patroon aanhouden wat Photoshop goed snapt. Ga dus nooit random foto’s schieten want dan heeft Photoshop geen idee meer welke foto waar hoort. Dit bovenstaande patroon is het meest logische patroon om aan te houden. Je begint linksboven en vervolgens naar beneden, dan schuif je een stukje op naar rechts en gaat vanaf daar weer naar boven, etc. Je ziet ook de overlap in de foto’s. Neem liever teveel overloop dan te weinig!

Als je al je foto’s hebt gemaakt dan kun je het beste even een foto van je hand of de grond maken, zodat je later duidelijk ziet waar de fotoserie begint en eindigt.
collage foot's
Je ziet dat ik een stomme fout heb gemaakt. Ik heb namelijk per ongeluk in Av gefotografeerd, en daardoor krijg ik grote lichtverschillen. Super lastig in de nabewerking om te corrigeren. Niet aan te raden dus!

Photoshop

Heb je al je foto’s geselecteerd, dan gaan we door naar Photoshop! Je opent het programma en kiest voor bestand > automatisch > photomerge.
Schermafbeelding 2014-12-22 om 12.12.56

Vervolgens krijg je onderstaand schermpje te zien. Links kun je allerlei opties selecteren hoe je je foto’s samengevoegd wil hebben. Ik heb er een paar geprobeerd maar automatisch werkt voor mij tot nu toe automatisch gewoon prima! Dit kun je dus allemaal laten staan.
Schermafbeelding 2014-12-22 om 12.13.06

Klik op ‘bladeren’ om je foto’s toe te voegen. Doe dit in de goede volgorde! Selecteer ze niet om en om of achterstevoren, maar precies zoals je ze gemaakt hebt.
Schermafbeelding 2014-12-22 om 12.13.21

Heb je je foto’s geselecteerd, dan klik je op ‘OK’ en gaat Photoshop aan de slag. Nu moet je nergens aan komen, vooral bij Windows is dit belangrijk 😉 Photoshop gaat nu een voor een de foto’s aan elkaar stitchen en gebruikt maskers om de gehele foto op te bouwen. Is het klaar, dan zul je zoiets als dit zien:
Schermafbeelding 2014-12-22 om 12.17.15

Hm, dat ziet er nog niet helemaal geweldig uit. Allereerst gaan we de foto bijsnijden zodat we minder van die doorzichtige achtergrond zien. Heb je wat bewerkings-skills dan hoef je hem niet volledig bij te snijden maar kun je nog wel wat lege stukjes over houden. Deze kunnen we dan zelf gaan invullen met de clone-stamp later. Vind je dat nog moeilijk, snij hem dan gewoon bij tot de randen van de foto.
Schermafbeelding 2014-12-22 om 12.19.13

Dan kunnen we nu met de maskers gaan spelen! Die kun je rechts bij de foto zien, dit zijn de zwart/witte vierkantjes. Alles wat zwart is laat Photoshop niet zien, alles wat wit is wel. Dit kun je zelf nog aanpassen! Je kunt op het masker klikken, en met wit een stukje verder schilderen, dan wordt er meer van die bepaalde foto zichtbaar. Of juist andersom, schilder met zwart en er wordt minder van die foto zichtbaar. Je kunt ook een paar lagen even aan/uit zetten door op het oogje links naast de laag te klikken. Dan kun je precies zien welk deel van die foto is gebruikt.
Schermafbeelding 2014-12-22 om 12.21.35

Je kunt hier gewoon mee gaan spelen, maar dat hoeft niet per se. Meestal komt Photoshop zelf al met een heel acceptabel resultaat, dus als je het te lastig vindt laat je het gewoon zo. Ik moet zelf nog even de stukken rechts oplichten omdat die foto’s donkerder waren dan de rest van de foto. Dat doe ik door op de laag te klikken die ik lichter wil en dan selecteer ik de curve. Op deze manier komt de curvenlaag boven de laag die lichter moet en op deze manier wordt ook echt alleen deze laag bewerkt.
Schermafbeelding 2014-12-22 om 12.23.56
Als je foto overal gelijk belicht is kunnen we de lege stukjes nog compleet maken door de clone-stamp tool te gebruiken. Deze vind je links in je tools-balk, het stempel icoontje onder de brush. Om deze tool te kunnen gebruiken moeten we eerst van al deze losse stukjes één foto maken. Dit kun je doen door de combinatie ctrl (cmd voor mac) + alt + shift +  e in te drukken. Hiermee voegt hij alle onderstaande lagen samen tot een laag.  Dan kunnen we gaan kloonstampen. Met ‘alt’ selecteer je een stukje wat je wil kopiëren, en vervolgens verf je het over het lege deel heen.
Schermafbeelding 2014-12-22 om 12.27.54
En zo vul je alle lege hoekjes op! Daarna kun je je foto bewerken zoals je dat altijd doet in Photoshop of Lightroom.
2Panoramacopy

Het grote voordeel van zo’n foto is dat de kwaliteit ontzettend goed is. Je hebt namelijk een gigantische foto omdat je 9 foto’s aan elkaar geplakt hebt. Je kunt deze foto dus ook tot vrijwel oneindig uitvergroten zonder dat je scherpte verliest. Ideaal voor grote afdrukken!

Het klinkt misschien allemaal heel moeilijk, maar het valt echt wel mee. Ga gewoon een keertje op pad en probeer het eens uit!
1panorama2copy

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Mooi verhaal duidelijk uiteengezet. En niet op de laatste plaats een geweldig idee. Ik ga dit zeker uitproberen. Hoewel ik onlangs een Tamron 70 – 270 mm lens heb aangeschaft heb ik alles in 1.
  Met name voor de vakanties is dit ideaal. Nagenoeg geen lenzen wisselen. Nogmaals dank voor je post.

  • admin says:

   Met zo’n lens is dit inderdaad zeker iets dat je kunt gebruiken mocht je een landschap tegen komen! Leuk dat je er iets aan hebt. 🙂

 2. Yvette says:

  Oh wat handig! Ga ik zekerweten onthouden voor wanneer ik mijn groothoeklens eens niet bij me heb en toch graag een groothoek foto wil maken!

 3. Janneke says:

  Ontzettend leuke en leerzame post! Duidelijke uitleg en een geweldig idee.
  Weet je misschien ook of je alleen in Photoshop de foto’s (automatisch) samen kan voegen, of dat het ook in andere bewerkingsprogramma’s kan? Helaas heb ik (nog) geen Photoshop.. Het lijkt me iig erg leuk om eens uit te proberen!

  • admin says:

   Ja, je hebt verschillende photomerge software programma’s op internet! Je kunt googlen op ‘photomerge’ en dan vind je van alles!

 4. Naomi says:

  Wat handig! ik wist helemaal niet dat er zo’n functie als photomerge bestond. 0__0 Ik heb geen groothoek lens dus ik ga dit echt een keertje proberen (als het niet zo koud is, haha!). FIjne tutorial ook, goed uitgelegd!

 5. Judith says:

  Super handige tutorial! Ga het zeker een keer uitproberen. En wat een gave locatie! Mag ik vragen waar dat is?

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius