Inspiratie

Fotoshoot van begin tot eind: Loveshoot Denise en Sebastiaan

August 24, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Denise zit in mijn klas en is daarom goed bekend met mijn werk. Een tijdje geleden vroeg zij of ik haar en haar vriend een keer op de foto wilde zetten! Super leuk, mijn derde loveshoot intussen. Ik begin deze tak van de fotografie echt ontzettend leuk te vinden, en begin me er ook steeds zekerder in te voelen nu ik het vaker doe. Hoewel de omstandigheden het me dit keer wel erg lastig maakte..

De locatie

In overleg met Denise besloten we voor het strand en de duinen te gaan. Super leuk, want ik heb daar nog geen loveshoot gehad. De vorige twee loveshoots waren allebei in het bos, en ook nog hetzelfde bos. Ik vond het wel een uitdaging om nu een andere locatie op te zoeken. Ik was wel wat nerveus over het licht. In het bos kun je het koppel altijd wel ergens in de schaduw plaatsen als de zon fel schijnt, maar op het strand is dat lastiger. Met dat in mijn achterhoofd, en het feit dat er niemand was om een reflectie scherm vast te houden, heb ik ervoor gekozen ‘s avonds te gaan shooten. Dan zou ik minder fel zonlicht hebben en misschien nog mooie tegenlicht opnames kunnen maken.
Ik ging voor ‘mijn’ strand, IJmuiderslag. Alle foto’s die ik ooit op het strand/duinen heb gemaakt zijn hier gemaakt. Ik ken de plek dus van binnen en van buiten!

Styling

Eigenlijk wilden Denise en Sebastiaan in echte zomerse outfits gaan, maar het weer van de laatste tijd gooide roet in het eten. Regen, regen en nog eens regen. Daarbij is de temperatuur ook een klap naar beneden gegaan. De styling werd iets aangepast naar een wat knusser en warmer herfst thema. Ook al is het dan nog Augustus, dat weet later niemand meer. Haal de truien en dekentjes maar weer uit de kast!

mood kleding

Qua make-up gingen we weer voor een naturel everyday look, zoals bij elke loveshoot.

Moodboard en poses

Ik heb nu al twee loveshoots gedaan waarbij een heel arsenaal aan poses voorbij is gekomen. Het is best lastig om herhaling te voorkomen en telkens weer iets nieuws te verzinnen.  Omdat je je op een open gebied bevind, zonder stukjes bomen, moet je daar ook wat rekening mee houden met de poses. Voor het moodboard zocht ik dan ook al meteen naar poses op het strand. Je krijgt meer ‘lopende’ poses, of juist zittend in de duinen met kleedjes en dekentjes. Het is allemaal wat knusser dan in het bos.

De fotoshoot

Het was tijd voor de fotoshoot! Het was nog even heel erg twijfelen of het wel door zou gaan. De hele dag afwisselend regen, en buienradar was niet te vertrouwen. Op het laatste moment besloten we er toch voor te gaan.
Maar wat we op het strand aantroffen.. De duinen waren nog maar de helft zo hoog vanwege de keiharde wind, het zand vloog door de lucht, het was koud, het leek wel een soort woestijnstorm maar dan koud. Uitdaging! Ik besloot eerst maar naar de zee te lopen, dan hadden we die wandeling vast gehad en daar wilde ik ook wat ruimere foto’s maken. Zo hoef ik niet meteen heel dichtbij ze te gaan staan tijdens de eerste shots.

Ik had nog het overdreven positieve idee dat we wel in het water konden gaan staan, maar dat heb ik maar snel laten varen toen we op het strand aankwamen. Langs de kustlijn lopen dan maar.

Je ziet meteen al, DE WIND. In combinatie met de haren van Denise was dat lichtelijk irritant. De keuze van foto’s werd erg beperkt door haren die op allerlei vreemde manieren in de lucht vlogen.

Tijd om het dekentje erbij te pakken!
dekentje

Toen hebben ze ons verplaatst naar de duinen! En daar vloog het zand je om de oren. Op sommige plekken konden we niet staan omdat het zand in onze ogen waaide. Op de foto’s was het ook duidelijk te zien..
zand

Die rondvliegende dingetjes op de foto zijn dus zandkorrels. Het waren er zoveel dat ze de hele foto wazig en onscherp maken. Veel foto’s waren hierdoor onbruikbaar, en daarmee ook veel plekken die ik gedacht had. Het was dus echt even improviseren, en goed zoeken naar een heuvel waarachter we konden zitten, zodat het zand net over ons heen waaide en we ook nog in de schaduw stonden.
collage3
Voorbeeldfoto links boven

We hadden ook nog een mooie afbeelding gevonden die ik graag wilde uitproberen. Best een lastig shot om echt dezelfde sfeer als in de voorbeeldfoto te vangen!

PicMonkey Collage3

En als laatste had Denise nog enkele voorbeeldjes mee, waarvan ik deze wel héél prachtig vond..

laatste

De instellingen

We hadden nog verassend veel licht, dus ik heb mijn ISO niet hoger dan 200 hoeven zetten. Dat verbaasde me, bij de strandshoot van 2 dagen eerder zat ik soms op 1600, hoewel daar ook actie foto’s bij zaten.
Ik heb vrijwel alle shots met een diafragma van f/2.8 geschoten, op wat enkelingen na waar ik een diafragma van f/4.5 heb gebruikt om meer van de omgeving te laten zien.

Bij de shots van Denise en Sebastiaan apart heb ik een diffuser gebruikt. Of nouja ‘ik’, Denise en Sebastiaan hadden om beurten de eer om die vast te houden op een open vlakte met windkracht 6.
singles

De nabewerking

In de nabewerking ben ik weer flink aan de slag gegaan, zoals jullie wel weten! 😉 De omstandigheden waren niet echt ‘warm’ en ‘zonnig’, dus dan dat warme en zonnige maar creëren. Ik heb mijn nieuwe techniek, een zon maken met gradients, veelvoudig gebruikt!

 

Ik speel wat met de curven, geef de foto wat vignettering en voeg mijn gradient-zonnetje toe. Meteen al een ander sfeertje!

bewerking2

Op onderstaande foto is te zien dat het waaien met zand eindelijk even opgehouden was. De foto is meteen helderder en scherper!

bewerking3

Een handige tip; weet je echt niet meer wat je met je foto moet vanwege de lastige lichtomstandigheden, zet hem om naar zwart-wit! Bij de kustlijn heb je geen enkele mogelijkheid tot schaduw, en werk je bij zonsondergang in Nederland altijd met tegenlicht als je de zee in beeld wilt. Dit zorgt voor een overbelichte lucht in de meeste gevallen, die wel een beetje terug te halen is, maar niet helemaal. Het is heel moeilijk om nog sfeer in je foto te creëren als er zo weinig kleuren zitten in het origineel. Vaak komt die sfeer meteen weer terug als je een zwart-wit omzetting probeert!
bewerking5

Het zonnetje wat ik toevoeg komt niet altijd geheel uit de lucht vallen, als ik de mogelijkheid heb betrek ik de zon er al bij tijdens het shooten en hoef ik het in de nabewerking alleen nog maar te versterken.

bewerking4

Eigenlijk zijn alle bewerkingen van de serie erg vergelijkbaar. In een hele hoop foto’s zit het ‘nieuwe’ zonnetje. Ik heb eigenlijk veel dezelfde bewerkingen gebruikt als ik bij elke shoot doe. De schaduwen flink omhoog, de witte en zwarte tinten een stuk naar beneden, voor krachtige scherpte de helderheid wat omhoog, iets aan vignettering toegevoegd, en een beetje met de curven gespeeld.

Ik hoop dat jullie het weer leuk hebben gevonden om weer eens een kijkje achter de schermen van een shoot te krijgen!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Desiree says:

  Weer een ontzettend gave shoot met prachtige resultaten! Wauw! Leuk dat je meer behind the scenes artikelen plaatst. 🙂

 2. Juudith says:

  erg leuk zo’n heel verslagje er bij! ik haal er even wat tips uit voor een loveshoot die ik binnenkort heb met een stel =D Ik vind de foto’s weer prachtig! mooi sfeertje! goed geluktt ondanks de omstandigheden!

 3. yousra says:

  In welke programma heb je ze bewerkt?

  En hoe doe je dat 2 foto’s in 1??

  Liefs,
  Yousra

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius

gratis masterclass

Van de automatische stand af met een 3-stappenplan

Leer binnen 1 uur alles wat jij moet weten om foto's te maken in de handmatige stand, met een simpel 3-stappenplan.

Je camera zelf instellen in 3 simpele stappen met ezelsbruggetje zodat jij het eindelijk snapt!

GRATIS AANMELDEN
%d bloggers like this: