Zo maak je mooie foto’s in de felle zon

Fotografie

De meeste fotografen fotograferen het liefst in de schaduw. Logisch, want dan maak je het makkelijkst mooie foto’s. Maar wat als er geen schaduw aanwezig is en je alleen maar in de zon kunt fotograferen? Dan kun je nog steeds mooie foto’s maken! 


Het allergrootste fabeltje uit de fotografie wereld is waarschijnlijk dat een zonnetje in de rug positief is. Ik hoor het zo veel ‘Fijn he, dat het zulk lekker weer is, wat een mazzel hebben we!’. Voor veel fotografen is een felle zon helemaal niet prettig. Zij fotograferen het liefst op een bewolkte dag. Ik vroeger ook, maar ik heb de laatste jaren steeds meer geleerd om te werken met de zon en er je voordeel uit te halen.

Fotografeer met tegenlicht

Zon in je rug? Die regel mag je echt vergeten. Tegenlicht is, als je het mij vraagt, het mooiste licht dat er is. Als je met de zon in je rug fotografeert, kijken je modellen altijd recht in de zon. Dat kijkt niet prettig en het zorgt ervoor dat je modellen met samengeknepen ogen op de foto staan. Daarnaast is fel zonlicht ook niet flatterend. Fotografeer dus lekker met de zon bij hún in de rug. Naast dat het voor je modellen prettiger is, geeft het ook een heerlijke sfeer in je foto.

Je kunt ervoor kiezen de zon volledig buiten beeld te houden, of je pakt de zon er juist bij in je beeld, zodat je een mooie lensflare krijgt.

Overbelichte lucht

Een overbelichte lucht is eigenlijk bijna niet te voorkomen als je met tegenlicht fotografeert. Maar is dat eigenlijk wel zo erg? Dat hoeft het niet te zijn! Je kunt met mooie bewerkingen het beeld helemaal afmaken mét een overbelichte lucht. Vind je het echt niet mooi, dan kun je altijd de lucht vervangen. Doe dit wel met zorg, je krijgt anders al gauw een heel nep effect.

30img_1318copy

Gebruik een reflectie scherm

Als er geen schaduw aanwezig is kun je ook je eigen schaduw maken. Pak je reflectie scherm erbij, haal de hoezen eraf en gebruik het scherm om schaduw te creëren! Door het scherm nu voor de zon te houden creëer je een prachtige zachte schaduw. Hier heb je natuurlijk wel altijd een assistent voor nodig.

27img_6325copy

Schiet in RAW

Een belangrijk detail, schiet je beelden in RAW! Zo kun je achteraf de schaduwen nog heel flink oplichten en de hooglichten naar beneden brengen. Zo valt het harde licht soms amper op.

Fotografeer ‘s morgens vroeg of laat in de middag

Heb je de mogelijkheid om een tijd te kiezen, dan is het natuurlijk altijd goed om ‘s morgens vroeg of ‘s avonds te kiezen. Zo staat de zon nog laag, is het licht mooi zacht, en is fotograferen in de zon helemaal geen probleem.

Houd je ISO zo laag mogelijk

Omdat er genoeg licht aanwezig is, kun je waarschijnlijk prima met ISO 100 uit de voeten. Door je ISO laag te houden heb je in elk geval geen last van ruis in je foto’s. Daarnaast kun je met een lagere ISO makkelijker met een groot diafragma werken. Zo heb je toch een mooie onscherpe achtergrond, zonder dat er te veel licht binnen komt.

img_2579

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze tips!

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!