Persoonlijk

Burn-out update: Stoppen met fotografie in 2018?

December 28, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Het is nu bijna precies een half jaar geleden dat ik in mijn burn-out belandde. Nu het bijna tijd is voor een nieuw jaar met nieuwe doelen en voornemens leek het me een mooi moment om een update te geven. Hoe gaat het nu, en welke plannen heb ik voor 2018? En wat ga jij volgend jaar wél of niet meer doen?

Hoe gaat het?

‘Hoe gaat het’ blijft een beetje een lastige vraag. Op sommige vlakken gaat het namelijk best heel goed, en op andere vlakken nog helemaal niet. Inmiddels ben ik zo’n 8 uur in de week aan het ‘werk’, thuis. Dat is dus nog niet zo veel, maar al 8 uur meer dan aan het begin. Dan bewerk ik wat foto’s, ben ik bezig met mijn boek of doe ik andere kleine dingetjes. Dit gaat best goed en levert gelukkig bijna geen spanning en stress meer op! Sinds november ben ik ook één dag in de week in een vogelziekenhuis aan het werk als vrijwilliger, om zo de druk van verantwoordelijkheden en dingen ‘moeten’ weer wat op te bouwen.

Hoe idioot het misschien ook is, die ene dag valt best zwaar. Het is echt niet logisch te benaderen (ik snap het zelf ook niet) maar het idee dat ik ergens ‘moet’ zijn is al genoeg om van in paniek te raken. In andere dingen merk ik ook direct wanneer er deadlines of verwachtingen vast zitten, dan komt de stress en paniek namelijk weer terug. Of het nou om iets leuks gaat of niet, zodra er iets ‘moet’ schieten mijn hersenen weer in de stress en is er paniek. Heel vervelend, want naar de kapper gaan of een verjaardag is niets om zenuwachtig over te zijn, maar helaas denken mijn hersenen daar soms nog wel anders over. Die paniekgevoelens zijn super naar en ook al weet ik nu hoe ik ermee om moet gaan, het gevoel blijft nog net zo eng en vervelend.

Ik ben dus rustig aan het opbouwen maar het gaat echt héél langzaam. Gelukkig heb ik het plezier in fotografie al wel weer terug kunnen vinden. Zolang er geen verwachtingen en verplichtingen aan vast zitten kan ik er weer van genieten! Zo deed ik laatst een shootje met de hond van een vriendin, gewoon gezellig voor de lol op de dag zelf afgesproken.

Stoppen met fotografie?

Ik heb de afgelopen maanden natuurlijk veel kunnen nadenken over wat ik nu eigenlijk wel of niet wil, en waar ik wel en niet van geniet. Dat was echt lastig en ook lang niet altijd leuk, om zo eerlijk tegen jezelf te zijn. Straks zal er natuurlijk gewoon weer geld verdiend moeten worden, dus ik zal weer aan het werk moeten. En hoe zie ik dat dan voor me? Wil ik nog wel fulltime fotograaf zijn, wil ik parttime gaan fotograferen, of wil ik er gewoon helemaal mee stoppen?

Ik heb best wel even gedacht dat ik er gewoon voorlopig mee zou stoppen. Gewoon voor een baas gaan werken, een design functie waarvoor ik ben afgestudeerd, 5 dagen in de week en verder gewoon lekker niets. Even helemaal anders, geen rare werktijden meer, minder eigen verantwoordelijkheden en meer regelmaat.

Maar in de maanden dat ik thuis zit heb ik toch gemerkt dat ik dingen miste. Als ik al mijn collega fotografen hun mooie foto’s zag posten, wilde ik óók. Als ik op Pinterest rondhing, merkte ik dat ik onbewust wat blog ideeën aan het zoeken was. Als ik in de duinen liep zag ik niet alleen de mooie natuur, maar ook honderd verschillende hoekjes voor gave portretfoto’s.

Ik kon er dus eigenlijk niet omheen, de fotografe en ondernemer in mij die is niet weg te duwen! Dat vond ik eerst super frustrerend, maar inmiddels ben ik daar wel blij mee. Het blijft wie ik ben, ook al ben ik er dan even flink mee onderuit gegaan. Dus nee, ik ga niet stoppen met MHilariusFotografie!

Foto door Raisa Zwart

Wat ga ik niet meer doen in 2018?

Natuurlijk duurt het nog wel even voordat ik weer echt aan het werk ben.  Ik probeer er maar geen deadline aan te hangen voor mezelf. Ik ga echter niet weer aan de slag op dezelfde manier zoals ik hiervoor deed. Zo succesvol was dat niet (voor mezelf dan, haha).

 • Geen bruiloften meer. De bruiloften waren heel tof en ik was zo blij met de eindresultaten maar ze gaven me té veel druk en vielen me zwaarder dan verwacht. Nog steeds vind ik dit lastig om toe te geven, maar so be it. Ik sluit niet uit dat ik er over een tijd weer mee ga beginnen, maar voor 2018 en 2019 ben ik niet te boeken als bruidsfotograaf.
 • Minder fotoshoots. Ik heb vorig jaar gemiddeld 2 shoots per week gehad, en hoe blij ik ook ben dat zoveel mensen me boekten, ik vind het te veel om nog van te kunnen genieten. Het voelt dan te veel als werk en de druk om maar snel snel te editen neemt het plezier over. Ik wil dus minder fotoshoots doen en méér aandacht voor elke shoot.

Wat ga ik wél doen in 2018?

Tja, het zal je vast niet verbazen als je hoort dat ik volop plannen heb voor als ik weer aan de slag kan! Helaas is mijn hoofd er nog lang niet klaar voor om alles uit te werken, maar de plannen zijn er.

 • Meer bloggen/video’s maken. Vanuit huis werken gaat me goed af op dit moment en bloggen is dus ook het eerste waar ik rustig aan zou willen beginnen zodra dat kan. Ik wil me nog meer richten op mooie en leerzame video’s maken voor jullie!
 • The Secrets tutorial serie. Ik heb ideeën voor een gave tutorial serie waarbij ik jullie al mijn ‘geheimen’ vertel die ik tot nu toe nog nooit in video’s of artikelen heb laten zien!
 • Nieuwe presets. Ik heb voor mijn burn-out al hard gewerkt aan een nieuwe serie presets, namelijk Wedding Presets. Die zijn echter nooit meer online gekomen, dus die zul je in 2018 ook online zien komen.
 • Parttime werken als fotograaf. Ik wil het liefst tóch een baan zoeken waarbij ik nog één a twee dagen als fotograaf aan het werk zal gaan. Ik ga dus niet ‘the dream’ achterna van fulltime fotograaf zijn. Hoe geweldig en gaaf die kans ook was en hoe dankbaar ik ook ben voor die kans, het past niet bij mij.
 • Mijn boek komt uit! Hoera! Duh, daar worden jullie mee doodgegooid dus ik zal hier verder niets meer over zeggen, haha.

Dus nou ja, dat was even een grote update van hoe het me de laatste maanden is vergaan en waarin ik even al mijn hersenspinsels over mijn werk op een rijtje heb kunnen zetten. Ik ben heel benieuwd naar 2018 en wat het allemaal gaat brengen. Ik hoop vooral rust eigenlijk, haha.

Wat zijn jouw doelen?

Ik ben benieuwd wat jouw doelen zijn! Wat vond je heel leuk en wat is je misschien tegen gevallen?  Wat ga jij wél en niet meer doen volgend jaar? Let me know, ik ben heel benieuwd hoe jullie dit jaar hebben ervaren!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Rianne says:

  Goed te horen dat het de goede kant op gaat met je herstel! En knap van je dat je toch een aantal moeilijke beslissingen hebt genomen. Ik wens je alle goed toe voor 2018 en hopelijk gaat het herstel ook steeds beter. Ik vind je blog altijd heel leuk en ook je tutorials dus leuk dat je je daar straks nog wel mee bezig gaat houden!

  Groetjes Rianne

 2. Jacqueline de Groot says:

  Beste Marit, Ik snap goed dat het voor jou als jonge meid heel zwaar valt je plannen zo te moeten bijstellen. Je bent ergens heel goed in en toch moet je jezelf juist daarin remmen. Het lijkt me als ik je zo lees, dat je een mooie middenvorm aan het vinden bent.
  Jouw tutorials heb ik met veel plezier bekeken, ga daar zeker mee door wat mij betreft!
  Groetjes, Jacqueline de Groot

  • Marit says:

   Ik ben er mee bezig om een mooi evenwicht te vinden en langzaam lukt dat steeds wat meer 🙂 De tutorials gaan hopelijk weer snel komen!

 3. Beste Marit! Ik ben dan wel wat ouder maar heb altijd veel van je geleerd! Niet alleen van je tutorials over fotografie maar ook aangeven wanneer iets niet meer gaat of wanneer je iets niet meer leuk vind! Ik ga ook geen bruiloften meer doen en heb dat dan ook van mijn website af gehaald. Ondanks dat ik nog wekelijks aanvragen krijg wil ik het niet meer! De dagen heel leuk maar wel heel lang! De druk heel hoog en dan het nabewerken. Ook geen grote groepen meer! Ik neem echt alleen nog maar aan waar ik volledig achter kan staan waar ik mij goed bij voel en waar ik alle aandacht aan wil besteden. Dat verdient de klant ook. En ook ik ga terug naar max drie dagen fotografie….
  Ik heb inmiddels ook interieur fotografie en vond dat verrassend genoeg heel erg leuk! Zeker een aanrader dus!
  Ik weet niet hoe het bij jou begonnen is maar bij mij is fotografie begonnen uit een hobby, en dat gevoel wil ik weer terug. Dus doe wat je leuk vind en waar je je goed bij voelt! Ik wens je een hele fijne jaarwisseling toe en heel veel plezier in 2018.

  • Marit says:

   Dankjewel, leuk om te horen dat je mijn blog graag volgt!
   Pas nu ik zelf over het stoppen met opdrachten blog merk ik dat dit bij anderen ook speelt. Hiervoor leek het alsof iedereen gewoon alles leuk vond en alles deed en niemand ooit echt ‘nee’ zei. Heel fijn om te lezen dat ik dus niet de enige ben! En dat het bij jou nu weer wat meer in evenwicht is. Voor mij geldt precies hetzelfde, fotografie was ooit een hobby, maar toen het mijn werk werd verdween dat ‘hobby’ gedeelte. Daar ben ik dus weer hard naar op zoek!
   Ook voor jou een hele fijne jaarwisseling en een mooi fotografiejaar in 2018 🙂

 4. Deborah says:

  Wat fijn dat het weer wat beter gaat.
  Moeilijk om jezelf een spiegel voor te houden (of te laten houden) Toch zal dat nodig zijn om beter te worden.
  Ik ben blij dat er meer blogs online komen. Op FB volgde ik je al maar inmiddels ook hier. Je foto’s zijn erg tof en ben altijd benieuwd hoe jij deze bewerkt.

  Overigens een van de redenen dat ik zelf niet meer alle opdrachten aanneem. De druk die daar soms bij komt kijken is helemaal niet leuk. Ik fotografeer op dit moment alleen waar ik zelf blij van word. Het is voor mij dan echt alleen een hobby.
  Voor 2018 wens ik je al het goeds en gezondheid toe. Dat je in een mooie positieve (foto) flow mag raken en nog meer mensen mag inspireren met je prachtige werk!

  • Marit says:

   Wat super goed dat je zelf ook niet meer zomaar alles aanneemt. Ik deed dat inderdaad ook altijd maar nu merk ik dat fotograferen weer helemaal leuk wordt als je niet meer alles doet omdat het moet. Dankjewel, jij ook een fijn jaar in 2018!

 5. Carmen says:

  Door al meer Nee te leren zeggen, zeg je steeds vaker Ja tegen jezelf! Zo te lezen ben je al aardig op weg, en weet je je grenzen beetje bij beetje meer te bewaken.
  Alle goeds voor 2018 !

  • Marit says:

   ‘Door al meer Nee te leren zeggen, zeg je steeds vaker Ja tegen jezelf!’
   Super mooie quote en helemaal waar inderdaad! Ik probeer daar nu een mooi evenwicht in te vinden voor de komende tijd 🙂 Dankjewel!

 6. dwarsje says:

  Wat gek! Wat jij nu zo heel openhartig deelt met de buitenwereld is zoiets ontwapenend en wat blijkt? Zoveel anderen hebben dezelfde ervaringen, gevoelens en ook een beetje die innerlijke strijd. Door de fotografie ben ik in juist veel vrijwilligersbaantjes terecht gekomen. Evenementje hier en daar fotograferen, iedereen ziet je als fotograaf en wil ook zijn/haar huwelijk door jou laten fotograferen of zelfs complete fotoshoots in de huiskamer bij hen thuis. Op laatst wilde men mij in besturen hebben van clubs. Je sjouwt met de flitsboxjes, je regelt, je plant en je maakt je zorgen over de huwelijksreportages en al wat dies meer zij. Het is eind 2017 en ook ik heb een week of wat geleden gezegd Nee, nee, en nog eens nee. Het is afgelopen. Voor mijn hobby had ik geen tijd meer. Mijn Photoshop bewerkingen holden achteruit omdat ik alles vlug, vlug er even tussendoor wilde doen. 2 Weken geleden een fotoshoot met modellen gedaan en voelde de druk weer komen om de nabewerkingen een beetje op tijd af te maken. Nee, ze wachten maar wat langer, sorry hoor. Dus ook hier Ja, ja, meer aandacht voor mijn persoonlijk welzijn en ik laat me niet meer gek maken door Jan en Alleman die het ook nog eens liefst helemaal gratis willen. Daarom volg(de) ik ook met grote ogen je ervaringen inzake je burn-out. Knap dat je het deelt! Nou zijn de oorzaken van burn-outs veelomvattend. Maar in dit specifieke geval herken ik zoveel. En dat terwijl ik ooit jaren geleden een bijna-burn-out moest doormaken om geheel andere redenen! Je zal ook alerter worden en zijn op de signalen. Houd die goed in de gaten en laveer daardoor op de door jou gewenste manier door het leven. De één is nou eenmaal wat gevoeliger ervoor dan de ander. Zit ook gewoon in het DNA. Iedereen die het herkent: leer ervan en voor jou een spetterend en stress-vrij 2018 gewenst!

  • Marit says:

   Oh wat naar dat jij er ook zo dichtbij hebt gezeten! Ik zelf zeg nu heel hard ‘dit overkomt me nooit meer’ maar mijn psycholoog is daar nog niet zo zeker van dus ik weet ook hoe kwetsbaar je er voor blijft, inderdaad. Maar hopelijk leren we wel van de ervaring! Voor jou ook een fijn 2018 toegewenst!

 7. Marit says:

  Wat onwijs tof dat je je zo open durft op te stellen tegenover mensen die je eigenlijk niet kent! Ook ik herken me deels in wat je schrijft. Dan wel niet met fotografie, maar wel met topsport en studie. Er MOET zo veel gebeuren, maar soms is het even te veel in mijn hoofd en dan lukt niks. Met als gevolg dat de stress zich opstapelt. Mede dankzij jouw blogs ben ik mij er steeds bewuster van dat ik af en toe nee moet zeggen. Voor mij geldt nu dan ook: vakantie = vakantie! Even geen sport, even geen studie. Lekker met de honden naar buiten en een nieuwe lens testen, daarna met een boek en een kop thee op de bank. Voelt heerlijk, maar tegelijk ook dubbel, alle andere verplichtingen blijven staan. Ik hoop dat een week goed relaxen helpt dat ik er volgende week weer tegenaan kan. En als ik in de toekomst weer een rustmomentje nodig heb, zal dat hopelijk op de bank zijn met jouw nieuwe boek!

  Op een gezond en leuk 2018!

  • Marit says:

   Helemaal herkenbaar. Liever snel even alles willen doen, want dan is het maar van het lijstje af en uit je hoofd. En dan zodra je alles eindelijk af hebt, komen er weer meer dingen die je óók weer even af wil maken, want het houd natuurlijk nooit helemaal op. Super goed dat je je nu echt aan je vakantie kan houden, ik weet hoe moeilijk het kan zijn om alles even te laten wachten. Hopelijk voor jou ook een iets rustiger jaar volgend jaar!

 8. anton says:

  ik vind heel mooi van je ik werk ook met photoshop cc .dat is eg leuk om te doen maar graat zo door ik volg je op youtube
  je boek hoor ik wel hoe neer die uit is lijk me leuk
  gr anton

 9. Angelique says:

  Lieve Marit,

  Er is al veel geschreven en allemaal zo lief en positief! Hier haal ik ook kracht uit. Geen bruiloften, dat kan dus gewoon… Ik ben er nog niet eens aan begonnen maar voelde toch al de druk. Die is nu gelukkig weggevallen, mijn dank hiervoor. Gelukkig blijf je fotograferen! En wat super dat er weer van die handige ps handelingen komen, heel blij mee! Veel succes met alles en tot in het nieuwe jaar! Liefs Angelique

  • Marit says:

   Precies! Het is toch te gek dat we allerlei dingen doen omdat we denken dat het ‘moet’ terwijl we dat helemaal zelf mogen bepalen. Hoop dat we allebei die druk lekker kunnen negeren volgend jaar 🙂

 10. Lonneke Prins says:

  Hey Marit,

  Wat ga je ontzettend goed met deze situatie om, echt, ik heb onwijs veel respect voor je! Je beschrijft het ook allemaal zo goed!
  Wat je schrijft over “moeten” herken ik zo erg… Als ik iets “moet”, dan doe ik het liever helemaal niet, omdat het me zoveel stress oplevert.
  De paniekgevoelens ken ik ook, niet in de zin van een Burn-out, maar omdat ik al heel lang met een angststoornis rondloop, waar ik inmiddels ook goed mee om weet te gaan, alleen zijn er bepaalde keuzes die ik voor mezelf moet maken en ook liever geen beloftes maak, omdat ik dan weer dingen “moet” en weer in dat vicieuze cirkeltje terecht kom.

  Ik heb dit jaar bijvoorbeeld voor het eerst een bruiloft gedaan voor mensen die ik niet persoonlijk ken, ik vond het hartstikke leuk om te doen, maar die druk is inderdaad gigantisch, dus heb ik besloten om dat niet meer te doen. Alleen maar voor mensen die ik ken en waarvan ik zeker weet dat ze mijn foto’s heel erg waarderen, dan sla ik namelijk 2 vliegen in 1 klap: ik heb minder kans op paniek, omdat ze mij en mijn foto’s kennen en er is altijd iemand om mee te praten. Maar aan de andere kant ook omdat ik dan bezig ben met iets wat ik heel leuk vind, dus krijg ik ook geen paniek omdat ik in ee ruimte vol met mensen ben.
  Daarom vind ik concertfotografie bijvoorbeeld ook heel leuk, omdat ik dan niet bang kan worden voor de mensenmassa, omdat ik met iets anders bezig ben, iets wat ik heel leuk vind. En op die manier kan ik ook weer van live muziek genieten, wat ik eigenlijk nog wel eens wil ontwijken (op uitzonderingen na).

  Mijn droom is ook heel lang geweest om fulltime fotograaf te zijn, maar ik zou het bij nader inzien toch liever half/half willen doen.

  Lang verhaal, sorry, maar ik wilde je even laten weten dat ik ook een van de vele mensen ben die zich herkennen in jouw verhaal en je ook volledig begrijpen. Ik waardeer het ook heel erg dat je dit deelt en op zo’n heldere manier, dat ook andere mensen, die er nooit mee te maken hebben (hoewel ik twijfel of dat echt zo is), dit ook kunnen begrijpen. In mijn ogen neem je een gigantisch taboe weg en eerlijk gezegd put ik ook altijd extra kracht uit het feit dat niemand ooit echt alleen is in wat ze voelen. En ik weet zeker dat jouw verhaal dit ook voor andere mensen doet.

  Dat neemt uiteraard niet weg dat ik je dat nare gevoel absoluut niet gun en ik hoop dat je snel weer helemaal “op je plekkie zit” als het ware. Op welke manier dan ook.
  1 ding is zeker: je zult hier sowieso nóg sterker uitkomen!!!

  Heel veel geluk, gezondheid en plezier toegewenst voor volgend jaar <3

  • Marit says:

   Wat een super lieve en mooie comment! ❤️ Ik zelf vind het ook altijd prettig om te weten dat ik niet de enige ben. Dan voel je je toch wat minder alsof je ‘gek’ bent, haha. Wat naar dat je al zo lang met die angst moet omgaan. Ik herken alles wat je schrijft over de angsten en ermee om gaan. Bij mij is het tijdelijk bij deze situatie (hoop ik tenminste) dus ik vind het onwijs knap van je dat je hier al zo lang mee dealt!

   Ik hoop inderdaad dat er wat meer respect en begrip komt voor mentale issues. Want als je ziek bent is pfeiffer een goed excuus, maar je ontzettend naar voelen niet. Terwijl het beide gewoon een vorm van ziek zijn is! En ik weet inmiddels dat het zo veel meer voorkomt alleen praten weinig mensen erover. Dus wie weet kan ik dat een klein beetje veranderen 🙂 Dapper dat jij het ook durft te vertellen!

 11. Henk Joosten says:

  Hey Marit.
  Ik vind het heel erg moedig van je, dat je verteld/schrijft hoe jij je voelt. Je bent een prachtig mens door je zo open maar wel zeer kwetsbaar op te stellen. Dit siert je heel mooi! Een heel mooie doelstelling om door te gaan met je blog en tutorials. Ik vind ze prachtig, ik vind jou een prachtig en moedig mens. Een heel goed 2018. Ga er voor. Henk.

 12. Juliette says:

  Mooie doelen! Goed je grenzen bewaken en om jezelf denken. Al voelt het misschien heel onnatuurlijk. Ik ben heel benieuwd naar volgend jaar! Fijne jaarwisseling X

  • Henk joosten says:

   Lieve lieve mensen.
   Stop niet met je mooie hobby, passie voor fotografie.
   Jij bent er en je staat tijdens het maken van foto’s tegenover mensen die jou die shoot gunnen en hieraan mee willen werken.
   Zelf heb ik een echte burnout gehad die bijna twee jaren hebben geduurd. Gooi het niet weg je komt er echt uit.
   Als je wilt dat ik je help hoe ik dat heb gedaan, ik ben er voor je.
   Groetjes Henk.

   • Marit says:

    Hoi Henk,
    Ik stop zeker niet met mijn hobby. Sterker nog, ik maak er juist weer mijn hobby van door te stoppen met het harde werken 🙂

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius