Ondernemen

De nieuwe KOR: Moet jij nog BTW betalen?

November 21, 2019

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Heel saai, ik weet het, maar wel heel belangrijk voor je bedrijf: let’s talk money!
Je hebt er vast wel iets van gehoord: de KOR (Kleine Ondernemers Regeling). Een regeling die handig is om te kennen als fotograaf. Zeker als je een kleiner bedrijf hebt kan het heel voordelig zijn. In 2020 komt er een nieuwe KOR, en dat kan jou een hoop administratie schelen.

Wat houdt de KOR in?

De KOR is een regeling voor kleine ondernemers zodat zij worden vrijgesteld van de omzetbelasting. Dat betekent dat je geen administratie hoeft bij te houden! Je mag geen BTW rekenen aan je klanten, en ook geen BTW aftrekken.

De KOR in 2019

Niet iedereen komt in aanmerking voor de KOR. Je mag niet te veel verdienen, dan ben je geen kleine ondernemer meer en word je belangrijk voor de belasting. Maar wanneer ben je nou een kleine ondernemer, en wanneer niet meer?

In 2019 ging het om de BTW die je moest betalen per jaar. Om te weten wat je moet betalen pak je de BTW die je aan je klanten hebt gerekend, en daar haal je de BTW die je betaald hebt af (bij het kopen van een camera bijvoorbeeld). Als dit minder dan €1.883 per jaar was, dan was je (gedeeltelijk) vrijgesteld.

Voorbeeld

In 2019 heb je €11.000 inclusief BTW verdiend. Dit waren allemaal klussen met 21% BTW. In totaal heb je dan dus €1909 aan BTW gerekend aan je klanten.

Je hebt in 2019 een camera gekocht en je had wat kosten voor je website en e-mail. In totaal heeft dat je €2.900 gekost. Het BTW bedrag is 21% van €2.900 = €609.

€1.909 – €609 = €1300

Je hoefde dus in 2019 geen of minder BTW te betalen, want je uiteindelijke BTW was minder dan €1.883. Je was nog een kleine ondernemer!

Hoe werkt de KOR in 2020?

Vanaf januari 2020 gaat het niet meer om het BTW bedrag, maar om je omzet. Heb je een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan mag je vanaf dat jaar gebruik maken van de KOR. 

Je hoeft dan dus geen BTW te rekenen aan je klanten, en je mag deze ook niet meer vermelden op je facturen. De hoeft geen btw-aangiften meer te doen en geen administratie meer bij te houden. Je mag ook geen BTW meer aftrekken van de producten die jij voor je zaak koopt.

Als je je wilt aanmelden voor de KOR moet je voor een periode van minimaal 3 jaar mee doen. Je kunt je wel afmelden als je omzet per jaar boven de €20.000 uit komt. Dan moet je direct stoppen met de KOR en betaal je vanaf dat moment wel weer BTW.

Is de KOR voordelig voor jou?

Als jij dus minder dan €20.000 verdient per jaar, dan mag je je aanmelden voor de KOR. Maar, dat betekent niet dat je het ook moet doen.

Het klinkt allemaal heel fijn, geen BTW meer betalen, geen administratie meer bijhouden, hoera! Maar voor sommige ondernemers is het uiteindelijk niet voordeliger.

Wanneer is de KOR niet voordelig?

  • Als je met bedrijven samen werkt die graag BTW op de facturen die je stuurt zien
  • Als je vaak BTW terug krijgt of veel investeringen doet

Als je een kleine ondernemer bent die inderdaad minder dan €20.000 verdient en het niet per se nodig is dat je BTW rekent aan je klanten, dan is het zeker de moeite waard je aan te melden. Reken jij wel BTW aan je klanten en doe jij veel investeringen voor je bedrijf, dan is het niet aan te raden je aan te melden.

Hoe meld je je aan?

Om vanaf 1 januari 2020 te profiteren van de regeling moest je voor 20 november je aanmeldformulier aan de belastingdienst hebben verstuurd, per post (hoi vorige eeuw).

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius