Fotografie

4 tips voor een 50mm f/1.8 of (f/1.4)

October 30, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Kon jij hem ook niet laten liggen? De 50mm f/1.8 staat bekend als de plastic fantastic, een lens die zo goedkoop is dat je hem ‘zomaar even’ aanschaft. Maar met deze lens komt wel een kleine gebruiksaanwijzing. Je krijgt al snel onscherpe foto’s, terwijl deze lens heel wat in z’n mars heeft. Ik ga je tips geven om het uiterste uit deze lens te halen!

Ik heb de 50mm een tijdje gebruikt, maar liep tegen een probleem aan waardoor ik hem toch vaker weg legde. Mijn foto’s waren heel vaak onscherp. Van 10 foto’s was er vaak maar één echt haarscherp. Ik baalde van mezelf, wat deed ik fout? Nu ik beter weet hoe ik met de lens moet gaan, merk ik al meteen verschil.

Zet je diafragma niet helemaal open

De belangrijkste tip is, gebruik niet bij alle foto’s f/1.8 alleen maar omdat de lens dit kan. Dit deed ik natuurlijk wel meteen, want dan heb je immers de mooiste aflopende scherpte. Alleen scherpte op de ogen, dat was wat ik wilde. Maar nu is dat dus ook gewoon te bereiken met een diafragma stopje hoger. Bij f/1.8 is het veld dat scherp is zó klein, dat je bijna mazzel moet hebben als je de scherpte precies op de ogen krijgt. Vaak heb je dus te maken met half-scherpe foto’s. De meeste lenzen presteren het best als je ze een of twee stops boven hun maximale opening gebruikt. Probeer eens f/2.8, en dan zul je merken dat het al meteen beter gaat!

Let op de ogen

Soms zul je zien dat er maar één oog scherp is. Bij zo’n kleine scherptediepte zie je al heel snel onscherpte als de persoon zijn hoofd iets gedraaid heeft. Zorg dus dat de persoon zijn/haar hoofd echt recht voor de camera heeft staan, zodat allebei de ogen zich op dezelfde afstand van de camera bevinden, of kies voor een iets kleiner diafragma.

Sta op afstand

Het is geen macro lens, en hij stelt lastiger scherp als je te dichtbij staat. Zorg dus voor genoeg afstand tussen jou en het onderwerp.

Kies je scherpstelpunt

Stel scherp met één scherpstelpunt in plaats van allemaal. Draai aan het wieltje en selecteer een scherpstelpunt dat zich op het oog bevind. Zo weet de camera beter waar hij moet focussen en vergroot je de kans op een scherpe foto.

27IMG_6213copy

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. nmarit says:

  Handige tips, Marit. 🙂

 2. Sara says:

  Handige tips! Ik heb hier zelf ook wel eens last mee en probeer het dan op te lossen door handmatig scherp te stellen. Vaak is dit alleen niet zo handig als je snel een foto wilt maken, dus ik ga het eens proberen met een diafragma stopje hoger. 🙂

  • Handmatig scherpstellen is inderdaad een beetje omslachtig en bij minieme beweging zit je er al weer naast. Scherpstelpunten selecteren werkt veel handiger en heel snel!

 3. marieke says:

  Hoi marit. Leuk omdat ik deze lens ook heb. Maar vraagje: mij is verteld dat 50 mm niet geschikt zou zijn voor portretfotografie. Omdat je dan andere verhoudingen in het gezicht krijgt, vertekeningen. Wat is jouw mening hierover?

  • Ik weet niet wie je dat verteld heeft maar die persoon zit er goed naast, haha. De 50mm is voor crop camera’s de ideale portret lens, juist omdat 50mm ook de beeldhoek is waar wij als mens de wereld mee zien. Hij vertekend dus juist niet.

   Voor full frame camera’s zou het een 80mm mogen zijn maar voldoet 50mm ook nog prima.

 4. Ja het is heel herkenbaar.
  Dit had ik met mijn sportfoto’s met mijn 300 mm lens. Ik schiet nu vaak niet meer op 2.8 maar ook één of twee stops hoger. De platen zijn dan nog scherper!! 🙂

 5. marieke says:

  Bedankt marit. Dit was mij verteld tijdens een cursus portretfotografie. Baalde ervan omdat ik hem net had aangeschaft. Ik heb me er even in verdiept en heb dus een crop camera. Dus de 50 mm kan weer uit de kast!

 6. Juudith says:

  super handige tips! ik hou van mijn 50 mm lens.. gebruik hem voornamelijk bij mijn zelfportretproject en portret fotografie met andere dingen vind ik hem op een of andere manier niet praktisch

 7. Andy says:

  Eff googlen op “Sweet Spot” voor de lens die je hebt.
  Bijna geen enkele lens is optimaal bij volledige opening. Meestal 1 tot 2 stops hoger zorgen voor scherpere foto’s (voor de wiskundigen bij 50mm f1.8, 1 stop is f2.5 en 2 stops is 3.6. => http://www.foto.vanbeloois.nl/wp-content/uploads/2013/02/Clipboard01.jpg )
  Ik heb bvb de Nikon 1.8G . Centre sweet spot is bij f2.8 en Edge sweet spot is bij f4.
  Leuk weetje natuurlijk, maar geen vaste regel.

 8. Laure says:

  Hey! Ik was er nog eens over aan het denken om een 50mm aan te schaffen en wist dat ik ooit een blog van je had gelezen hierover dus heb hem nu nog eens gelezen. Maar er is iets wat ik niet begrijp : hoe selecteer je welke scherpstelpunten je wilt gebruiken? Heb er eens over opgezocht op internet maar vind geen antwoord. :/

 9. Jolijn says:

  Aaaah wat fijn zeg! Dankjewel voor deze tips! Ik heb idd het probleem dat mijn foto’s gewoon niet scherp worden met de 1.8 lens. Vanmiddag probeerde ik idd maar eens met f 2.8, maar dat pakte ook niet echt goed uit. De ISO stond al op 400, dus ik snap niet zo goed wat ik nog beter had kunnen doen… Misschien toch 1.8 en dan 1 focuspunt?

  • Andy says:

   Wat bedoel je met pakte niet goed uit?
   Wat is je sluitertijd bij 2.8 of 1.8? Wellicht is de sluitertijd en heb je dus last van bewegingsonscherpte. Probeer eens met statief.

 10. Astrid says:

  Hoi!
  Ik wil misschien deze lens ook gaan aanschaffen, maar zit te twijfelen tussen 1.4 of 1.8.
  Heb ik minder met het probleem onscherpte te maken met de 1.4 lens?
  Wat zou jij aanraden, zit er erg veel verschil in? Ik zal er vooral portretfoto’s mee gaan maken.
  Groetjes!

 11. Jolieanda says:

  Hoi,
  Ik krijg mijn foto’s vaak niet goed scherp met deze lens, ik heb het diafragma vaak op 1.8 of 2.8 staan. Ik fotografeer op one-shot modus en herkader dan. Toch merk ik vaak dat de scherpte niet op de goede plek ligt, of dat een deel van de foto niet scherp is. Vooral dat laatste vind ik moelijk ook omdat ik niet zo goed weet wat ik eraan moet doen.

  Voorbeeld, hoe krijg je 2 katten naast elkaar op de bank beide goed scherp in beeld en een mooie wazige achtergrond, ik krijg het maar niet voor elkaar ( komt ook vooral door de katten haha, ze willen niet naast elkaar liggen) moet ik dan verder uitzoomen? blijf de achtergrond dan wel mooi wazig en de katten mooi scherp??

  • Marit says:

   Als ze niet op gelijke hoogte liggen is de enige optie om je diafragma toch echt iets te verkleinen. Ook op f/3.5 of f/5.0 zal de achtergrond nog steeds best onscherp zijn!

 12. Bart says:

  Oeh, ik ben er hier ook mee aan het spelen.
  Ik ga vanavond eens kijken of het lukt met deze tips!

 13. Cindy says:

  Hallo, ook ik ben aan het experimenteren met deze lens. Is er eigenlijk een maximale afstand dat je verwijderd mag zijn van je object bij zo een 50mm – ik heb nu vaak dat voetjes van een zittende peuter scherp zijn en de oogjes niet (terwijl ik echt wel heb scherp gezet met 1 focuspunt op het oogje)
  1/125sec f/10 50mm iso1600

  -> bij deze foto’s was het niet de bedoeling om de achtergrond minder scherp of wazig te hebben.

  Bedankt

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius