Fotografie

4 Manieren om meer diepte in je foto te krijgen

November 12, 2020

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Waar een scene er in realiteit er heel dynamisch en interessant uit ziet, kan het op de foto ineens heel saai en ‘plat’ lijken. Een foto is natuurlijk altijd een platte weergave van een 3D beeld, en soms levert dat dus problemen op. Gelukkig zijn er trucjes die je kunt gebruiken om meer diepte in je foto te creëren. Handig voor zowel portretten en landschappen!

Gebruik een onderwerp op de voorgrond

Dit is een truc die ik heel vaak gebruik bij zowel landschappen als portretfoto’s. Een ‘onderwerp’ op de voorgrond kan op verschillende manieren diepte geven.

Bij een portretfoto kun je bijvoorbeeld in een struik gaan staan en vanaf daar de foto maken. Als je jezelf goed positioneert kun je een aantal blaadjes half in beeld nemen en deze met een groot diafragma mooi laten vervagen. Op die manier heb je meteen een interessanter beeld en creëer je meer diepte. Je kunt ook zelf voorwerpen meenemen om vlak voor je lens te houden tijdens het fotograferen, zoals een sluier of bloemen.

Bij landschappen kun je gebruik maken van natuurlijke voorwerpen die al in het landschap liggen. Denk aan grote stenen of stukken hout/takken.

Deze foto heeft geen onderwerp in de voorgrond en lijkt daarom wat vlak en saai.
Op deze foto heb ik gebruik gemaakt van de steen op de voorgrond. De foto wordt direct interessanter.

Gebruik scherptediepte

Uiteraard, deze truc zul je vast al eens gebruikt hebben!

Je kent die tilt-shift foto’s vast wel, waarbij landschappen ineens op miniatuur landschapjes lijken door enkel de kleine scherptediepte te verkleinen. Hoe groter de afstand tot het onderwerp wat scherp is, hoe groter de afstand zou moeten zijn. Bij een tilt shift foto wordt het scherptediepte effect gefaked, waardoor een landschapsfoto ineens een macro foto lijkt, genomen in Madurodam.

Maar dit effect werkt natuurlijk niet alleen op deze manier, ook in je andere foto’s zorgt minder scherptediepte altijd een driedimensionaal effect.

Gebruik lijnen in je beeld

Toen je vroeger bij tekenles leerde om een weg te tekenen, tekende je de twee lijnen altijd naar elkaar toe, zodat ze bij de horizon smaller waren dan aan de onderkant van je papier. Zo creëerde je diepte!

In je foto werkt het hetzelfde. Als je gebruik maakt van lijnen die naar elkaar toe lopen voelt de foto direct dynamischer. Ideaal voor architectuur fotografie, en ook in landschappen kun je deze truc combineren met nummer 1, het gebruiken van voorwerpen in de voorgrond.

De balustrade begint vrij breed, maar eindigt heel smal in het midden van de foto, waardoor je de diepte in het landschap duidelijk ziet. De schaduwen van de balustrade helpen extra mee om het diepte effect nog meer te versterken.

Gebruik een groothoeklens

Eigenlijk heeft een groothoeklens alles met tip nummer 3 te maken. Als je een groothoeklens gebruikt, gaan al je lijnen door de bolling van de lens namelijk wat vertekenen aan de randen, alsof je in een vissenkom zit. Daardoor creëer je haast automatisch schuine lijnen, en dus is het veel makkelijker om je foto’s diepte te geven met dit soort lenzen.

Let maar eens op bij je volgende shoots en probeer een aantal van deze tips te gebruiken. Je zult merken dat er direct veel interessantere beelden uit zullen komen!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius