Ondernemen

Fotografeer jij voor het geld?

May 15, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Of omdat het je passie is? Vrijwel alle fotografen beginnen met fotografie vanuit een hobby, of een passie. Kijk nu eens opnieuw naar jezelf. Fotografeer je nog wel omdat je het leuk vindt, of probeer je zo veel mogelijk geld te verdienen? En wat maakt eigenlijk het verschil?

Veel verdienen vs je passie uitoefenen

Het is een feit dat je van veel vormen van fotografie niet stinkend rijk wordt. Daarom is het ook logisch dat je af en toe iets zult doen wat je minder leuk vindt. In mijn geval was dit zakelijke fotografie. Evenementen vastleggen en zakelijke portretten maken is een business waarin relatief veel te verdienen valt vergelijken met andere takken van fotografie. Het ging me redelijk goed af en het verdiende leuk. Maar langzaam kreeg ik er de pest in. Ik kreeg er zelfs een bloedhekel aan. Met lood in mijn schoenen ging ik naar evenementen. Ik had dan wel een gevulde portemonnee, maar plezier in mijn werk had ik niet. Hoe belangrijk is dat geld verdienen dan echt?

De enige die die vraag kan beantwoorden ben jij. Iedere fotograaf staat hier anders in. Ga voor jezelf na wat jij belangrijker vindt. Wil je zorgen dat fotografie altijd je passie blijft, of wil je gewoon koste wat het kost kunnen even van fotografie?

Je opdrachten

Bekijk jij zelf eens je opdrachten. Leg ze eens allemaal naast elkaar neer. Welke opdrachten vind jij nou echt heel leuk, en welke stiekem niet zo? Misschien merk je wel dat je bepaalde opdrachten steeds maar aanneemt, terwijl je er eigenlijk met lood in je schoenen naartoe vertrekt. Of opdrachten waar je telkens helemaal uitgeput vandaan komt, in plaats van vrolijk en vol nieuwe inspiratie.

Wat zou eigenlijk jouw ideale opdracht zijn? Heb je daar wel eens over na gedacht? Probeer deze eens te formuleren. Wat doe jij nou het allerliefst? Heb je veel van deze opdrachten? Hoe zou je meer van deze opdrachten kunnen krijgen?

Geld verdienen

‘Soms moet je gewoon iets minder leuks aannemen, er moet toch geld binnen komen’. Dat is iets wat ik vaak hoor en wat ik ook zelf vaak gedacht heb. Maar is dat een reden om je passie los te laten? Dat hoeft niet per se.  Je kunt er een parttime baan bij zoeken als je dit lukt, of freelance werk ernaast gaan doen. Als het hele ‘geld verdienen’ los gelaten kan worden, kun je je focussen op wat je nou eigenlijk leuk vond om te fotograferen. Wat maakt het uit als dat dan wat minder verdiend? Je hebt immers nog een back-up waarmee je geld kunt verdienen. Door jezelf financieel de ruimte te geven zul je ook meer ruimte hebben om te doen wat je leuk vindt.

Moet het dan altijd maar leuk zijn?

Niet per se. Maar het liefst wel! Hoe meer plezier en energie jij uit je werk haalt, hoe beter je zult presteren. Als jij elke dag met enthousiasme begint aan je mailbox en vol motivatie op weg gaat naar je fotoshoots, dan straal je dat uit. Liefde kunnen laten zien in foto’s begint bij liefde voor het vak zelf! Niet iedereen heeft een passie waar ze zichzelf helemaal in kunnen verliezen en jij als fotograaf hebt dat wel. Dus wees er zuinig op!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. TondeV says:

  Goed artikel Marit! In het verleden heb ik bij een aantal mensen ervaren dat kiezen voor je passie ook het beste voor je gezondheid is. “Volg je hart”, was vaak de slogan. Geloof me, ik blijf het knap vinden. Mensen die dikbetaalde banen inruilden voor hun passie. Een jurist die pianist werd, een medicus die omschakelde naar de ICT, maar ook een winkelier die huisarts werd. Altijd heb ik met een schuin oog naar die mensen gekeken en me afgevraagd “Deden zij er goed aan?”. Uiteindelijk was mijn conclusie “JA!” Het zijn gelukkige mensen geworden met passie, ondanks met soms de helft minder in de portemonnee. En ondanks de grote successen van b.v. de medicus die mij onlangs nog vertelde “dat ie nooit meer terug zou willen”. Ja financieel was het even wennen, maar elke dag voelde hij zich nu een gelukkig mens!

  • Marit says:

   Mooi is dat, dat is waar het mij om gaat inderdaad! De bewuste keuze voor een minder gevulde portemonnee, maar meer geluk 🙂

 2. Jitske says:

  Hi Marit.

  Herkenbaar indd! Ik herken mezelf sowieso in je burn-out verhaal. Not there yet, maar zat/zit soms op het randje… Ook bij mij is fotografie begonnen als hobby. Een echte ‘ondernemer’ ben ik niet, maar dat wordt je automatisch in de schoenen geschoven als je wat professioneler in je bedrijf staat. En dat geeft toch wel druk!

  Ik heb voor mezelf besloten dat ik een aantal shoots niet meer doe. Ik word er niet happy van; sterker nog, eerder stressig en ongelukkig! Ook dat zijn shoots waarin meer geld te verdienen is. Trouwerijen: zó niet voor mij ivm de druk die erop ligt…. Ieder moment proberen te vangen, het is dè dag waar men vaak een jaar naar toe heeft geleefd, brrrr. Ook van grote groepen word ik niet blij, terwijl daar ook meer geld in te verdienen valt (hoe meer mensen, deste hoge het gevraagde bedrag).

  Deze shoots niet meer doen geeft rust. Ook heb ik een part-time baan ernaast. Ik moet wel een aantal opdrachten doen om rond te kunnen komen, maar niet meer dan 1a2 per week. Ik kijk nu per maand wat ik wel of niet aanneem, en ben geregeld even een weekje ‘dicht’. Maar ik zal je eerlijk bekennen dat ik nauwelijks meer gewoon voor de fun met de camera op pad ga. Best jammer eigenlijk!

  Groetjes Jitske

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius