Persoonlijk

5 tips om als introvert succesvol fotograaf te zijn

Marit Soesterduinen

September 3, 2018

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

In deel 1 van dit artikel bespraken we dat het belangrijk is om te weten hoe jij je bedrijf in wilt richten als introvert, en wat werkt voor jou. Als je hebt besloten welke werkzaamheden je wél echt wil blijven doen, kun je er over nadenken of je die werkzaamheden misschien wat anders moet aanpakken. Want als introvert kun je ook prima succesvol zijn, als je maar weet hoe jij het fijnst werkt.

1. Bereid je goed voor bij een fotoshoot, maar laat het los

Probeer je goed voor te bereiden als je een fotoshoot hebt. Wie is de klant, welke locatie ga je kiezen, hoe ziet die locatie er uit en wat gaat de klant aantrekken? Zo kom je niet voor verassingen te staan en kun je het beeld dat je wilt schieten in je hoofd vast een beetje vormgeven.  Neem eventueel een moodboard mee, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over black-outs bij het poseren. Klanten vinden dat vaak ook fijn, dus dat is helemaal niet gek.

Zorg tegelijkertijd dat je het niet gaat overdenken. Uren op Pinterest scrollen naar inspiratie terwijl je zo’n shoot al honderd keer gedaan hebt gaat je niet rustiger maken. Maak voor elke soort shoot die je doet een klein moodboardje en zorg dat je deze altijd op je telefoon hebt staan. Vlak voor de shoot nog wat inspiratie zoeken is prima, maar vertrouw er op dat het ter plekke wel goed komt.

2. Oefen veel van te voren

Het is logisch dat je nerveus bent als je een bruiloft gaat fotograferen zonder dat je dat ooit eerder gedaan hebt. Om je meer vertrouwen te geven kun je van te voren oefenen op wat je gaat doen. Loop met andere fotografen mee, oefen op vriendinnen, doe wat gratis fotoshoots.. Haal de druk er af en zorg dat je kunt oefenen zonder dat er dingen echt fout kunnen gaan. Zo bouw je ervaring én vertrouwen op in jezelf.

3. Heb vertrouwen in je kunnen

Waarom heeft die klant jou eigenlijk geboekt? Waarom vraag je eigenlijk zo veel geld? Ben je dat wel waard? Straks hebben ze te hoge verwachtingen die je niet kan waarmaken, en oh god het is wel een donkere dag vandaag, straks krijg ik heel veel ruis en vinden ze dat niet mooi. En die actie foto’s.. Wat nou als ze niet scherp zijn en ze dan heel teleurgesteld zijn?

Ik weet niet of jij deze gedachte spiraal herkent, maar ik heb die regelmatig gehad. Maar heb vertrouwen in jezelf. Deze klant heeft JOU geboekt omdat ze willen dat JIJ hen fotografeert. Ze vinden jouw stijl mooi en weten dat jij er iets moois van gaat maken. Je vraagt je prijs omdat je dat waard bent en mensen dat willen betalen. En zelfs al is het een donkere dag of krijg je iets niet scherp, dan is het niet het einde van de wereld. Je schiet honderden foto’s en die hoeven niet allemaal perfect te zijn. Het komt goed!

4. Wees altijd iets te vroeg

Niets is erger dan nét te laat aankomen en dan geen tijd meer hebben voor al die kleine dingetjes die je nog even wilde doen voor de shoot zou beginnen. Zorg dus altijd dat je op tijd bent zodat je in de auto nog even tijd voor jezelf kunt nemen, of de laatste voorbereidingen kunt plegen.

5. Geef jezelf de tijd

Het hoeft niet in één keer goed. Lukte het niet om aanwijzingen te geven? Klapte je dicht? Had je een black-out? Dat geeft niet. Dan is het gewoon nog iets te vroeg en ga je rustig verder oefenen tot je wel weer het vertrouwen hebt. Plan na een shoot ook gewoon wat tijd voor jezelf. Je hoeft niet direct aan de foto’s te beginnen of iets op social media te plaatsen over hoe leuk het was. Duik lekker met een dekentje voor de tv, lees een boek, of doe iets anders voor jezelf. Als je een bruiloft hebt gehad kun je zelfs een aantal dagen plannen waarin je lekker niets doet. Zo laad je je batterij weer op voor je volgende shoot!

Doe wat bij jou past

De conclusie is eigenlijk heel simpel: doe wat bij jou past. Laat alles eromheen los en doe simpelweg alleen waar jij gelukkig van wordt op de manier waarop jij daar gelukkig van wordt. Iedereen is anders en er is geen goed of fout.

Als jij je bedrijf inricht op de manier die bij je past kun je hoe dan ook alleen maar nóg succesvoller zijn en nog belangrijker: gelukkiger!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius