Algemeen

Algemene voorwaarden opstellen als fotograaf

February 15, 2015

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Geüpdatet in 2022

Als je als fotograaf op een gegeven moment veel klussen gaat doen, zul je op een gegeven moment tegen een aantal zaken aanlopen. Zaken die onduidelijk zijn, en waar je dan op het moment zelf een beslissing over moet nemen. Dit zorgt in het ergste geval voor conflicten, en dat is natuurlijk het laatste wat je wil! Dit is eenvoudig op te lossen door algemene voorwaarden op te stellen, waar je als fotograaf en klant mee akkoord gaat bij het boeken van een fotoshoot.

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn simpelweg de voorwaarden die jij op stelt waar jij zelf, en de klant mee akkoord moet gaan voor je de fotoshoot begint. Je kunt daar in principe in zetten wat je wilt, al raad ik je aan redelijke voorwaarden op te stellen en het niet te bont te maken. Het moet natuurlijk wel een ‘standaard’ zijn dat klanten ermee akkoord gaan. Lees ook even dit artikel over auteursrecht in de fotografie om te weten waar je klant recht op heeft, en wat jij kan/mag eisen.

Wat zet je in algemene voorwaarden?

De meeste algemene voorwaarden zien er in grote lijnen hetzelfde uit. Maar er zijn een aantal zaken waar jij zelf goed over na moet denken. Om het op een rijtje te zetten:

 • Wat krijgt de klant bij een fotoshoot?
 • Stuur je originelen?
 • Hoe zit het met nabestellingen?
 • En portretrecht? Wat als een klant een foto offline wil hebben?
 • Hoe ga je ermee om als de klant helemaal geen foto’s online wil hebben? Bij loveshoots vind niet iedereen dat fijn.
 • Wat doe je als een van je foto’s voor commerciële doeleinden gebruikt gaat worden?
 • Hoe behandel je klachten?
 • Hoe ga je om met annuleringen?
 • Hoe werken de betalingen?

Dit zijn een paar vragen die je in elk geval moet beantwoorden in je voorwaarden.
Heb je een KVK of BTW nummer? Vermeld deze dan ook zeker op je document!

Waar moeten algemene voorwaarden aan voldoen?

Om met algemene voorwaarden te werken moet je je wel echt aan een aantal regels houden, anders zijn je voorwaarden niet geldig.

 • Ze moeten zwart op wit staan. Een video of gesproken memo sturen is dus niet toegestaan.
 • Vóór je een fotoshoot of andere overeenkomst afspreekt moeten de voorwaarden gelezen kunnen zijn. De voorwaarden moeten naar de klant gestuurd worden. Of hij/zij deze dan leest, maakt niet uit. (klinkt gek, maar dat is dan weer eigen verantwoordelijkheid). Wijs er bij een loveshoot wel even op dat ook de andere partner de voorwaarden moet lezen! Meestal word er door één van de partners geboekt, en komt de andere partner er later pas mee dat hij eigenlijk niet online wil. Wees dit voor.
 • De voorwaarden mogen niet ‘onredelijk bezwarend’ zijn zoals dat wordt genoemd. Je mag dus niet ineens je prijzen met bijvoorbeeld €100 verhogen en dan tegen de klant zeggen ‘Tja, dat stond in de voorwaarden’. Hou het dus redelijk voor beiden partijen.
 • Er mogen geen afspraken over bedragen mogen gemaakt in de voorwaarden. Specifieke prijzen van je fotoshoot mag je er dus niet in vermelden.

Denk je nu, ‘Wat een gedoe, daar begin ik niet aan!’ is het ook prima. Je mag zelf weten of je met voorwaarden werkt.

Máár, hou er dan wel rekening mee dat je tegen moeilijkheden aan kan lopen als je meer fotoshoots gaat doen en je ineens allerlei beslissingen moet gaan nemen. Voorwaarden zijn gewoon een houvast voor jou én de klant. Je hoeft je niet meer te verantwoorden voor je keuzes, je kunt simpelweg naar je voorwaarden verwijzen, en de klant mag zelf bepalen of hij/zij dit oké vind.

Andere juridische documenten die je nodig hebt

Naast algemene voorwaarden heb je als fotograaf nog wat documenten nodig als je jezelf en je werk goed wil beschermen. Sommige documenten zijn zelfs verplicht.

Privacy verklaring (verplicht!)

Sinds de AVG is ingesteld (in 2018) is een privacy verklaring verplicht als je persoonsgegevens verwerkt. Als jij een telefoonnummer en/of e-mail adres van je klanten opslaat, dan verwerk jij dus gegevens en moet je voldoen aan de AVG.

De kans is klein dat de Autoriteit Persoonsgegevens voor jou op de stoep zullen staan, maar gebeurt dat wel, heb je zonder privacy verklaring geen poot om op te staan.

Quitclaim

Quitclaims hebben alles met portretrecht te maken. Met een quitclaim kun je ervoor zorgen dat alle mensen die op je foto staan daar toestemming voor hebben gegeven en je daar achteraf geen gezeur mee krijgt.

Zeker zijn dat jouw algemene voorwaarden juridisch juist zijn?

Om mezelf te verzekeren dat mijn algemene voorwaarden rechtsgeldig zijn en helemaal in orde zijn, heb ik ze laten opstellen door de juriste van FotograafVoorwaarden. In samenwerking met FotograafVoorwaarden bied ik in mijn shop volledige all-in-one juridische pakketten voor fotografen aan.

Hierin vind je alle documenten die je mogelijk nodig hebt:

 • Algemene voorwaarden
 • Cookieverklaring
 • Privacyverklaring 
 • Disclaimer
 • Overeenkomst van opdracht (offerte)
 • Quitclaim
 • Sommatiebrief 
 • Overdracht auteursrecht leveringsakte

En dat niet alleen, er zit ook een stappenplan bij! Daarin staat alles wat je aan je voorwaarden moet aanpassen en hoe je alles op je website plaatst.

Check dat pakket hier.

Conclusie

Algemene voorwaarden zijn meestal iets waarvan we denken ‘dat komt wel’. En meestal… Komen die dingen dus niet. Algemene voorwaarden lijken niet belangrijk, tot er iets mis gaat, en dan ben je te laat.

Neem dus vandaag even een uurtje van je dag om er eens naar te kijken. En wil je er direct vanaf zijn? Schaf dan het pakket aan. Dan ben je in één keer beschermd tegen alle soorten moeilijkheden die je als fotograaf tegen kunt komen.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Dinja says:

  Dankjewel voor deze superhandige tips!

 2. Juudith says:

  Super handig dit! ik vind algemene voorwaarden opstellen zo lastig!!

 3. Christianne says:

  Ik heb je blog gisteren ontdekt, en ben nu helemaal fan, want wat een enorm leuke blog heb jij zeg!
  Heel handig vind ik de artikelen over de fotoshoots van begin tot eind, daar kan ik echt wat mee!
  Ik las dat je jouw eigen stem niet zo fijn vind om terug te horen. Dat kan ik me aan de ene kant voorstellen: ik vind het ook verschrikkelijk om mezelf te horen op video. Aan de andere kant kan ik het me he-le-maal niet voorstellen, want je hebt een mooie, duidelijke stem voor in de filmpjes.
  Aangezien ik zelden of nooit ergens een comment achterlaat (ook op andere sites, waar dan ook) wil ik je bij deze een gunst vragen.
  Ik ben een startende fotografe, en ben me nu echt aan het ontwikkelen richting meer fotograferen.
  Persoonlijk zou ik veel hebben aan een fotoshoot die gefilmd is van begin tot eind. Dat we jou aanwijzingen horen geven hoe het model moet staan, haar handen moet houden.. ik heb binnenkort mijn eerste paar opdrachten, en kan zoiets heel erg goed gebruiken. Ik heb zo’n filmpje een keer gezien van een man, maar jij bent een vrouw en pakt dat vast weer anders aan.
  Als je hier niets mee wilt doen begrijp ik dat, maar ik hoop ‘stiekem’ wat anders.. 😉

  Ga zo door met je blog, je foto’s zijn prachtig, je uitleg interessant, ik zeg: topblog!

  • admin says:

   Hoihoi,

   Dankjewel voor je comment, leuk! Het is eigenlijk best wel een leuk idee! Logistiek alleen wel ietsjes lastiger omdat ik dan natuurlijk iemand moet vinden die mij wil filmen, daar wat ervaring mee heeft, ook wat geluid en editing betreft. Maar wie weet kan ik daar ooit eens een oproepje voor doen!
   Ik weet niet of je dit artikel al hebt gezien: http://mhilariustutorials.nl/behind-the-scenes/fotoshoot-van-begin-tot-eind-6-enka-fabriek-backstage-filmpje/
   Maar hier staat een filmpje in van de fotoshoot wat een klein beetje een beeld geeft van de shoot. Dus misschien heb je daar ook alvast iets aan 😀

   • Christianne says:

    Hey,
    Die had ik inderdaad gezien, zo kwam ik ook op het idee.
    Je hebt wel gelijk, ik had er nog niet eens over nagedacht dat je dan ook iemand moet hebben om te filmen, oeps, haha! Als je een filmcamera hebt zou je ‘m bijna al op een statief en aan kunnen zetten. Als dan het model erop staat en jouw stem te horen is dan is dat al heel informatief (voor mij tenminste..)
    Ach, dat met statief had jij vast ook al bedacht, dus voegt verder niets toe – waren even mijn genoteerde hersenspinsels 😉
    Fijn dat je dit in je achterhoofd (lijkt te) houd(t)(en), dankjewel daarvoor!

 4. Tamara says:

  Het probleem is alleen dat veel fotografen juridisch niet voldoende onderlegd zijn om dit soort voorwaarden op de juiste manier op te stellen waardoor ze zomaar eens tegen problemen aan kunnen lopen.
  Als je professioneel bezig bent is het verstandig om je voorwaarden op te laten stellen, of op zijn minst te laten beoordelen, door een jurist.

  Ik kom, als jurist, vaak algemene voorwaarden tegen die geen enkele juridische grond hebben.

 5. Chanelle says:

  Hier was ik al een tijdje naar op zoek, super!!

 6. Echt heel erg handig, ik vind algemene voorwaarde opstellen zo lastig. Ik ben ook ‘bang’ dat ik niet alles erin zet ofzo. Maar hier heb ik zeker wat aan, bedankt1! 🙂

 7. xSammyX says:

  Super, dit gaat mij zeker helpen!!
  heb je algemene voorwaarden gelezen mooi duidelijk!!

 8. Lieke says:

  Heel handig! 😀 Als je nog iemand zoekt om zoiets te filmen, bied ik mij aan, vind ik zeker interessant.

 9. xSammyX says:

  hoe krijg je het PDF bestand eigenlijk in een link??

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius