Je scrollt wat door Instagram, langs talloze selfies van prachtige meiden met een perfect gezicht, strak fitness lichaam en de mooiste outfits. Zelf zit je in je slobbertrui en je knot op je hoofd make-uploos op de bank chips te eten. Je begint toch te denken dat je wat fout doet, met je maat 38 en onzuivere huid. Je komt niet in de buurt van die insta-girls. Maar de waarheid is: die meisjes zien er eigenlijk ook niet zo uit. Ze zien er uit net zoals jij, zoals ik, en net zoals iedereen.

De cijfers

Eerst even wat statistieken. Inmiddels is 9 van de 10 jonge meiden ontevreden met haar lichaam en dit wordt verergerd na het gebruiken van sociale media. Specifiek Instagram spant hier de kroon. Na een bezoekje aan Instagram heeft de gemiddelde jonge vrouw meer last van depressie, eenzaamheid, FOMO (fear of missing out) en voelt zij zich nog slechter over zichzelf dan daarvoor (bron).

Dit komt omdat iedereen zichzelf onbewust vergelijkt met elkaar. Duizenden meiden volgen Insta-perfect-girls en taggen vriendinnen, roepend ‘OMG body goals’, en hoe ze er ook zo uit zouden willen zien. Want ja, willen we dat niet allemaal? Ik ook wel, hoor.
Het punt is: je kijkt op tegen iemand die niet bestaat.

Insta-perfect

Het is standaard geworden om je foto’s te editen, voor je ze online plaatst. Een filtertje, wat kleuren bewerken, bijsnijden, dat kennen we allemaal wel. Maar er gebeurt meer dan dat. Tegenwoordig heb je namelijk apps die jou in één druk op de knop transformeren naar zo’n insta-perfect meisje. Uren photoshoppen is allemaal niet meer nodig, nu kan iedereen, zonder enige kennis van nabewerken, zichzelf transformeren.

Je huid wordt gladder gemaakt, je tanden witter, ogen wat groter, je wenkbrauwen subtiel gelift, wallen weg, wat make-up wordt toegevoegd, je lippen worden iets voller gemaakt.. En daar komt the perfect you (volgens de app dan, ten minste) tevoorschijn.
Ik schrok er echt van hoe eenvoudig het was. Ik stond er echt even met open mond naar te kijken. Het was letterlijk in een seconde gebeurt. Ik herkende ook direct het gezicht dat me aan keek. Niet meer als het gezicht van mezelf, maar als dat typische perfecte Instagram gezicht wat ik zo vaak bij andere meiden heb gezien.

Op mijn Insta-stories vroeg ik jullie of jullie deze app zouden gebruiken. De resultaten waren verdeeld, iets minder dan de helft gaf aan dit wel te willen gebruiken. Eerst begreep ik dat niet, want iedereen weet toch al hoe je er uit ziet? Dus waarom jezelf mooier voordoen? Je bent toch prima zoals je bent?

Onzekerheid

Inmiddels heb ik de app een aantal keer gebruikt om voorbeelden te maken voor deze blogpost, en langzaam voel ik de onzekerheid in me kruipen. Na al die before/after beelden begin ik die vollere lippen eigenlijk ook wel mooi te vinden. Jammer dat ik die eigenlijk niet heb, maar met fillers zijn die wel bereikbaar en er zijn zoveel meiden die hun lippen laten doen.. En die make-up die ze toevoegen aan de foto.. Best wel mooi eigenlijk, hoe zou ik mezelf zo op kunnen maken..? Wat zie ik er make-up loos eigenlijk grauw uit?

Het is zo makkelijk. Zoveel meiden gebruiken deze filters. Dus waarom ik dan niet? Waarom zou ik, tussen al die perfecte meiden, foto’s posten van mijn standaard hoofd, als ik er óók zo uit kan zien?

Keep it real

Hoe verleidelijk het ook was, ik heb de app inmiddels weer verwijderd. Ik kies er bewust voor mijn selfies niet te photoshoppen, en af en toe ook gewoon make-up loos op beeld te komen. Want dat is nou eenmaal hoe ik er uit zie. Ik wil mezelf niet onzeker maken door telkens weer op mijn flaws te focussen en deze te veranderen. Ik wil mezelf niet perfect maken, en daardoor elke keer weer zien hoe imperfect ik eigenlijk ben. Al is het zo verleidelijk om het wél te doen.

Stop met vergelijken

Natuurlijk is de titel wat overdreven en is het niet zo dat iedere instagrammer zichzelf photoshopt. Maar er zijn er heel veel die het wél doen. Ik wil ook niemand aanvallen, want ik snap waarom dit soort apps gebruikt worden. Het is immers ontzettend makkelijk om er voor een paar cent altijd perfect uit te zien op al je foto’s.

Ik wil je alleen meegeven dat je jezelf niet moet vergelijken met anderen online, omdat je simpelweg nooit weet of het allemaal wel echt is wat je ziet. Wees je er gewoon bewust van dat veel van wat je ziet onrealistisch is en ge-edit is. Niet alle lichamen zijn echt zo strak en dun, niet alle lippen echt zo vol, de mooiste filtgirls hebben ook gewoon vetrollen als ze zitten, modellen hebben wel eens puistjes en niemand loopt altijd met perfect gestylde krullen in de rondte.

Onthoud dat wanneer je weer eens wat onzeker bent over jezelf. En wees trots als jij wel jezelf durft te laten zien zoals je bent!

Let’s keep it real 😉

Dit is waarom iedereen er op Instagram perfect uit ziet

Inspiratie, Persoonlijk

April 5, 2018

blogs

Waarom ik ben geswitcht van WordPress naar Showit

Presets exporteren in Lightroom

Review: Aliexpress drone testen

 1. Anja

  April 5th, 2018 at 8:34 am

  Super goed artikel! Een jaar geleden maakte ik foto’s van mijn nichtje. Zij is een heel knap meisje maar ze vond de foto’s niet mooi. Ik snapte er niets van want ze zag er naar mijn mening erg goed uit. Ze vroeg of ze een foto mocht gebruiken om te bewerken. Met zo’n insta edit dus. De foto die er uit kwam vond ik afschuwelijk. Haar gezicht heel smal, lippen veel te vol, ogen te groot maar ze was er zelf erg blij mee. Ik deed toen nog niet zo veel op Instagram en ben er eens op gaan kijken. Zag inderdaad van die vreemde bewerkte gezichtjes allemaal, nog veel meer bewerkt dan wat jij hierboven laat zien. Honderden likes er op en allemaal complimentjes. Gelukkig is er een beetje een tegenbeweging aan het komen en wordt het weer wat normaler.

 2. Marit

  April 5th, 2018 at 9:55 am

  Zeker bij die jonge meiden vind ik het zó bizar dat dit zo speelt. Ik zou toch denken dat alle vriendinnen wel zien dat ze er niet echt zo uit ziet, maar toch wordt het de norm om een gephotoshopte versie van jezelf te laten zien. Dat lijkt me echt pittig op de middelbare school. Ik hoop inderdaad dat we over die piek heen zijn en er meer ruimte komt voor de realiteit!

 3. Ingrid van Kuijk

  April 5th, 2018 at 10:16 am

  Tja, ik geef grif toe dat ik mijn selfies bewerk. Waarom ? foto’s zijn meedogenloos als je wat ouder bent: alles wordt extreem uitgelicht, elk rimpeltje elk vlekje, elk wal lijkt een eigen leven te leiden zodra een camera dat vast legt. En net zo goed als ik mooit de deur uitga zonder een minimum aan make up, lipstift, blosje, beetje oogschaduw, en mijn haren toch min of meer in model, zal ik dus ook geen “ kale” foto’s van mezelf plaatsen. Sowieso plaats ik zelden selfies, dus op die enkele die ik wel plaats wil ik er gewoon goed uitzien en geen net uit mijn bed plaatjes. Die look bewaar ik voor mijn naasten die me echt kennen zoals ik ben, van buiten en van binnen. Want wie geeft op de sociale media zichzelf nu echt helemaal bloot ?

 4. Demi

  April 11th, 2018 at 12:51 pm

  Interessant artikel! En wat een verschil in die foto’s joh. Niet normaal gewoon. Ik bewerk mijn foto’s wel in een app, maar houdt het bij een beetje contrast, helderheid en verzadiging. Heb ik echt een enorme puist dan werk ik die weg via Picasa, maar verder ga ik niet. Ik snap wel waarom mensen verder gaan, maar vind het ergens ook een beetje zielig. Dat zegt immers toch heel veel over hun zelfbeeld. Iets wat ik jammer vind. Vraag me nu trouwens wel af welke app jij gebruikt hebt? Ik ben super benieuwd wat voor glamour girl de app van mijn bestaande foto’s kan maken haha!

 5. Marit

  April 11th, 2018 at 3:32 pm

  Ja het is echt heel extreem! Er zijn verschillende apps voor, maar dit was Faceapp. Wel de betaalde functie!

 6. Kaylee

  April 11th, 2018 at 1:06 pm

  Mega goed artikel! En jij hebt al die gekke filters SOWIESO niet nodig!! Love je pic’s.
  Maar helaas werkt het tegenwoordig wel zo.. Gek genoeg gebruik ik het niet! Ik ben aardig onzeker over mijzelf en m’n looks maar mezelf helemaal “updaten” heb ik nog nooit gedaan. Het enige wat ik gebruik zijn filtertjes & spelen met het licht.

 7. Marit

  April 11th, 2018 at 3:33 pm

  Dankjewel! 😊 Zeker zo houden, als je eenmaal aan dit soort bewerkingen begint is ermee ophouden heel moeilijk denk ik!

Laat een reactie achter!

POPULAIRE BLOGS

Yess, het is zo ver! De tweede editie van Let’s Focus is uit!

Let's Focus: de pocket editie is uit!

Er zijn een aantal trucjes die je in Photoshop kunt uitvoeren om je foto mooi scherp te maken..

Zo krijg je de scherpste foto's in Photoshop

Als er één ding is wat eigenlijk iedere fotograaf wil weten, is het wel hoe je een onscherpe...

Dit is hoe je een onscherpe achtergrond in je foto's creëert

In maart was het zo ver, samen met Leonie vertrok ik naar Engeland voor een Harry Potter roadtrip! 

Harry Potter Travelguide: alle foto hotspots in de UK

%d bloggers like this: