Photoshop

De beste gratis alternatieven voor Photoshop

April 9, 2020

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Photoshop is waarschijnlijk het meest gebruikte programma door fotografen. Je kunt er dan ook bijna alles mee. Helaas heeft Photoshop ook een nadeel: Het is niet bepaald gratis. Voor een abonnement op Creative Cloud betaal je minimaal €12 per maand, en dat heeft niet iedereen er voor over. Er zijn een aantal gratis alternatieven voor Photoshop. Ideaal als je wat wilt oefenen met bewerken of slechts af en toe iets weg wilt werken uit je foto.

Photopea

Photopea is as good as it gets als we kijken naar gratis programma’s met de kwaliteiten van Photoshop. Het ziet eruit als Photoshop, en het werkt eigenlijk ook redelijk vergelijkbaar met Photoshop. Je kunt bijvoorbeeld werken met curves en kleuren zoals je vanuit Photoshop gewend bent, en een object weg werken is ook relatief gemakkelijk. Je kunt er zelfs met laagmaskers werken! 

Om Photopea te gebruiken hoef je ook helemaal niets te downloaden. Je kunt het gewoon in je browser gebruiken. 

Oh ja, handig: Je kunt er PSD files in bewerken! Als je dus ooit een PSD file toegestuurd krijgt en je hebt geen Photoshop, dan kun je in Photopea de foto alsnog bewerken en/of opslaan als JPG. 

Beste keuze voor jou als:

Je Photoshop al kent en een programma zoekt wat daar zo veel mogelijk op lijkt. Ook ideaal als je niks wilt downloaden, want Photopea kun je online gebruiken.  

Gimp

Het bekendste gratis alternatief voor Photoshop is waarschijnlijk Gimp. Een gratis downloadbaar programma wat al jaren gebruikt wordt als alternatief en door velen erg geliefd is. In Gimp kun je ontzettend veel. Denk aan ruisreductie, croppen, kleuren aanpassen, gradients, brushes gebruiken, en veel meer. 

Ik heb Gimp vroeger ook een tijd gebruikt, maar ben er nooit fan van geworden. Ik kon er nooit iets in vinden en was vaker gefrustreerd bij het gebruik dan tevreden. Echter, dit is mijn persoonlijke mening en heeft misschien iets te maken met mijn ongeduldige karakter, haha. Ik ken ook een aantal fotografen die al jaren in Gimp werken en er van alles mee voor elkaar krijgen. Het is dus zeker wel de moeite waard dit programma te bekijken als je op zoek bent naar een gratis alternatief voor Photoshop. 

Ook in Gimp kun je werken met PSD files. 

Beste keuze voor jou als:

Je de tijd wil nemen het programma te leren kennen en meer geavanceerde bewerkingen wilt uitvoeren. 

Pixlr

Het derde alternatief voor Photoshop is Pixlr. Ook een online fotobewerkingsprogramma wat de afgelopen jaren flink vernieuwd is. 

Pixlr heeft sinds kort een splitsing gemaakt in haar online editors. Je hebt nu de ‘Advanced Pixlr E’ en de ‘Playful Pixlr X’. 

Pixlr E lijkt het meest op Photoshop zoals je het kent, maar dan een wat simpelere versie. Handig om dingen weg te werken, filters/gradients over je foto’s te plaatsen, selecties te maken en de basis aanpassingen qua licht en kleuren te maken. 

Pixlr X is een soort mengeling tussen Photoshop en Lightroom. Je kunt hier geen objecten weg werken of uitgebreide selecties maken, maar het aanpassen van kleuren of belichting is hier veel makkelijker. Deze editor vind ik ontzettend fijn werken als je vooral wilt focussen op het aanpassen van kleuren en belichting in je foto’s. Heel gebruiksvriendelijk en even een kleine aanpassing doen is in een paar kliks gebeurd. 

Beste keuze voor jou als:

Je snel de belichting en kleuren van je foto wilt aanpassen en je de interface van Lightroom ook fijn vindt.

Conclusie

Welk programma voor jou het beste alternatief is, dat is persoonlijk. Alle drie deze programma’s zijn echt heel goed, uitgebreid en kunnen ongelooflijk veel. Ze zijn stuk voor stuk zeker de moeite waard om uit te proberen als jij op zoek bent naar een gratis vergelijkbare versie van Photoshop. 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius