Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

21img_5788copy

Soms ontkom je er niet aan en sta je in de volle zon te fotograferen. Hoe zorg je ervoor dat je dan toch nog mooie foto’s maakt?

Het allergrootste fabeltje uit de fotografie wereld is waarschijnlijk dat een zonnetje positief is. Ik hoor het zo veel ‘Fijn he, dat het zulk lekker weer is, wat een mazzel hebben we!’. Voor een fotograaf is een zonnetje eigenlijk helemaal niet zo’n grote mazzel. Veel fotografen fotograferen het liefst op een bewolkte dag. Ik vroeger ook, maar ik heb de laatste jaren steeds meer geleerd om te werken met de zon en er je voordeel uit te halen.

Fotografeer met tegenlicht

Zon in je rug? Die regel mag je lekker negeren! Tegenlicht is, als je het mij vraagt, het mooiste licht dat er is. Als je namelijk met de zon in je rug fotografeert, kijken je modellen er recht in. Dat kijkt voor hen niet lekker en waarschijnlijk gaan ze erg knijpen met hun ogen. Fotografeer dus lekker met de zon bij hún in de rug. Naast dat het voor je modellen prettiger is, geeft het ook een heerlijke sfeer in je foto.

Je kunt ervoor kiezen de zon volledig buiten beeld te houden, of je pakt de zon er juist bij in je beeld, zodat je een mooie lensflare krijgt.

Overbelichte lucht

Een overbelichte lucht is eigenlijk bijna niet te voorkomen als je met tegenlicht fotografeert. Maar is dat eigenlijk wel zo erg? Dat hoeft het niet te zijn! Je kunt met mooie bewerkingen het beeld helemaal afmaken mét een overbelichte lucht. Vind je het echt niet mooi, dan kun je altijd de lucht vervangen, maar dat is natuurlijk wel een hoop werk.

30img_1318copy

Ga in de schaduw staan

De makkelijkste manier om de zon te vermijden is om de schaduw op te zoeken. Dit werkt het simpelst en schaduw is vaak wel ergens aanwezig. Zorg er dan ook voor dat de schaduwpartij vrij groot is, zodat je niet alsnog met overbelichte delen achter je onderwerp zit.

Gebruik een reflectie scherm

Is er geen schaduw aanwezig? Dan kun je ook nog een reflectie scherm pakken, de hoezen eraf halen, en dan deze gebruiken om schaduw te creëren! Door het scherm nu voor de zon te houden creëer je een prachtige zachte schaduw. Hier heb je natuurlijk wel altijd een assistent voor nodig.

 

 

27img_6325copy

Schiet in RAW

Een belangrijk detail, schiet je beelden in RAW! Zo kun je achteraf de schaduwen nog heel flink oplichten en de hooglichten naar beneden brengen. Zo valt het harde licht soms amper op 😉

Fotografeer ‘s morgens vroeg of laat in de middag

Heb je de mogelijkheid om een tijd te kiezen, dan is het natuurlijk altijd goed om ‘s morgens vroeg of ‘s avonds te kiezen. Zo staat de zon nog laag, is het licht mooi zacht, en is fotograferen in de zon helemaal geen probleem.

img_2579

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze tips!

BewarenBewaren

Foto’s maken in de zon, hoe doe je dat?

Fotografie

November 10, 2016

blogs

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

De tool die mij productief maakt

Travel Guide IJsland: De beste fotospots van Zuid-IJsland

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

follow me

@marit.hilarius