Waarom het oké is als je twijfelt over je fotografie skills

Algemeen, Ondernemen

Elke fotograaf heeft wel eens zo’n periode waarin het allemaal wat minder goed lukt, waarna je gaat twijfelen aan je fotografie skills. Hoe meer je er over na denkt, hoe slechter je je gaat voelen en je onzekerheid neemt langzaam je fotografie plezier weg. Een vervelend gevoel, maar het is niet erg om je zo te voelen! Ik zal je vertellen waarom.

Fotografie is een proces dat nooit eindigt

Fotograaf zijn geen beroep met een duidelijke lijst aan specifieke kwaliteiten die je moet hebben. Je volgt niet echt een studie, die na een tijdje ‘afgelopen’ is en dat was dat. Je weet nooit alles. Niemand niet.

Ik fotografeer nu al bijna 10 jaar, en pas dit jaar kwam ik erachter dat er een knopje is dat ‘backbutton focus’ heet en dat je daarmee betere actie foto’s kon maken. Na 10 jaar klooien met scherpe actie foto’s en veel frustratie ontdekte ik dit knopje pas. Sommige fotografen weten dit na een paar maanden al, het heeft mij 10 jaar gekost om hier achter te komen.

Iedereen leert bij en iedereen staat op een ander punt in zijn/haar leercurve. Of je nou aan het begin staat of al heel wat verder bent, eigenlijk niemand komt ooit helemaal bij het einde, en iedereen volgt een andere lijn. De een leert heel snel aan het begin en blijft daarna wat hangen, en de ander neemt meer tijd maar verbetert zichzelf wel ieder jaar. Geen enkel pad is beter of slechter dan het andere.

Je bent niet de enige

Tenzij je een héle ongelooflijk bizarre rare zeldzame ziekte hebt, ben je eigenlijk nooit de enige op de wereld die ergens mee zit. Hoe gek het ook lijkt, en hoe alleen je je ook voelt, je bent echt nooit de enige. Zéker niet als het om twijfelen aan jezelf gaat. Iedere fotograaf twijfelt wel eens aan zichzelf. Ook die fotografen die publiceren in National Geographic, of die fotografen die duizenden likes hebben. Iedereen voelt zich wel eens onzeker, en in feite klooit iedereen maar wat aan. Je bent dus echt niet de enige bij wie het af en toe niet lukt!

Verbeter jezelf in kleine stappen

Als je naar andere fotografen kijkt die je bewonderd, voelt het waarschijnlijk onwaarschijnlijk dat jij ooit ook zulke foto’s zult maken. Toch is het vaak niet zo onwaarschijnlijk! Je moet echter niet de hele tijd jouw werk vergelijken met dat van hen, omdat je dan zo’n honderd stappen over slaat. Als je je eerste tekenles krijgt, heeft het ook weinig zin je werk te gaan vergelijken met de schilderijen van Rembrandt.
Gebruik het werk van die fotograaf als motivatie. Wat moet jij nog leren om ook zulk soort foto’s te maken? Welke kennis mis je nog? Hoe zou jij jezelf kunnen verbeteren? Maak een soort stappenplan voor jezelf met welke kennis je graag zou willen vergaren en waar je allemaal nog mee wilt oefenen. Zorg dat je de stapjes klein houdt (‘meer leren over back button focus’, of  ‘sluitertijd begrijpen’ bijvoorbeeld).
 

Kijk eens terug op je eerste foto’s

Als je het allemaal niet meer ziet zitten, kijk dan eens terug naar je allereerste foto’s die je nam. Waarschijnlijk zul je dan ineens zien hoe ver je al bent gekomen! Elke verbetering, groot of klein, is een verbetering! Ken je veel fotografen in je omgeving? Vraag hen dan ook hun eerste foto’s eens aan je te laten zien. Dan zul je zien dat iedereen ooit met ‘niks’ begonnen is. En als zij het kunnen, dan kun jij het ook!

  1. Deborah says:

    Wat een mooi blog! Inderdaad. Eens in de zoveel tijd voel ik echt zo’n kluns als ik weer eens loop te klooien aan de rand van het sportveld. Iedereen is blij met de foto’s maar ik zie de dingen die niet goed zijn. De foto’s zijn onscherp of ik heb NET dat actie moment gemist. GGRRRR. Ik heb afgeleerd om groots te denken en maak, zoals jij hierboven schrijft, kleine stapjes. Het terugkijken van je eerdere gemaakte foto’s werkt echt heel motiverend!!

Laat een reactie achter!

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN NIEUWE POSTS?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!

%d bloggers like this: