Tutorials

Druppels op bloemen fotograferen

March 30, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

9IMG_5389copy

Woohoo, het is lente! Nog even en het insecten seizoen begint weer, dan kunnen we weer los met macro foto’s. Nu is het daar nog net iets te vroeg voor, maar je kunt toch nog de lente in huis halen door druppels op bloemen te fotograferen.

Wat heb je nodig?

  • Bloemen
  • Een macrolens, macro-tussenringen of  macroringen
  • Kwastje of pipet
  • Bakje water
  • Andere gekleurde bloemen als achtergrond

De bloemen waar je de druppels op wil leggen moeten redelijk platte blaadjes hebben, zodat de druppel erop blijft liggen. Ik koos voor gerbera’s, makkelijke kleurrijke bloemen met openvallende blaadjes. Gerbera’s zijn er in allerlei kleuren!

Setting

Als achtergrond wil je een mooi geblurde kleurenpartij, voor een fris effect. Ik ben naar buiten gegaan zodat je meteen al een groene achtergrond hebt. Omdat ik dit nog iets te saai vond, heb ik de gerbera voor een bakje met paarse bloemen gezet. Let hier op de afstand, als ze te dichtbij je bloem staan worden ze niet zo vaag. De beste afstand is ongeveer 0,5 meter (afhankelijk van je lens).
Mijn setting zag er zo uit:
IMG_5339

Je ziet ook meteen mijn bakje water staan, en het lepeltje wat ik probeerde te gebruiken als vervanging voor de pipet. Wat nogal mislukte. Ik ben er uiteindelijk achter gekomen dat je met een kwastje ook hele mooie dikke druppels op de bloemen kunt laten vallen, dus als je zoals de meeste mensen geen pipetje in huis hebt, kan een kwastje ook. Een plantenspuit werkt niet, deze geeft alleen hele kleine druppeltjes.

2IMG_5294copy

Fotograferen

Fotografeer je buiten? Zorg dan dat de achtergrond bloemen sowieso in de zon staan voor het meest frisse effect.

Vervolgens zet je je bloem op de goede hoogte en plek. Dit kan in een vaasje, maar bij mij kwam hij dan te hoog uit. Vandaar dat ik hem in de tafel heb gestoken. Vervolgens kijk je door je lens en ga je bepalen welk blaadje je vanaf welke hoek in beeld wil. Een statief is hierbij wel handig, zodat je dat beeld vast kan houden.
Dan is het tijd voor de druppels! Het kwastje dip je in het water, en daarmee ‘tap’ je op het blaadje zodat het water van de kwast op de bloem beland. Als je dit voorzichtig doet blijft de druppel prachtig liggen.
IMG_5346

Dan kun je je foto’s gaan maken! Het beste werk je met een zo groot mogelijk diafragma, zo word de achtergrond mooi onscherp.

Maak foto’s van verschillende afstanden. Je kunt volledig op de druppel focussen, maar ook de hele bloem op de foto zetten met die ene druppel erop. Kijk wat het mooist is!
Het leukste is om een hoek op te zoeken waarin je de omgeving terug ziet. Zeker als je buiten fotografeert kan dit hele mooie beelden opleveren.

8IMG_5385copy

Het is wel aan te raden om handmatig te focussen. Je wil de druppel echt haarscherp hebben, en je camera is snel geneigd op bijvoorbeeld een blaadje scherp te gaan stellen, omdat dat een groter oppervlakte en contrast heeft. Door het schuifje op je lens van AF naar M te schuiven kun je zelf scherpstellen.
Omdat je op een hele kleine afstand werkt, kun je het beste je lens één keer handmatig instellen, en vervolgens scherp te stellen door een beetje naar voor of achter te bewegen.

9IMG_5389copy

Dit is eigenlijk super makkelijk om te doen, en je krijgt er hele bijzondere resultaten mee. Een leuke uitdaging om de lente mee in te luiden!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Prachtig!!! Daar zou ik zo een schilderij van willen 🙂

  2. Leuke uitleg! En mooie foto’s 🙂

  3. Juudith says:

    Handige uitleg! ik vind een druppel altijd zo leuk ogen op een bloem

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius