5 redenen om prime lenzen te gebruiken voor betere foto’s

Camera's en objectieven, Fotografie

Al sinds ik begon met fotograferen gebruik ik zoomlenzen. Mijn 24-70mm f/2.8 was mijn laatste aanwinst en mijn grote liefde. Bij iedere shoot gebruikte ik de lens en ik wilde nooit meer anders. Tot ik overstapte naar Sony en besloot ook eens verder te kijken naar prime lenzen. Ik merkte dat ik een beetje lui was geworden van het in- en uitzoomen. Prime lenzen vragen om meer creativiteit en actie. Je kunt immers niet blijven staan maar je moet heen en weer lopen als je een andere beeldhoek wilt. Ik besloot de uitdaging aan te gaan!

Het is natuurlijk niet per se zo dat je door het gebruiken van prime lenzen direct betere foto’s schiet. Maar ik denk wel dat ze je kunnen helpen met het verbeteren van je foto’s en de kwaliteit naar een hoger niveau kunnen tillen. En dat doen ze op verschillende manieren.


1. Kleiner formaat en minder gewicht

Prime lenzen zijn vrijwel altijd lichter en kleiner dan zoomlenzen. En dat geeft heel veel voordelen! Misschien niet direct in de kwaliteit van je beelden, maar absoluut wel in het gebruik.

Door het kleine formaat val je ook minder op en dat is heel fijn als je in bijvoorbeeld cafeetjes wilt schieten. Ook op vakantie is het een groot voordeel om met minder zware en grote apparatuur rond te lopen. Je valt minder op als potentieel diefstal slachtoffer en je rugzak is minder zwaar.

Bij fotoshoots kom je ook nog eens minder intimiderend over door je kleinere lenzen. Kortom, win win win!

2. Bewustere composities

Bij een prime lens ontkom je er niet aan om goed na te denken over je compositie. Het maakt namelijk heel veel uit waar je gaat staan en hoe je je camera houdt.

Bij een zoomlens kun je gewoon ergens gaan staan en vervolgens met in- en uitzoomen bepalen hoe je je foto gaat maken. Je hoeft er niet zo veel over na te denken, het komt altijd wel goed. Dat is in veel situaties heel fijn, maar het maakt ook een beetje lui.

Met een prime lens zul je goed moeten nadenken hoe je foto wilt gaan maken, want dat bepaalt waar en hoe je moet gaan staan. Je leert te werken binnen je mogelijkheden en dat kan voor interessante nieuwe composities zorgen.

3. Je hebt meer licht

Prime lenzen hebben vaak grotere diafragma’s dan zoomlenzen. Veel prime lenzen staan je toe te werken met f/1.8 of zelfs f/1.4. Door dit extra licht hoef je je ISO minder hoog te zetten, wat de kwaliteit van je beelden natuurlijk ten goede komt. Ideaal dus als je veel binnen fotografeert.

4. Minder scherptediepte

Hoe groter je diafragma, hoe minder scherptediepte je hebt. Scherptediepte betekent letterlijk ‘het gebied dat scherp is’ en dan reken je van voor tot achter. Als de scherptediepte klein is, is je model wel scherp maar de achtergrond niet meer. Deze onscherpe achtergrond noem je dan bokeh.

Met telelenzen creëer je ook relatief makkelijk mooie bokeh, maar toch vind ik de bokeh van prime lenzen vele malen mooier. Dat is waarschijnlijk een kwestie van smaak, maar ik vind het prachtig.

5. De scherpte

De holy grail van prime lenzen heb ik voor het laatst bewaard: de scherpte. Dé reden dat veel fotografen overstappen van zoom- naar prime lenzen. De scherpte is echt fantastisch. Nu is de ene prime lens de andere zoomlens natuurlijk niet, maar over het algemeen win je met een prime lens best wat een scherpte.

Denk maar eens aan de 50mm f/1.8. Een goedkoop lensje van slechts €100,-, maar de kwaliteit is indrukwekkend.

Conclusie

Ik heb bijna 10 jaar lang gefotografeerd met zoomlenzen. Nu ben ik zo’n 3 maanden geleden overstapt en ik weet nu al dat ik nooit meer terug wil. De kwaliteit, de bokeh, het gebruiksgemak, het lichtere gewicht.. En vooral het plezier in fotograferen wat het me geeft. Ik had echt niet verwacht dat ik afscheid kon nemen van mijn 24-70mm, maar ik mis hem nog geen seconde.

Ik werk nu met een 35mm f/1.8 en een 85mm f/1.8 van Sony, en ik kan deze lenzen absoluut aanraden.

En jij? Fotografeer jij met prime of zoom, en waarom?

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!