De beste Canon lenzen voor elke situatie

Camera's en objectieven

‘Welke lens kan ik het beste kopen voor situatie x?’ is de vraag die mij, na de ‘welke camera’ vraag, het meest wordt gesteld. Logisch ook, want het kiezen van je objectief is ook zeker lastig. Vandaag ga ik je proberen te helpen! Voor elke situatie heb ik een aantal Canon objectieven uitgekozen die mijn grootste voorkeur hebben. Ik hoop dat je niet al te gehecht bent aan het getal op je spaarrekening 😉

Portret

Allereerst: portretfotografie! Een van mijn favoriete takken van fotografie. Je kunt denken aan het fotograferen van gezinnen, stelletjes, vriendinnen, of ‘single’ portretten. De volgende drie objectieven zijn mijn absolutie favorieten.


Canon EF 24-70mm f/2.8L USM:
Mijn all-time favoriete lens. Deze lens heeft van alles een beetje. Op 24 millimeter een beetje groothoek, en op 70 millimeter een beetje tele. Met een diafragma van f/2.8 heb je haast altijd genoeg licht en een mooie onscherpe achtergrond. De ideale portretlens, als je het mij vraagt! Te koop voor ongeveer €1400. Heb je meer geld om uit te geven? Ga dan voor de nieuwe II-versie, hier betaal je zo’n €2050,- voor.

 

Canon EF 50mm f/1.8 II: De lens die bekend staat als de plastic fantastic. Een klein, pancake lensje wat amper iets weegt, voor slechts €140,-. Goedkoper gaat het niet worden! Je krijgt hiervoor een prachtige scherptediepte op een mooi bereik. Hij stelt wel wat luidruchtig scherp en is niet de snelste, maar absoluut zijn geld waard.

 

Canon EF 85mm F/1.4L IS USM: De perfecte brandpuntsafstand en met een diafragma van f/1.4 de mooiste scherptediepte. Ook stelt hij ontzettend snel en geluidloos scherp. Net als de 24-70mm een lens uit de L-serie, en je snapt direct waarom als je de foto’s ziet. Je koopt hem voor zo’n €1600,-. 

Dieren

Bij de dierenfotografie reken ik honden, paarden, én wildlife fotografie.

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM: De 70-200mm f/2.8 was in mijn paardenfotografie jaren mijn lievelingsobjectief. Ik gebruikte eigenlijk niets anders, ál mijn shoots schoot ik met deze lens. Op 200mm heb je de mooiste scherptediepte, door de f/2.8 heb je veel licht tot je beschikking en de versie met IS biedt je ook nog beeldstabilisatie. Helaas heb ik een hele oude versie zonder IS, en deze begint nu gebreken te vertonen. Ooit ga ik hem upgraden naar de II versie mét IS. Te koop voor €2340,-. Wil je liever zonder IS? Dat scheelt gelukkig in je portemonnee, want daarvoor betaal je €1600,-.

 

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM: Deze lens is ideaal als je op safari gaat, of op je reis wildlife wil vastleggen. Geen heel groot diafragma, want dan zou de lens veel te zwaar worden. Toch kun je op 400m met een diafragma van f/5.6 nog steeds zachte achtergronden creëren. Door de IS heb je ook geen last van bewegingsonscherpte door vermoeide trillende armen. Te koop voor zo’n €2400,-.

Landschap

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM:  Dit objectief is ideaal voor alle fullframe fotografen die graag landschappen fotograferen. Dit objectief heeft een groot bereik en een groot diafragma. De scherpte is perfect en door het grote diafragma is deze lens ook de beste keuze voor astrofotografie. Voor al deze functies moet je wel diep in de buidel tasten, je koopt hem voor €2350,-. 

 

Canon EF 17-40mm f/4L USM: Vanwege de hoge prijs van de 16-35mm ben ik destijds voor een tweedehands versie van de 17-40mm gegaan. Een millimeter minder bereik, maar daar zie je gelukkig vrij weinig van. Ook het diafragma is kleiner, maar tijdens het fotograferen van landschappen is dat geen groot probleem, omdat je toch vaak met veel scherptediepte zult willen werken. En ach, die melkweg foto’s kunnen ook best met de 24-70 millimeter gemaakt worden. De 17-40mm koop je voor slechts €830,-. Een koopje voor een lens uit de L-serie. 

 

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM: Dit objectief is perfect voor crop camera’s. Als je met een crop camera fotografeert zul je weinig hebben aan 17 millimeter, dat is niet genoeg groothoek om een landschap volledig op de foto te zetten. Met 10 millimeter kun je een stuk meer kanten op! Let op, dit objectief is dan ook echt alleen voor crop camera’s geschikt. Mocht je ooit overstappen naar fullframe, kun je dit objectief dus niet meer gebruiken. Het is dan ook een koopje, je betaalt slechts €284. 

Macro

Ik zelf heb geen speciale objectieven voor macro fotografie. Ik gebruik altijd mijn Solliger tussenringen als ik macro foto’s wil maken. Toch is een écht macro fotografie altijd een betere keus.

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM: Eigenlijk vind ik alleen deze lens echt een topper. De 100mm is perfect voor macro fotografie, omdat je ook van een afstandje de kleine beestjes kunt fotograferen. Het grote diafragma zorgt voor genoeg licht en de ingebouwde stabilisator voorkomt bewegingsonscherpte. Ook een perfecte lens voor portretten, dus multifunctioneel! Te koop voor €1060,-.

Bruiloften

Tijdens bruiloften maak je allerlei soorten foto’s. Wat overzichtsfoto’s van de locatie, je maakt veel portretten, en ook wat macro foto’s van de kleine details. Daarom zie je hier ook één objectief uit elke categorie terug.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM: Dit objectief is zo veelzijdig, ik fotografeerde er soms gehele bruiloften mee. Door het grote diafragma ideaal voor binnen- én buitenlocaties.

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM: Dit objectief kun je gebruiken voor de portretten, én voor het maken van prachtige macro foto’s van bijvoorbeeld de ringen.

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM: Dit objectief is perfect te gebruiken tijdens de loveshoots en bij de ceremonie, als je net wat meer afstand wilt bewaren.

Zo! We zijn een hoop objectieven en grote bedragen verder. Zie hier nogmaals een groot overzicht op een printable:

Heb jij nog een aanvulling?

BewarenBewarenBewarenBewaren

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!