Travel

Canada roadtrip 2021: de route, reistijd en tips!

November 24, 2021

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan: in september/oktober waren mijn beste vriendin en ik de reis van ons leven aan het maken door West Canada. In deze blogpost vertel ik meer over de kosten, de planning, de bestemmingen, de apparatuur die ik mee had, en meer. Let’s dive in!

Ons reisschema en reistijd

Voor deze reis hebben we onze tijd genomen. We wilden zeker weten dat we op elke bestemming alles konden zien, meerdere hikes konden maken, en de tijd hadden om te genieten. Niets is vervelender dan door móeten naar de volgende bestemming, terwijl je het liefst nog wat langer had willen blijven. We hebben daarom een volledige maand uitgetrokken voor onze reis.

We hadden er ook voor kunnen kiezen om op de bonnefooi te gaan, maar we hebben heel bewust al onze accomodaties van tevoren vast gelegd. We wilden veel specifieke dingen gaan doen (excursies, verblijven op een echte paardenranch, bepaalde hikes maken) en veel activiteiten moesten van te voren gepland en gereserveerd worden. Ook zijn er niet heel veel accomodaties beschikbaar in veel natuurparken, dus er vroeg bij zijn is geen overbodige luxe. Zelfs in corona tijd zaten de meeste accomodaties helemaal vol.

We wilden graag de indian summer van Canada meemaken en hebben dus gekozen om in september te vertrekken. Deze maand is ons perfect bevallen. Je zit net na het hoogseizoen, dus het is minder druk en de prijzen liggen lager. Canada heeft slechts zo’n 6 weken echt herfst voor de sneeuw valt, en deze weken vallen precies in september. Win, win, win dus!

Heb je geen volledige maand de tijd voor een reis? Begrijpelijk. Deze reis is ook prima te doen in 3 weken!

Heb je slechts 2 weken de tijd? Dan zou mijn persoonlijke keuze zijn om je enkel te richten op Banff en Jasper.

Route

We hebben de volgende route afgelegd tijdens onze maand in Canada:

 • Banff
 • Jasper
 • Clearwater
 • Ashcroft (paardenranch)
 • Whistler
 • Vancouver Island
 • Vancouver

Een route waar we iedere seconde van hebben genoten!

Ons hoogtepunt was absoluut de omgeving van Jasper en Banff en de Icefields Parkway die hier doorheen liep. Deze natuurparken zijn zó prachtig en overweldigend dat je alleen daar al gemakkelijk een maand zou kunnen verblijven. Er zijn zo veel mooie hikes te maken en dingen te zien, dus hier moet je zeker de tijd voor uittrekken.

Vancouver Island is ook prachtig, en de ideale plek om te surfen en beren te spotten. Ook hier kun je met gemak 2 weken verblijven.

Wat mag je écht niet missen op deze route?

Deze route zit vol hoogtepunten. Zelfs als je geen enkele keer uit de auto zou stappen heb je alsnog een prachtige reis. Je rijdt constant over de meest prachtige wegen, en elk uitzicht is weer nóg mooier dan het vorige. Maar uiteraard zijn er wel een paar hoogtepunten die je écht niet mag overslaan als je een reis door West Canada gaat maken.

 • Een zonsopgang bekijken bij Lake Louise en daarna de Big Beehive trail hiken
 • Een zonsopgang bekijken bij Moraine Lake en daarna de Larch Valley trail hiken (op z’n mooist eind september!)
 • Beren spotten in Campbell River (Vancouver Island)
 • Ziplinen in Whistler
 • De springende zalmen bekijken in Clearwater
 • Walvissen en orka’s spotten vanaf Vancouver Island
 • Het regenwoud van Cathedral Grove bekijken
 • Naar een echte western paardenranch gaan
 • Door het sprookjesbos op Mount Washington wandelen
 • Elanden spotten op de weg naar Maligne Lake

Slechts enkele hoogtepunten van onze reis, waarvan de meesten zelfs gratis zijn!

Hoe hebben we deze reis geregeld?

De basis voor deze reis waren de standaard pakketreizen die veel reisorganisaties aanbieden. We hebben op basis van de standaard 20-daagse West-Canada reis onze eigen route bepaald. We hebben héél veel op Pinterest rond geneusd, veel Instagram posts met locatie tags bekeken en op die manier allerlei hotspots gevonden. Deze hotspots hebben we gecombineerd met de standaard routes die touroperators aanbieden, en zo onze route gemaakt.

We hebben vervolgens zelf voor iedere bestemming een accommodatie gezocht op Booking.com of AirBNB. Een hele flinke klus!

Vervolgens hebben we alle excursies die gereserveerd moesten worden geboekt, en onze huurauto ook vast gelegd.

De beste reistijd voor Canada

De beste reistijd voor Canada is wat ons betreft de maand september. In deze maand profiteer je nog van de laatste zonnestralen van de zomer, is het wildlife seizoen (beren, walvissen, orka’s, zalmen) in volle kracht, en kun je genieten van de meest prachtige herfstkleuren.

Wij zijn half september vertrokken en kwamen half oktober weer terug.

Onze reis liep oorspronkelijk van Vancouver naar Calgary. We zouden dus eindigen in Banff en Jasper. Er werd ons echter meerdere malen aangeraden dit om te draaien, omdat het in oktober al flink kan sneeuwen in de bergen. Dat hebben we dus gedaan, en we hebben genoten van prima herfstweer in Banff en Jasper! De gemiddelde temperatuur half september was zo’n 10 graden, waarbij het ‘s nachts en ‘s morgens vroor. Uiteraard was de temperatuur hoger in de bergen soms een stuk lager.

Later in de reis hebben we vooral veel regen gehad. Het regenseizoen begint voor Vancouver Island begin oktober, en dat hebben we geweten.

Op het moment dat wij naar huis vlogen vanaf Vancouver (half oktober) sneeuwde het inmiddels al flink in Banff en Jasper, en waren meerdere wegen al afgesloten. De herfst in de bergen van Canada is dus écht heel kort.

Winterjassen, thermoleggings en regenjassen zijn geen overbodige luxe voor een herfst in Canada, maar neem ook vooral t-shirts en een enkele korte broek mee. Het weer kan alle kanten op!

De kosten van een maand reizen door Canada

Leven in Canada is niet goedkoop. De benzine wordt ook daar duurder, overnachtingen waren flink aan de prijs, en ook alle excursies tikken flink aan. Voor een gemiddelde roadtrip kun je vaak rekenen op zo’n €1200 per week per persoon die je wel kwijt bent. Ook voor onze Canada reis bleek dit te kloppen. De totale kosten van alles inclusief (vlucht, overnachtingen, excursies, eten, etc) kwamen uit op ongeveer €5000 per persoon.

Fotografie – Wat nam ik mee?

Ik heb lang getwijfeld over wat ik mee zou nemen naar Canada. Ik wilde heel graag licht reizen en niet te veel zware apparatuur meenemen. We zouden veel gaan hiken, en zware apparatuur kan dan een hoop plezier wegnemen.

Toch wilde ik ook voorkomen dat ik op een bergtop zou staan en zou balen dat ik bepaalde apparatuur niet mee had. Wat ik uiteindelijk in mijn tas had zitten:

Toch nog flink zeulen, zeker om het allemaal het vliegtuig in te krijgen. De meeste hikes maakte ik met mijn Sony 16-35mm f/4.0 of de Canon 24-70mm mijn Sony A7iii, en dan deze set vastgemaakt aan mijn tas met de Peakdesign camera clip.

Verreweg de meeste foto’s van de reis heb ik met mijn 24-70mm gemaakt. Een bereik van ongeveer 35mm is mijn lievelingsbereik, en met de combinatie van f/2.8 kon ik met deze lens de meeste kanten op.

De 70-200mm bleef meestal in de auto liggen. Deze heb ik enkel gebruikt tijdens de beren- en walvistour, en om het wildlife vast te leggen.

Conclusie

We hebben met deze reis de reis van ons leven gemaakt! We hebben genoten van iedere minuut en waren ontzettend blij dat we een hele maand hadden uitgetrokken. Zo konden we echt de tijd nemen en op een rustig tempo reizen.

Ondanks de lange lijst aan camera apparatuur was dit mijn meest licht bepakte reis tot nu toe, en ik heb er absoluut geen spijt van gehad. Ik had elk bereik wat ik nodig had bij me, zonder me echt een breuk te tillen. Mocht ik echt maar één lens uitkiezen om mee te nemen was dat zonder twijfel de 24-70mm geweest.

Ga jij ook naar Canada? Dan wens ik je vooral heel erg veel plezier. Het is een fantastisch land en je zult het zeer waarschijnlijk niet bij één bezoekje laten 😉

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius