Camera's en objectieven

5 redenen om prime lenzen te gebruiken voor betere foto’s

March 12, 2020

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Al sinds ik begon met fotograferen gebruik ik zoomlenzen. Mijn 24-70mm f/2.8 was mijn laatste aanwinst en mijn grote liefde. Bij iedere shoot gebruikte ik de lens en ik wilde nooit meer anders. Tot ik overstapte naar Sony en besloot ook eens verder te kijken naar prime lenzen. Ik merkte dat ik een beetje lui was geworden van het in- en uitzoomen. Prime lenzen vragen om meer creativiteit en actie. Je kunt immers niet blijven staan maar je moet heen en weer lopen als je een andere beeldhoek wilt. Ik besloot de uitdaging aan te gaan!

Het is natuurlijk niet per se zo dat je door het gebruiken van prime lenzen direct betere foto’s schiet. Maar ik denk wel dat ze je kunnen helpen met het verbeteren van je foto’s en de kwaliteit naar een hoger niveau kunnen tillen. En dat doen ze op verschillende manieren.


1. Kleiner formaat en minder gewicht

Prime lenzen zijn vrijwel altijd lichter en kleiner dan zoomlenzen. En dat geeft heel veel voordelen! Misschien niet direct in de kwaliteit van je beelden, maar absoluut wel in het gebruik.

Door het kleine formaat val je ook minder op en dat is heel fijn als je in bijvoorbeeld cafeetjes wilt schieten. Ook op vakantie is het een groot voordeel om met minder zware en grote apparatuur rond te lopen. Je valt minder op als potentieel diefstal slachtoffer en je rugzak is minder zwaar.

Bij fotoshoots kom je ook nog eens minder intimiderend over door je kleinere lenzen. Kortom, win win win!

2. Bewustere composities

Bij een prime lens ontkom je er niet aan om goed na te denken over je compositie. Het maakt namelijk heel veel uit waar je gaat staan en hoe je je camera houdt.

Bij een zoomlens kun je gewoon ergens gaan staan en vervolgens met in- en uitzoomen bepalen hoe je je foto gaat maken. Je hoeft er niet zo veel over na te denken, het komt altijd wel goed. Dat is in veel situaties heel fijn, maar het maakt ook een beetje lui.

Met een prime lens zul je goed moeten nadenken hoe je foto wilt gaan maken, want dat bepaalt waar en hoe je moet gaan staan. Je leert te werken binnen je mogelijkheden en dat kan voor interessante nieuwe composities zorgen.

3. Je hebt meer licht

Prime lenzen hebben vaak grotere diafragma’s dan zoomlenzen. Veel prime lenzen staan je toe te werken met f/1.8 of zelfs f/1.4. Door dit extra licht hoef je je ISO minder hoog te zetten, wat de kwaliteit van je beelden natuurlijk ten goede komt. Ideaal dus als je veel binnen fotografeert.

4. Minder scherptediepte

Hoe groter je diafragma, hoe minder scherptediepte je hebt. Scherptediepte betekent letterlijk ‘het gebied dat scherp is’ en dan reken je van voor tot achter. Als de scherptediepte klein is, is je model wel scherp maar de achtergrond niet meer. Deze onscherpe achtergrond noem je dan bokeh.

Met telelenzen creëer je ook relatief makkelijk mooie bokeh, maar toch vind ik de bokeh van prime lenzen vele malen mooier. Dat is waarschijnlijk een kwestie van smaak, maar ik vind het prachtig.

5. De scherpte

De holy grail van prime lenzen heb ik voor het laatst bewaard: de scherpte. Dé reden dat veel fotografen overstappen van zoom- naar prime lenzen. De scherpte is echt fantastisch. Nu is de ene prime lens de andere zoomlens natuurlijk niet, maar over het algemeen win je met een prime lens best wat een scherpte.

Denk maar eens aan de 50mm f/1.8. Een goedkoop lensje van slechts €100,-, maar de kwaliteit is indrukwekkend.

Conclusie

Ik heb bijna 10 jaar lang gefotografeerd met zoomlenzen. Nu ben ik zo’n 3 maanden geleden overstapt en ik weet nu al dat ik nooit meer terug wil. De kwaliteit, de bokeh, het gebruiksgemak, het lichtere gewicht.. En vooral het plezier in fotograferen wat het me geeft. Ik had echt niet verwacht dat ik afscheid kon nemen van mijn 24-70mm, maar ik mis hem nog geen seconde.

Ik werk nu met een 35mm f/1.8 en een 85mm f/1.8 van Sony, en ik kan deze lenzen absoluut aanraden.

En jij? Fotografeer jij met prime of zoom, en waarom?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Susan says:

    Gebruik jij dan de Sigma prime lens voor Sony? Of de GM Sony :)?

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius