Waar een scene er in realiteit er heel dynamisch en interessant uit ziet, kan het op de foto ineens heel saai en ‘plat’ lijken. Een foto is natuurlijk altijd een platte weergave van een 3D beeld, en soms levert dat dus problemen op. Gelukkig zijn er trucjes die je kunt gebruiken om meer diepte in je foto te creëren. Handig voor zowel portretten en landschappen!

1. Gebruik een onderwerp op de voorgrond

Dit is een truc die ik heel vaak gebruik bij zowel landschappen als portretfoto’s. Een ‘onderwerp’ op de voorgrond kan op verschillende manieren diepte geven. Bij een portretfoto kun je bijvoorbeeld in een struik gaan staan en vanaf daar de foto maken. Als je jezelf goed positioneert kun je een aantal blaadjes half in beeld nemen en deze met een groot diafragma mooi laten vervagen. Op die manier heb je meteen een interessanter beeld en creëer je meer diepte. Je kunt ook zelf voorwerpen meenemen om vlak voor je lens te houden tijdens het fotograferen, zoals een sluier of bloemen.

Bij landschappen kun je gebruik maken van natuurlijke voorwerpen die al in het landschap liggen. Denk aan grote stenen of stukken hout/takken.

Deze foto heeft geen onderwerp in de voorgrond en lijkt daarom wat vlak en saai.

Op deze foto heb ik gebruik gemaakt van de steen op de voorgrond. De foto wordt direct interessanter.

2. Gebruik scherptediepte

Uiteraard, deze truc zul je vast al eens gebruikt hebben! Je kent die tilt-shift foto’s vast wel, waarbij landschappen ineens op miniatuur landschapjes lijken door enkel de kleine scherptediepte te verkleinen. Hoe groter de afstand tot het onderwerp wat scherp is, hoe groter de afstand zou moeten zijn. Bij een tilt shift foto wordt het scherptediepte effect gefaked, waardoor een landschapsfoto ineens een macro foto lijkt, genomen in Madurodam.

Maar dit effect werkt natuurlijk niet alleen op deze manier, ook in je andere foto’s zorgt minder scherptediepte altijd een driedimensionaal effect.

3. Gebruik lijnen in je beeld

Toen je vroeger bij tekenles leerde om een weg te tekenen, tekende je de twee lijnen altijd naar elkaar toe, zodat ze bij de horizon smaller waren dan aan de onderkant van je papier. Zo creëerde je diepte!

In je foto werkt het hetzelfde. Als je gebruik maakt van lijnen die naar elkaar toe lopen voelt de foto direct dynamischer. Ideaal voor architectuur fotografie, en ook in landschappen kun je deze truc combineren met nummer 1, het gebruiken van voorwerpen in de voorgrond.

De balustrade begint vrij breed, maar eindigt heel smal in het midden van de foto, waardoor je de diepte in het landschap duidelijk ziet. De schaduwen van de balustrade helpen extra mee om het diepte effect nog meer te versterken.

4. Gebruik een groothoeklens

Eigenlijk heeft een groothoeklens alles met tip nummer 3 te maken. Als je een groothoeklens gebruikt, gaan al je lijnen door de bolling van de lens namelijk wat vertekenen aan de randen, alsof je in een vissenkom zit. Daardoor creëer je haast automatisch schuine lijnen, en dus is het veel makkelijker om je foto’s diepte te geven met dit soort lenzen.

Let maar eens op bij je volgende shoots en probeer een aantal van deze tips te gebruiken. Je zult merken dat er direct veel interessantere beelden uit zullen komen!

4 Manieren om meer diepte in je foto te krijgen

Fotografie

June 21, 2018

blogs

AliExpress review video fotografie producten #2

Zo maak je mooie foto’s in de felle zon

Grote foto’s zonder logo geven bij fotoshoots?

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

Laat een reactie achter!

POPULAIRE BLOGS

Yess, het is zo ver! De tweede editie van Let’s Focus is uit!

Let's Focus: de pocket editie is uit!

Er zijn een aantal trucjes die je in Photoshop kunt uitvoeren om je foto mooi scherp te maken..

Zo krijg je de scherpste foto's in Photoshop

Als er één ding is wat eigenlijk iedere fotograaf wil weten, is het wel hoe je een onscherpe...

Dit is hoe je een onscherpe achtergrond in je foto's creëert

In maart was het zo ver, samen met Leonie vertrok ik naar Engeland voor een Harry Potter roadtrip! 

Harry Potter Travelguide: alle foto hotspots in de UK