Fotografie

Fotoshoot van begin tot eind: ENKA fabriek

December 4, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Paulien was een sieradenmerk begonnen en was druk bezig met haar nieuwe website. Ze had alleen nog een lookbook nodig, en ze mailde mij of ik misschien zou willen helpen deze te realiseren. Een ontzettend leuk project waar ik graag aan mee werkte! De modellen werden gekozen, een visagist, een super gave locatie, en natuurlijk met prachtige sieraden van LAST JUNE! Ik laat zien hoe het er achter de schermen aan toe ging, inclusief een filmpje!

Behind the scenes filmpje

Paulien heeft een backstage filmpje geschoten, die super leuk is geworden! Kijk voor een korte impressie van de shoot, en lees dan eronder verder voor alle details!
Styling

Paulien wist heel goed wat ze wilde qua styling en gelukkig kon ze een winkel vinden die mee wilde werken en gratis kleding wilde ‘uitlenen’. De styling moest volwassen zijn en weinig felle kleuren, maar meer pastel en poederkleuren in warme tinten. 

Qua make-up mocht ik ook een beetje mee kiezen, ik vond een lichte smokey wel mooi passen. De make-up moest niet teveel afleiden van waar het om gaat natuurlijk, de sieraden.

Poses

Ik heb nu redelijk wat ervaring met poses voor fashion-achtige shoots, maar een shoot waarbij de sieraden goed naar voren moeten komen is wel iets anders. Bij heel veel poses vallen armbandjes en kettingen bijvoorbeeld bijna helemaal weg, je hebt een stuk minder opties. Ik ben dus heel hard op zoek gegaan naar poses waarbij de sieraden er goed uit springen!

De foto’s komen vrijwel allemaal van Pinterest. Je ziet, je moet telkens wat met je handen doen, wat er al heel snel onnatuurlijk of gek uit kan gaan zien. Maar met deze plaatjes bij de hand had ik wel het gevoel dat ik er uit zou komen. Van te voren heb ik het moodboards ook naar de modellen gestuurd zodat ze al wat konden oefenen zodat het allemaal wat natuurlijker aanvoelt, en je ook kunt zien hoe je je vingers moet houden, want die zijn ook ineens heel goed in beeld.

Paulien wilde ook nog wat foto’s van de meiden samen, dus ook daar heb ik een moodboardje van gemaakt.  Want 2 poses samen, waarbij de sieraden goed uitkomen, en het er nog een beetje spontaan uit ziet is flink lastig!

Ook voor het meisje dat mee was had ik een apart moodboard gemaakt. Ik vond de poses van de ‘volwassen’ modellen toch wat te sexy en vrouwelijk, dus ik wilde voor Fleur iets anders doen. De kwaliteit is wat slechter omdat ik deze foto’s de ochtend zelf nog even van mijn scherm heb genomen in de haast.

PicMonkey Collage

De locatie

De locatie was al snel duidelijk, de ENKA fabriek! Ik had nog nooit een shoot binnen gedaan, maar ik kende de fabriek al van andere foto’s van Mon et Mine. Zij fotografen bruiloften, en veel wedding shoots vinden plaats in de ENKA fabriek. Ik wist dus gelukkig wel dat het er binnen heel licht zou zijn, en dat we flink wat ruimte hadden. Maar wat ik precies zou aantreffen wist ik natuurlijk niet, wat het altijd spannend maakt.
Voor de mensen die ook graag in de ENKA shooten, je kan een deel van de fabriek afhuren voor een dag! Gewoon even bellen.

De fotoshoot

Voor de fotoshoot had ik een planning gemaakt. Planningen zijn ervoor gemaakt om van af geweken te worden, en dat gebeurde nu natuurlijk ook. Maar dat was niet erg! We waren met een leuk team van ouders, modellen, visagist, fotograaf en opdrachtgever. Druk, maar gezellig! De meiden gingen als eerste de make-up in, terwijl ik wat foto’s schoot van Fleur, het meisje wat mee was voor een paar fotootjes.

Fleur deed het super, ze had nog nooit een fotoshoot gedaan maar volgde alle aanwijzingen ontzettend netjes op! Ze stond vol zelfvertrouwen voor de camera en goede foto’s maken was dan ook zo gebeurd.
De zittende pose kwam ook heel mooi uit, de sieraden kwamen hierdoor heel mooi naar voren!
zitten

Paulien heeft ook nog wat backstage foto’s gemaakt van de shoot van Fleur!

fleur

Toen was het tijd voor Emma terwijl Natalija in de make-up zat! Met Emma had ik al eerder gewerkt, dus ik wist al hoe goed ze was 😀 We begonnen met een paar staande poses en Emma wist er hele mooie variaties op te geven, dus we gingen eigenlijk super snel.

De ik-hou-nonchalant-mijn-shirtje-vast-pose werkte heel goed.
vest

En een pose met de hand bij het hoofd, hier konden we ook goed mee variëren. Deze werkte wel het fijnst zittend, dan kwam hij natuurlijker over.
w

Toen ging Emma in de make-up voor de andere outfit en was Natalija aan de beurt. Die vesten waren wel erg fijn, die kon je gewoon vasthouden en zo leek het heel natuurlijk om je handen zo hoog te houden!
gand

Ook de pose met de handen in het haar wilden we heel graag doen, en de zon kwam op een prachtige manier de hal binnen schijnen, waardoor ze zo’n mooi lichtrandje om haar haar kreeg.
2 pose

Daarna zijn de meiden samen op de foto geweest. Ik vroeg ze heel spontaan en ‘leuk’ te doen, alsof ze al jaren vriendinnen waren. En als je niet beter wist had je gezegd dat ze elkaar echt al tijden kenden. Ik hoop dat de gezellige sfeer ook goed is over gekomen op de foto’s!
amen

 

Als laatste had Paulien haar vriend mee genomen voor de ‘mannenarmen’ op de foto, en zelf wilde ze ook nog even op de foto voor haar website!
83IMG_9730copy 229IMG_1252copy

De instellingen

Ik had een reflectie scherm mee wat ik bij vrijwel alle foto’s gebruikt heb. De fabriek had meestal aan alle kanten ramen, dus genoeg licht. Helaas scheen de zon (tja, voor foto’s is dat nou eenmaal niet zo handig) dus ik moest ze telkens in het streepje schaduw tussen 2 ramen in zetten, wat soms wel lastig was. Vervolgens kon ik met het reflectie scherm weer wat licht terug kaatsen, maar ik heb hem telkens maar op halve sterkte gebruikt, zodat de modellen niet verblind werden en het er ook niet nep uit ging zien. Enkel om de schaduwen gewoon ietsjes op te lichten.

10825072_10203944636190238_162837283_okopie

Ik heb de meeste foto’s geschoten met mijn combi Canon 650D + 70-200mm f/2.8, en de losse sieradenfoto’s met mijn 50mm f/1.8.
4IMG_0341copy 37IMG_9449copy

Ik ben de dag met ISO 200, maar eindigde ondanks mijn grote diafragma met ISO 800.

De nabewerking

Ik heb in een filmpje laten zien hoe ik de foto’s bewerkt heb, deze vind je  hier . Maar ik zal je nog wat voor& na foto’s laten zien! Ik heb vooral wat licht en kleur toegevoegd, de ENKA fabriek is vrij grijzig. Of eigenlijk gewoon helemaal grijs. Omdat de kleuren ook niet fel gekleurd waren heb ik iets aan kleur toe gevoegd om het geheel toch wat frisser te maken. En natuurlijk mijn zonnetje, dit keer wat subtieler.

1 3 4 6

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om even mee te kijken, das eens wat anders met zo’n filmpje erbij, toch?

 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. LASTJUNE.NL says:

  Super leuk stuk, bedankt Marit! En natuurlijk ben ik ook super blij met de foto’s, die zijn mooier dan ik had durven hopen. Nu maar hopen op veel bestellingen, wie wil er nou geen gepersonaliseerd sieraad na het zien van deze foto’s?

 2. Bernette says:

  Erg gave foto’s weer Marit!
  Ik denk dat je de sieraden heel mooi hebt weten vast te leggen. Knap!

 3. Silke Guffens says:

  Wat een geweldige foto’s alweer! Maar ik heb nog even een vraagje, je zegt dat je jouw reflectiescherm maar op halve sterkte gebruikt, maar hoe doe je dat dan? Klinkt misschien best wel stom, maar ik heb het nog maar net en ik moet er nog mee leren omgaan 🙂

  • josje says:

   Hoi!
   Wat een leuk artikel!
   Kun je me vertellen wat je bedoeld met ‘het reflexi scherm op halve sterkte gebruiken’? Hoe doe je dat?
   en welke preset heb je gebruikt bij de nabewerking van dat meisje vrij onderaan de pagina, ik kan het filmpje niet meer openen.
   Dank voor je antwoord alvast!!
   groetjes josje

 4. Mario Brussé says:

  Hoi Marit,

  Wat een gaaf en leerzaam artikel over der sieraden-shoot !!
  En wat een toplokatie 👍

  Heb jij misschien een telefoonnummer van de ENKA lokatie
  voor eventuele huur?

  Bedankt alvast

  • Marit says:

   Hoi Mario,
   Nee ik heb destijds deze shoot niet zelf geregeld, dat heeft mijn opdrachtgever gedaan. Dus ik heb geen idee, sorry!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius
%d bloggers like this: