Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

Kon jij hem ook niet laten liggen? De 50mm f/1.8 staat bekend als de plastic fantastic, een lens die zo goedkoop is dat je hem ‘zomaar even’ aanschaft. Maar met deze lens komt wel een kleine gebruiksaanwijzing. Je krijgt al snel onscherpe foto’s, terwijl deze lens heel wat in z’n mars heeft. Ik ga je tips geven om het uiterste uit deze lens te halen!

Ik heb de 50mm een tijdje gebruikt, maar liep tegen een probleem aan waardoor ik hem toch vaker weg legde. Mijn foto’s waren heel vaak onscherp. Van 10 foto’s was er vaak maar één echt haarscherp. Ik baalde van mezelf, wat deed ik fout? Nu ik beter weet hoe ik met de lens moet gaan, merk ik al meteen verschil.

Zet je diafragma niet helemaal open

De belangrijkste tip is, gebruik niet bij alle foto’s f/1.8 alleen maar omdat de lens dit kan. Dit deed ik natuurlijk wel meteen, want dan heb je immers de mooiste aflopende scherpte. Alleen scherpte op de ogen, dat was wat ik wilde. Maar nu is dat dus ook gewoon te bereiken met een diafragma stopje hoger. Bij f/1.8 is het veld dat scherp is zó klein, dat je bijna mazzel moet hebben als je de scherpte precies op de ogen krijgt. Vaak heb je dus te maken met half-scherpe foto’s. De meeste lenzen presteren het best als je ze een of twee stops boven hun maximale opening gebruikt. Probeer eens f/2.8, en dan zul je merken dat het al meteen beter gaat!

Let op de ogen

Soms zul je zien dat er maar één oog scherp is. Bij zo’n kleine scherptediepte zie je al heel snel onscherpte als de persoon zijn hoofd iets gedraaid heeft. Zorg dus dat de persoon zijn/haar hoofd echt recht voor de camera heeft staan, zodat allebei de ogen zich op dezelfde afstand van de camera bevinden, of kies voor een iets kleiner diafragma.

Sta op afstand

Het is geen macro lens, en hij stelt lastiger scherp als je te dichtbij staat. Zorg dus voor genoeg afstand tussen jou en het onderwerp.

Kies je scherpstelpunt

Stel scherp met één scherpstelpunt in plaats van allemaal. Draai aan het wieltje en selecteer een scherpstelpunt dat zich op het oog bevind. Zo weet de camera beter waar hij moet focussen en vergroot je de kans op een scherpe foto.

27IMG_6213copy

4 tips voor een 50mm f/1.8 of (f/1.4)

Camera's en objectieven, Fotografie

October 30, 2014

blogs

Zo krijg jij de scherpste foto’s in Photoshop

Harry Potter Travelguide: Alle fotospots in de UK

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

 1. nmarit

  October 30th, 2014 at 10:26 am

  Handige tips, Marit. 🙂

 2. Sara

  October 30th, 2014 at 10:47 am

  Handige tips! Ik heb hier zelf ook wel eens last mee en probeer het dan op te lossen door handmatig scherp te stellen. Vaak is dit alleen niet zo handig als je snel een foto wilt maken, dus ik ga het eens proberen met een diafragma stopje hoger. 🙂

 3. marithilarius

  October 30th, 2014 at 4:50 pm

  Handmatig scherpstellen is inderdaad een beetje omslachtig en bij minieme beweging zit je er al weer naast. Scherpstelpunten selecteren werkt veel handiger en heel snel!

 4. marieke

  October 30th, 2014 at 7:00 pm

  Hoi marit. Leuk omdat ik deze lens ook heb. Maar vraagje: mij is verteld dat 50 mm niet geschikt zou zijn voor portretfotografie. Omdat je dan andere verhoudingen in het gezicht krijgt, vertekeningen. Wat is jouw mening hierover?

 5. marithilarius

  October 30th, 2014 at 7:09 pm

  Ik weet niet wie je dat verteld heeft maar die persoon zit er goed naast, haha. De 50mm is voor crop camera’s de ideale portret lens, juist omdat 50mm ook de beeldhoek is waar wij als mens de wereld mee zien. Hij vertekend dus juist niet.

  Voor full frame camera’s zou het een 80mm mogen zijn maar voldoet 50mm ook nog prima.

 6. Deborah Hamar

  October 31st, 2014 at 4:31 pm

  Ja het is heel herkenbaar.
  Dit had ik met mijn sportfoto’s met mijn 300 mm lens. Ik schiet nu vaak niet meer op 2.8 maar ook één of twee stops hoger. De platen zijn dan nog scherper!! 🙂

 7. marieke

  November 4th, 2014 at 6:36 pm

  Bedankt marit. Dit was mij verteld tijdens een cursus portretfotografie. Baalde ervan omdat ik hem net had aangeschaft. Ik heb me er even in verdiept en heb dus een crop camera. Dus de 50 mm kan weer uit de kast!

 8. marithilarius

  November 4th, 2014 at 6:38 pm

  Nou, zou ik even terug koppelen als ik jou was..

 9. Juudith

  November 7th, 2014 at 8:16 pm

  super handige tips! ik hou van mijn 50 mm lens.. gebruik hem voornamelijk bij mijn zelfportretproject en portret fotografie met andere dingen vind ik hem op een of andere manier niet praktisch

 10. Andy

  January 20th, 2015 at 2:16 pm

  Eff googlen op “Sweet Spot” voor de lens die je hebt.
  Bijna geen enkele lens is optimaal bij volledige opening. Meestal 1 tot 2 stops hoger zorgen voor scherpere foto’s (voor de wiskundigen bij 50mm f1.8, 1 stop is f2.5 en 2 stops is 3.6. => http://www.foto.vanbeloois.nl/wp-content/uploads/2013/02/Clipboard01.jpg )
  Ik heb bvb de Nikon 1.8G . Centre sweet spot is bij f2.8 en Edge sweet spot is bij f4.
  Leuk weetje natuurlijk, maar geen vaste regel.

 11. Laure

  May 2nd, 2015 at 5:50 am

  Hey! Ik was er nog eens over aan het denken om een 50mm aan te schaffen en wist dat ik ooit een blog van je had gelezen hierover dus heb hem nu nog eens gelezen. Maar er is iets wat ik niet begrijp : hoe selecteer je welke scherpstelpunten je wilt gebruiken? Heb er eens over opgezocht op internet maar vind geen antwoord. :/

 12. admin

  May 2nd, 2015 at 6:14 pm

  Als het goed is heb je ergens rechts naast je schermpje op je camera een knopje waarbij als je dat indrukt, er rode puntjes in je beeld verschijnen die je kunt verplaatsen met je draaiwieltje. Dat knopje ziet er als het goed is zo uit: http://static.www3.zoom.nl/thumbnails/200×200/4/b/4b5894e4908c6b0391a8b8f7edf9349b.jpg

  Als je dat ingedrukt houdt en je aan het wieltje draait kun je je puntje verplaatsen!

 13. Laure

  May 3rd, 2015 at 11:03 am

  Heb het gevonden! Hartstikke bedankt! 😀

 14. Jolijn

  January 9th, 2016 at 7:19 pm

  Aaaah wat fijn zeg! Dankjewel voor deze tips! Ik heb idd het probleem dat mijn foto’s gewoon niet scherp worden met de 1.8 lens. Vanmiddag probeerde ik idd maar eens met f 2.8, maar dat pakte ook niet echt goed uit. De ISO stond al op 400, dus ik snap niet zo goed wat ik nog beter had kunnen doen… Misschien toch 1.8 en dan 1 focuspunt?

 15. Andy

  January 12th, 2016 at 10:32 pm

  Wat bedoel je met pakte niet goed uit?
  Wat is je sluitertijd bij 2.8 of 1.8? Wellicht is de sluitertijd en heb je dus last van bewegingsonscherpte. Probeer eens met statief.

 16. Andy

  January 12th, 2016 at 10:33 pm

  oeps stukje weggevallen ….Wellicht is de sluitertijd te langzaam en heb……….
  Sorry

 17. Jolijn

  January 15th, 2016 at 7:25 pm

  Hoi Andy, bedankt voor je reactie. Statief zou idd de oplossing kunnen zijn, maar ik fotografeerde onze hond, en die zit niet echt stil…

 18. Astrid

  September 20th, 2016 at 5:38 pm

  Hoi!
  Ik wil misschien deze lens ook gaan aanschaffen, maar zit te twijfelen tussen 1.4 of 1.8.
  Heb ik minder met het probleem onscherpte te maken met de 1.4 lens?
  Wat zou jij aanraden, zit er erg veel verschil in? Ik zal er vooral portretfoto’s mee gaan maken.
  Groetjes!

 19. Jolieanda

  May 22nd, 2017 at 9:24 pm

  Hoi,
  Ik krijg mijn foto’s vaak niet goed scherp met deze lens, ik heb het diafragma vaak op 1.8 of 2.8 staan. Ik fotografeer op one-shot modus en herkader dan. Toch merk ik vaak dat de scherpte niet op de goede plek ligt, of dat een deel van de foto niet scherp is. Vooral dat laatste vind ik moelijk ook omdat ik niet zo goed weet wat ik eraan moet doen.

  Voorbeeld, hoe krijg je 2 katten naast elkaar op de bank beide goed scherp in beeld en een mooie wazige achtergrond, ik krijg het maar niet voor elkaar ( komt ook vooral door de katten haha, ze willen niet naast elkaar liggen) moet ik dan verder uitzoomen? blijf de achtergrond dan wel mooi wazig en de katten mooi scherp??

 20. Marit

  May 22nd, 2017 at 9:26 pm

  Als ze niet op gelijke hoogte liggen is de enige optie om je diafragma toch echt iets te verkleinen. Ook op f/3.5 of f/5.0 zal de achtergrond nog steeds best onscherp zijn!

 21. Jolieanda

  May 22nd, 2017 at 9:41 pm

  gaan we dat een keertje proberen:)

 22. Bart

  August 1st, 2017 at 2:49 pm

  Oeh, ik ben er hier ook mee aan het spelen.
  Ik ga vanavond eens kijken of het lukt met deze tips!

 23. Cindy

  October 5th, 2017 at 3:21 pm

  Hallo, ook ik ben aan het experimenteren met deze lens. Is er eigenlijk een maximale afstand dat je verwijderd mag zijn van je object bij zo een 50mm – ik heb nu vaak dat voetjes van een zittende peuter scherp zijn en de oogjes niet (terwijl ik echt wel heb scherp gezet met 1 focuspunt op het oogje)
  1/125sec f/10 50mm iso1600

  -> bij deze foto’s was het niet de bedoeling om de achtergrond minder scherp of wazig te hebben.

  Bedankt

Laat een reactie achter!

follow me

@marit.hilarius

%d bloggers like this: