Ondernemen

Zo krijg jij je to-do list af! 

March 9, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

coffee-notebook-pencil-work-desk-163131

Hoe drukker je het hebt en hoe langer je to-do list is, hoe belangrijker je workflow wordt. Maar hoe ontwikkel je zo’n workflow, en waarom zou je er eigenlijk tijd in investeren?

Ik heb al jaren elke week maar één volledige dag beschikbaar voor mijn fotografie werk, dus ik heb door de jaren heen een razendsnelle workflow ontwikkeld, waardoor ik al mijn fotoshoots meestal binnen een week af en opgestuurd heb, en nooit echt achter loop op mijn mail. Ik heb al verschillende posts geschreven over mijn workflow en hoe ik mijn foto’s bewerk. Deze kun je hier en hier lezen. Inmiddels zijn er wel wat kleine dingetjes veranderd, maar de basis is nog steeds hetzelfde. Hoe zorg je er nou voor dat je zelf ook zo’n fijne workflow ontwikkeld?

Maak een plan

Je kunt natuurlijk elke keer lukraak van alles door elkaar doen, kleine herinneringen op honderd losse velletjes opschrijven en maar hopen dat alles af komt. Maar je kunt ook een plan maken, die je keer op keer kunt hergebruiken en die je je eigen maakt.

Dag/week indeling

Je kunt bijvoorbeeld een indeling maken voor een dag of voor een week. Ik begin bijvoorbeeld elke dag eerst met mijn mail, dan sociale media, dan foto’s bewerken, dan eventueel een blog schrijven, werken aan eventuele design opdrachten, en ik eindig met nogmaals mijn mail. Deze volgorde is bijna altijd hetzelfde. Dit zorgt voor regelmaat en orde, en zo ‘vergeet’ je taken minder snel.

15591643_1355155974524215_8464968735494876_o

Prioriteiten stellen

Je hoeft niet per se altijd alles op dezelfde volgorde te doen. Je kunt ook een prioriteiten lijstje maken voor een week. Aan het begin van de week schrijf je alles op wat je moet doen. Daarna zet je het op volgorde van ‘belangrijk’. Nummer 1 is dringend, en het laatste nummer kan nog wel even wachten.

Organiseer alles

Of je nou veel op je computer werkt of met notitie boekjes of blaadjes, organisatie is belangrijk! Je kunt met kleurlabels werken, met mappen, wat jij fijn vind. Ik heb mijn mails allemaal gesorteerd op kleur en thema. Blauw is een fotoshoot, paars is design, roze is bruiloften, etc. Zo heb ik in één keer overzicht in al mijn emails.

Je kunt je mappen op je computer ook labels geven. Mijn fotomappen krijgen een groen bolletje als ik ze af heb, een oranje bolletje als ik nog aan het bewerken ben, en een rood bolletje als ik nog moet beginnen.

Werk in blokken zonder afleiding

We kennen het allemaal wel. Vanuit Lightroom even een ander liedje op zetten, dan nog even een youtube filmpje zoeken, toch nog even Facebook checken, en oeps, we zijn een uur verder.

Om dit te voorkomen kun je jezelf een ‘blokje’ tijd geven om je foto’s te bewerken. Zet bijvoorbeeld een timer op 30 minuten, schakel je internet uit, en 3, 2, 1, GO!

Wat zijn jouw tips voor een fijne workflow?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Wat goed dat je dit kan volhouden, mijn man is zo brutaal om mij elke keer opdrachten te geven, zodat mijn schema heerlijk in de war kan lopen, maar fotografie is dan toch hobby, samen met mijn mijn een andere zaak. Er moet toch een boterham op het bordje liggen..;-)

    Ga heerlijk zo door..

    Groetjes Von

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius