Fotografie

Zo maak je mooie foto’s in de felle zon

August 8, 2019

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

De meeste fotografen fotograferen het liefst in de schaduw. Logisch, want dan maak je het makkelijkst mooie foto’s. Maar wat als er geen schaduw aanwezig is en je alleen maar in de zon kunt fotograferen? Dan kun je nog steeds mooie foto’s maken! 


Het allergrootste fabeltje uit de fotografie wereld is waarschijnlijk dat een zonnetje in de rug positief is. Ik hoor het zo veel ‘Fijn he, dat het zulk lekker weer is, wat een mazzel hebben we!’. Voor veel fotografen is een felle zon helemaal niet prettig. Zij fotograferen het liefst op een bewolkte dag. Ik vroeger ook, maar ik heb de laatste jaren steeds meer geleerd om te werken met de zon en er je voordeel uit te halen.

Fotografeer met tegenlicht

Zon in je rug? Die regel mag je echt vergeten. Tegenlicht is, als je het mij vraagt, het mooiste licht dat er is. Als je met de zon in je rug fotografeert, kijken je modellen altijd recht in de zon. Dat kijkt niet prettig en het zorgt ervoor dat je modellen met samengeknepen ogen op de foto staan. Daarnaast is fel zonlicht ook niet flatterend. Fotografeer dus lekker met de zon bij hún in de rug. Naast dat het voor je modellen prettiger is, geeft het ook een heerlijke sfeer in je foto.

Je kunt ervoor kiezen de zon volledig buiten beeld te houden, of je pakt de zon er juist bij in je beeld, zodat je een mooie lensflare krijgt.

Overbelichte lucht

Een overbelichte lucht is eigenlijk bijna niet te voorkomen als je met tegenlicht fotografeert. Maar is dat eigenlijk wel zo erg? Dat hoeft het niet te zijn! Je kunt met mooie bewerkingen het beeld helemaal afmaken mét een overbelichte lucht. Vind je het echt niet mooi, dan kun je altijd de lucht vervangen. Doe dit wel met zorg, je krijgt anders al gauw een heel nep effect.

30img_1318copy

Gebruik een reflectie scherm

Als er geen schaduw aanwezig is kun je ook je eigen schaduw maken. Pak je reflectie scherm erbij, haal de hoezen eraf en gebruik het scherm om schaduw te creëren! Door het scherm nu voor de zon te houden creëer je een prachtige zachte schaduw. Hier heb je natuurlijk wel altijd een assistent voor nodig.

27img_6325copy

Schiet in RAW

Een belangrijk detail, schiet je beelden in RAW! Zo kun je achteraf de schaduwen nog heel flink oplichten en de hooglichten naar beneden brengen. Zo valt het harde licht soms amper op.

Fotografeer ‘s morgens vroeg of laat in de middag

Heb je de mogelijkheid om een tijd te kiezen, dan is het natuurlijk altijd goed om ‘s morgens vroeg of ‘s avonds te kiezen. Zo staat de zon nog laag, is het licht mooi zacht, en is fotograferen in de zon helemaal geen probleem.

Houd je ISO zo laag mogelijk

Omdat er genoeg licht aanwezig is, kun je waarschijnlijk prima met ISO 100 uit de voeten. Door je ISO laag te houden heb je in elk geval geen last van ruis in je foto’s. Daarnaast kun je met een lagere ISO makkelijker met een groot diafragma werken. Zo heb je toch een mooie onscherpe achtergrond, zonder dat er te veel licht binnen komt.

img_2579

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze tips!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Annelies says:

  Hoi Marit,
  Mooi artikel heb je geschreven en prachtige foto’s als voorbeeld én ter inspiratie! Ik ben een amateurfotograaf. Twee jaar geleden begonnen, geen cursus gedaan. Veel gelezen en direct in de M-stand gefotografeerd. Daardoor veel fouten gemaakt, maar ook veel geleerd. Nou heb ik de technische kant aardig goed onder controle. Maar toch heb ik een vraag: ik ben gevraagd voor een familieshoot met 38 man, eind juli, hoogzomer, midden op de dag. Dit vind ik best spannend en ben bang voor uitgevreten luchten en zangpartijen. Heb je goeie tips? Bedankt alvast!
  Groetjes Annelies

  • Marit says:

   Dat is ook best spannend. Midden op de dag is een lastige tijd, is het niet mogelijk deze te verplaatsen? Als dat echt niet mogelijk is is een grote plek met schaduw essentieel. Dan heb je een makkelijkere belichting om mee te werken. Of natuurlijk duimen op bewolkt weer 😉 Fotografeer sowieso in RAW, dan kun je nog wat schaduwen oplichten, en belicht op de highlights. Zolang deze goed belicht zijn kun je in de nabewerking nog veel doen!

   • Annelies says:

    Bedankt voor je reactie! Ik hoop natuurlijk op één grote softbox in de lucht…😉 zijn de schaduwplekken met dat harde licht niet heel donker? Ik heb (nog) geen reflectieschermen oid. Zo ver ben ik nog niet in de fotografie…🙈

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius