Camera's en objectieven

6D VS 650D

December 8, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

voording
Ik heb nu 2 fotoshoots gedaan met mijn nieuwe 6D, en ik kan echt meteen al zeggen dat hij elke cent waard is. Wát een verschil! Ik ga je in deze post zo goed mogelijk proberen te laten zien wat het verschil nu echt is!

Laten we beginnen met vergelijkingsfoto’s!
6D scherptediepte 650D scherptediepte

Deze foto’s zijn beiden gemaakt met dezelfde lens, de Canon 50mm f/1.8 en dezelfde instellingen. Hier zie je heel goed het effect van een een crop camera. De foto van de 650D is eigenlijk gewoon een uitsnede van de foto van de 6D. Verschil in scherptediepte valt hier niet heel erg op. De 6D lijkt iets minder scherptediepte te hebben als ik naar het achterste octopusje kijk, maar het zal niet zo veel uithalen. Bij meer zoom is dit effect net wat beter zichtbaar.

Scherpte

De 6D is echt vele vele malen scherper. Met mijn 650D had ik heel vaak problemen met de scherpte, foto’s leken vaak een klein beetje wazig, ook al had ik naar mijn idee goed scherpgesteld. Laten we zeggen dat 2/10 foto’s die ik nam haarscherp was. Nu bij de 6D is het gewoon 9/10 foto’s haarscherp! En is hij niet haarscherp, weet ik waar het aan lag omdat ik verkeerd had scherpgesteld of een te langzame sluitertijd had gebruikt.
Stel je met beide toestellen echt goed scherp met liveview zie je weinig verschil, maar in de fotoshoots merk ik ongelooflijk verschil!

6d uitgezoomd650d uitgezoomd

Twee onbewerkte foto’s, recht uit de camera. Links de 6D, en rechts de 650D. Zelfde lens gebruikt, de Canon 70-200 f/2.8, beiden ook op f/2.8.

6d verder ingezoomd 650d verder ingezoomd

En allebei op 200%. Hierbij zie je wel duidelijk dat de 6D scherper is. Het beeld lijkt daar wel verscherpt te zijn, terwijl het gewoon het originele bestand is. Je kan elk haartje, elk wimpertje tellen. Bij de 650D is het beeld ietsjes vervaagd, losse haren zie je niet meer zo scherp maar lijken out of focus te zijn, het beeld is softer. En nu is deze foto op ISO100 gemaakt, waarbij de 650D op haar scherpst is. Want ga je de ISO waarden opschroeven, lever je al gauw in op scherpte…

 

ISO waarden

Ook het verschil in ruis in ISO waarden is echt ongelooflijk. De 6D presteert zo goed! Dit is ontzettend fijn, want ik had het al gauw moeilijk met mijn 650D op een donkere dag. De combinatie met vaak al onscherpe foto’s en dan ook nog ruis deed de foto’s weinig goed. Nu kan ik veel langer door fotograferen zonder zorgen!

Laten we gaan vergelijken.

6D 800

650D, 800

ISO 800, een waarde die je nog best heel veel gebruikt. Bij de 6D is er nog geen enkele ruis te zien, en daar bij de 650D komt er al iets op, maar nog niets schokkends.

6D 1600

650D, 1600

Bij de 650D komt er al wat ruis naar boven bij ISO 1600. Jammer, want dit is een waarde die je ook veel gebruikt, en je hebt dus ook wel degelijk flink last van de ruis. De 6D nog steeds ruisvrij.

6D 3200

650D, 3200

De 6D begint nu heel lichtjes wat ruis te vertonen, en bij de 650D is het nu duidelijk te zien. Er komt al wat kleurruis tevoorschijn in het paarse deel links, je ziet rode puntjes.

6D 6400
650D, 6400

Kijk! De 650D wordt nu wel een beetje onbruikbaar, hele flinke ruis en kleurruis, terwijl er nog steeds amper ruis te zien is bij de 6D! Daar begin je nu wel wat kleine kleurruis te zien links, maar vergelijkbaar met ISO800 op de 650D. Ongelooflijk goede prestaties.

6D 25600

650D, 12800

Hier je ze de hoogste ISO waarden die de camera’s leveren naast elkaar. Voor de 650D is dat ISO 12800, en voor de 6D is dat 25600. En hoe erg ook, zelfs ISO 25600 op de 6D presteert beter dan ISO 6400 op de 650D. Echt een ongelooflijk verschil dus. En dit merk je absoluut in je foto’s!

Voordelen van de 6D VS 650D (de belangrijkste):

 1. Meer scherpte
 2. Veeeel minder ruis
 3. Het gevoel van het toestel. Het voelt robuuster, professioneler en ‘volwassener’.
 4. Het geluid van de sluiter is mooier en zachter
 5. Meer scherpstelpunten, niet veel, maar toch
 6. Het extra draaiwieltje
 7. Grotere foto’s, groter beeld door de zoeker
 8. Hoger dynamisch bereik
 9. Meer keuze uit ISO waardes

Nadelen van de 6D VS 650D:

 1. Hij heeft geen klap schermpje. Ik weet dat weinig mensen hier waarde aan hechten maar ik vind het ideaal en gebruik het ook heel erg vaak. Ik bewaar mijn 650D dan ook zeker, en gebruik hem nu ook nog steeds.
 2. Hij heeft geen touch scherm. Nog zo’n handige functie van de 650D. Voor scherpstellen bij landschappen dit echt ideaal
 3. Hij is zwaarder. En dat merk je echt na een dag fotograferen!

Ik ben ontzettend blij met de 6D, hij is echt elke cent waard geweest voor mij. Ik heb nu nog meer plezier in het fotograferen en voel me een stuk zekerder over mijn foto’s. Bij donker weer zag je toch echt de ruis flink zitten bij de 650D, en dan is het natuurlijk lastig als je klant een foto levensgroot in de kamer wil hangen. Met de 6D kan ik de kwaliteit leveren die ik wil!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Marije says:

  Hoi Marit, leuk stuk en wat een verschil he!
  Ik had de 600D en irriteerde me mateloos aan de ruis bij ISO’s al vanaf 800… Weet niet of dit veel verschil maakte bij de 650D die jij hebt maar dat was voor mij de belangrijkste reden om over te stappen op de fullframe 6D. En idd die scherpte, ook een flink verschil!
  Al met al een flinke stap vooruit. 🙂
  Ik ben er ook ontzettend blij mee en je betaalt idd een boel geld, maar hij is het zeker waard.
  Groet,
  Marije

 2. Rosanne says:

  Haa wat leuk zo’n vergelijking! Het is een verademing om zoiets te lezen, maar dan níet afkomstig van de zoveelste Engelstalige populaire fotografenblog. Die zijn natuurlijk enorm handig, maar dit is wel zo verfrissend 🙂

  Ik ga zelf hopelijk in januari ein-de- lijk de 6D aanschaffen. Heb nu de 550D. Zou je me kunnen vertellen welke lens jij er nu op gebruikt (behalve je 50mm)? En heb jij ook gebruik gemaakt van die Canon-actie waarbij je cashback óf accessoire tegoed krijgt? (Zo ja, hoe werkt dat? Want in de speciaalzaak hier is mij iets anders verteld dan hoe het online bij Canon zelf staat uitgelegd..)

  groetjes, Rosanne

  • Ik gebruik op dit moment vrijwel alleen mijn 70-200 f/2.8 erop! Verder heb ik nog geen lenzen voor mijn fullframe.

   Ik heb van Canon cashback gebruik gemaakt! Ik kreeg dus 90 euro terug. Als je voor tegoed gaat moet je voor 10 januari oid een ander product kopen uit de lijst van actie producten bij dezelfde verkoper als het eerste product, en dan krijg je korting!

 3. Juudith says:

  Wauwh wat een verschillen! leuk dat je het zo gedaan hebt! kan me idd voorstellen dat je hier heelveel plezier van hebt!

 4. J Schoof says:

  Weet je toevallig welke full frame camera van Nikon gelijk staat aan de 6D? Zou die heel graag willen, kan nu eenmaal beter met Nikon overweg.

  • admin says:

   De Nikon D610 schijnt wel vergelijkbaar te zijn. Verder weet ik het niet zo goed, ik weet heel weinig van Nikon, haha. Maar daar zou je even naar kunnen kijken!

 5. Femke says:

  Hallo Marit,

  Ik ben even op zoek gegaan naar deze blog, want ik wist dat je deze langere tijd geleden geplaatst had.
  Ik denk er over om de stap te gaan maken van mijn ‘oudje’ de 450D naar de 6D.
  Nu ben ik mij behoorlijk aan het oriënteren wat wel en niet kan met de 6D, dus deze blog was al een fijne extra.
  Maar ik heb nog wat vragen waarvan ik hoop dat jij ze kan beantwoorden.

  * Ik lees bijvoorbeeld dat het gebruik van een externe flitser niet altijd even gemakkelijk is. Maak jij gebruik van een externe flitser? Zoja, hoe en welke?

  * Omdat het een fullframe is zijn bepaalde lenzen niet geschikt. Ik lees dat jij de 50mm en de 70-200mm hebt. Zijn er lenzen die je verder nog zou aanraden? En welke zijn juist niet geschikt, waar moet je dan op letten?

  * Ik hoor vaak dat de 6D niet geschikt is voor sport/bewegingsfotografie. Persoonlijk is dat ook niet de kant die ik op wil, maar uiteraard zitten er wel eens bewegingsfoto’s tussen. Hoe vindt jij dat de 6D daarbij presteert?

  Alvast erg bedankt voor je reactie!
  Groetjes, Femke

  • admin says:

   Hoi Femke, dat is een hele flinke overstap! Dat zal wel even wennen zijn.
   Ik maak nooit gebruik van een externe flitser. Ik heb er ook echt nul verstand van, haha. Maar die kun je er gewoon op schuiven aan de bovenkant zo ver ik weet.
   Bij Canon kun je geen EF-S lenzen gebruiken op je fullframe, deze zijn echt alleen geschikt voor crop camera’s. EF lenzen kun je wel gebruiken. Dat is eigenlijk het enige waar je op moet letten. Bij een fullframe loont het wel om lenzen uit de L-serie te gebruiken. Deze zijn kwalitatief gewoon top, en goed glas is ontzettend belangrijk. Zeker met zo’n goede camera zie je meteen wanneer je er goedkope lenzen op zet. De 50mm gebruik ik ook bijna alleen maar op mijn 650D.
   De 6D is vanwege de scherpstel punten inderdaad niet perfect voor sport. Je hebt minder punten om uit te kiezen dus je gaat sneller de fout in. Ik zelf merk geen enkel probleem, omdat ik die zelfde scherpstelpunten van de 650D gewend ben. Ik weet dus niet beter. Verder fotografeer ik vrijwel geen echte sport dus daar zou ik je niet zo veel over kunnen zeggen..

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius