Fotografie

Fotoshoot van begin tot eind: Fashionshoot

June 5, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Een tijdje geleden stuurde styliste Demi Mannaart mij een berichtje, of ik haar werk wilde vastleggen. Zij zou een model regelen, had een moodboard gemaakt, en of ik dan de foto’s wilde maken. Nou, dat leek me een mooie nieuwe uitdaging! Fashionfotografie is iets wat ik nog niet echt eerder heb gedaan maar me wel erg leuk leek. Vorige week was het zover en hebben we wel 5 uur lang geshoot, met hele gave resultaten! Vandaag laat ik je zien hoe ik tot het eindresultaat ben gekomen.

Styling

Dit keer was ik niet degene die het moodboard maakte, maar Demi. Ik werkte immers in opdracht van haar, dus zij bepaalde de styling van het model en de stijl van de shoot. styling

Qua make-up besloot Demi om voor een natuurlijke look te gaan die het model Cennet prachtig stond! Dit was natuurlijk ook fijn omdat de make-up bij elk setje paste, en Demi had nogal wat setjes en combinaties mee.

Poses

Voor de poses had ik echt een uitdaging. Normaal zet je er een paard naast, en dan is de helft al gebeurd. Die doen altijd wel iets onverwachts waardoor je al meteen een wat ontspannen sfeer hebt en het niet zo gemaakt is. Met een model alleen heb je dat niet, en moet je zeg maar wel echt iets ‘bedenken’. Ik had wat mooie zittende poses gevonden die ik in de shoot wilde gaan gebruiken. zitten

De slechte kwaliteit komt omdat ik altijd foto’s maak van mijn scherm met mijn telefoon. Dan heb ik ze meteen in m’n telefoon staan, en die neem ik dan weer mee naar de shoot zodat ik tussendoor de poses kan laten zien. Ook al wil het met staande poses meestal wel lukken, had ik er ook daarvan nog wat gezocht. staan

De locatie

In overleg met Demi besloten we voor het strand en de duinen te gaan. Dan heb je meteen meer mogelijkheden, omdat het open strand een hele andere sfeer geeft dan de duinen met gras. Omdat we overdag en met zonsondergang foto’s wilde maken kozen we ervoor ‘s avonds echt de duinen in te gaan, omdat het gras ervoor zou zorgen dat het zonlicht mooi uit kwam. Overdag konden we dan wat foto’s op het strand maken.

De fotoshoot

Het was tijd voor de fotoshoot zelf! Wonder boven wonder was het mooi weer, dat hadden we allemaal niet verwacht! Heel fijn voor Cennet, want zij moest in jurkjes de hele dag. Demi haalde het ene na het andere setje uit haar tas, compleet met schoenen, sieraden, alles. Duidelijk een styliste, alles stond prachtig bij elkaar! Het strand was helemaal leeg, dus we hadden gelukkig geen last van pottenkijkers. Voor Cennet was het een van haar eerste shoots, en dat is het toch wel fijn als je geen hele groep mensen om je heen hebt.

1

Je ziet hoeveel mogelijkheden je met 1 pose hebt! Deze pose kwam prachtig uit met de jurk die Demi had uitgezocht, bij dit setje hebben we hem dan ook veel gebruikt. Demi had  ook een práchtige bloemenkrans laten maken bij de bloemist. Hier moest ik mijn 50mm bij pakken. Wat het effect van een 50mm extra naar boven brengt, is van boven fotograferen. Nu is het niet zo mooi als je model echt helemaal omhoog moet kijken, maar een beetje kan erg mooi zijn. Hierdoor krijg je die prachtige verloop van scherpte.

2

Ook wilde ik nog wat liggende poses proberen. De witte jurk paste hier prachtig bij haar huid en haar haar. Ook deze heb ik met mijn 50mm gemaakt, zodat je weer dat mooie verloop van scherpte krijgt. 3

Zo zie je dat hoewel we de voorbeeldpose probeerden ‘na te doen’, je nooit een heel vergelijkbaar resultaat krijgt. Zo kun je het prima gebruiken als inspiratie om verder op te bouwen! Nog wat zittende poses, ik heb het geheel iets vrolijker gemaakt door haar flink te laten lachen in plaats van de serieuze blik. Ook heb ik gevraagd of ze haar kin iets naar benden wilde doen, omdat dat mooier stond bij haar gezichtsvorm.

zit

En een pose met de armen bij het hoofd, hiermee kun je eindeloos variëren en is bijna altijd leuk! Ik vind het hierbij wel een beetje van belang dat het model nonchalant kijkt. Op het moodboard plaatje vind ik het er een beetje ‘gemaakt’ uitzien. Dit is natuurlijk ook een beetje een standaard pose. Het mooist vind ik alsof het lijkt dat het volledig natuurlijk was. Bij de meest rechter foto heb ik haar gevraagd een paar keer achter elkaar langzaam door haar haar te gaan, als je op het goede moment afdrukt heb je die pose dan perfect te pakken maar zit er wel dynamiek in en lijkt het veel natuurlijker.

arm

De instellingen

De instellingen tijdens de shoot zijn best gewisseld, omdat we van ‘s middags tot ‘s avons aan het shooten waren. Dankzij mijn prachtige lenzen kon ik bij alle foto’s rond ISO 200 blijven hangen. Ik heb bij de avond foto’s wat onderbelicht zodat de lucht mooi zou uitkomen. Het model licht ik dan later in de bewerking weer op. Overdag heb ik juist weer wat overbelicht, zodat het strand mooi leeg en wit zou worden.

 

61IMG_9695copy39IMG_0729copy38IMG_0706copy

Ik heb vrijwel alle foto’s met behulp van een reflectiescherm geschoten. Helaas was het licht te fel om het reflectiescherm direct op het model te gebruiken. Ze moest dan zo met haar ogen knijpen dat je het echt op de foto zag. Maar, het is dan nog niet afgelopen! Zonder reflectiescherm kun je eigenlijk niets beginnen.. Kijk maar eens wat een verschil.. scherm

Hoe mooi je model ook is, zonder scherm komen er toch dingen tevoorschijn die je eigenlijk niet wil zien. Zie de schaduw bij haar nek, schaduwen onder haar ogen die net wallen lijken, schaduwen bij haar wangen, neus, armen. Zo kun je geen mooie portret foto’s maken! Ik heb de hele shoot het scherm als diffuser gebruikt. Hierbij haal ik het ‘zeil’ eraf en hou je alleen een wit lichtdoorlatend doek over. In plaats van dat je het model belicht, zet je het model hiermee juist in de schaduw. Dit veranderd ook compleet de manier van vasthouden van het scherm. Je hoeft de zon niet meer te weerkaatsen, maar tegen te houden. Je gaat dus tussen het model en de zon in staan. Een groot scherm is hierbij handig, zo kun je wat verder weg staan en is een groter deel in de schaduw te krijgen.

backstage

Wat backstage foto’s, op de meest linkerfoto kun je goed zien hoe dat dan werkt met zo’n scherm.

De nabewerking

In de nabewerking ben ik flink aan de slag gegaan, zoals jullie inmiddels al van me gewend zijn 😉 Bij alle foto’s moest sowieso de schaduw iets worden opgelicht door het gebruik van het reflectiescherm. Sommige foto’s hadden slechts een touch-up nodig.. bloem

En bij andere foto’s ben ik heel flink los gegaan..

extreem

Leve RAW! Ik vind het best lastig dit aan jullie te laten zien, want dit is natuurlijk echt extreme bewerking. Ik weet dat de meningen of dit ‘kan’ of niet heel erg verschillen. Maar goed, ik doe dit nu eenmaal, ik vind dit ook leuk, en het geeft zoveel meer mogelijkheden. Ik trek wel een grens hoor, modellen dunner maken begin ik niet aan. Ik probeer gewoon werkelijk álles uit een foto te halen. Eerst breng ik het terug naar de situatie hoe die was (de lucht was in het echt meer zoals rechts, maar dat goed op een foto krijgen is natuurlijk lastig, je krijgt of het model, of de lucht goed belicht). Door in RAW te fotograferen kun je de lucht terug halen.  Vervolgens ga ik spelen met effecten, en kom ik uit op dit eindresultaat wat precies is zoals ik het in mijn hoofd had met het shooten.

blauw

Eigenlijk zijn alle bewerkingen van de serie erg vergelijkbaar. Allereerst zit bijna overal mijn zonnetje in (jeej!) en daarnaast heb ik 2 effecten gebruikt. Het vintage effect van Lightroom en een warm zomers effect, hier komt binnenkort een tutorial van! Die effecten houden eigenlijk in dat ik bij alle foto’s de schaduwen flink omhoog heb gebracht, de witte en zwarte tinten een stuk naar beneden, voor krachtige scherpte de helderheid wat omhoog, iets aan vignettering toegevoegd, en een beetje met de curven gespeeld.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn hele proces weer een keer te zien! Vinden jullie dat er grenzen zitten aan nabewerking? En zo ja, waar liggen die dan?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Sara says:

  Wat een prachtige foto’s zijn het weer geworden! Ik vind trouwens jouw manier van bewerken ook gewoon nog “kunnen”, dat is inderdaad meer alles uit de foto halen dan daadwerkelijk aan het model gaan zitten sleutelen. 🙂

 2. Senna says:

  Hele mooie foto’s! Ik houd van de sfeer van je foto’s.
  Bij nabewerking vind ik dat heel veel moet kunnen, want niet alleen fotograferen maar ook het nabewerken is (naar mijn mening) een kunst en je kunt er je stijl mee vormen. Wat ik wel verkeerd vind, is dat in reclames bijvoorbeeld de producten er niet tien keer beter uitzien dat dat je ze krijgt, omdat ze gephotoshopt zijn.

 3. Juudith says:

  Super leuk om te zien! je hebt echt hele mooie foto’s gemaakt! Ik vind je manier van bewerken altijd vet en helemaal bij dit soort dingen mag dat naar mijn idee wel! Je maakt de kleding en het model niet anders maar de omgeving en het geeft dus geen vertekend beeld over het “product”

 4. Echt die nabewerkingen van jou, zo mooi!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius

gratis masterclass

Van de automatische stand af met een 3-stappenplan

Leer binnen 1 uur alles wat jij moet weten om foto's te maken in de handmatige stand, met een simpel 3-stappenplan.

Je camera zelf instellen in 3 simpele stappen met ezelsbruggetje zodat jij het eindelijk snapt!

GRATIS AANMELDEN
%d bloggers like this: