Als fotograaf wil je snel je foto’s kunnen afleveren en lekker kunnen werken zonder frustratie. Daar heb je een fijne laptop voor nodig! Maar dan zoek je op internet en vliegen de RAM’s, proccesors en 4K schermen je om de oren. Waar moet je beginnen?!
Laptop eigenschappen om op te letten
Er zijn heel veel laptops die goed voor je kunnen werken als fotograaf, afhankelijk van je voorkeuren, budget en behoeftes. Er zijn een paar kenmerken waar je naar kunt kijken als je een laptop uit gaat kiezen.
Een krachtige processor en voldoende RAM
De processor, die je vaak voorbij ziet komen als CPU, is het hart van een laptop of computer. De chip die werkt als het brein van je computer – deze is dus erg belangrijk! Dit bepaalt hoe soepel de taken die jij je laptop geeft worden uitgevoerd.
Het RAM geheugen gaat over het werkgeheugen. Dat is iets anders dan opslag van bijvoorbeeld al je foto’s. Opslag, zoals een harde schijf of SSD, is waar gegevens permanent worden bewaard, terwijl RAM alleen tijdelijk gegevens bewaard. Bijvoorbeeld waar je bent gebleven in Lightroom terwijl je Photoshop, internet en Spotify open hebt staan. Als fotograaf moet dat RAM geheugen goed kunnen presteren, want Photoshop en Lightroom draaiende houden (inclusief AI bewerkingen) vergt best wat RAM geheugen.
Om zonder problemen en frustraties je foto’s te kunnen editen raad ik je aan om voor een RAM geheugen van 16 GB of meer te kiezen.
Een hoog resolutie scherm met realistische kleurweergave
Als je je foto’s kleurgetrouw wilt bewerken is je scherm ontzettend belangrijk! We kennen allemaal wel die schermen van vroeger die, afhankelijk van de kijkhoek, donkerder of lichter worden. Niet handig als fotograaf!
Een 4K scherm (3840×2160) is tegenwoordig makkelijk te krijgen, en biedt een mooi gedetailleerd beeld zodat je je foto’s precies kunt bewerken.
4K is echter niet per se nodig, met elke resolutie boven 1080 pixels kom je al een heel eind.
Het is ook belangrijk dat je beeldscherm een breed kleurengamma heeft, zoals 100% sRGB of AdobeRGB. Zo weet je zeker dat de kleuren worden weergegeven zoals jij ze hebt gezien.
Externe & portable beeldschermen
Je kunt er ook voor kiezen om met een extern scherm te werken. Ik vind dit heerlijk, zo kan ik mijn laptop in een standaard neerzetten en met 2 schermen, een extern toetsenbord en externe muis werken.
Beeldschermen van merken zoals Eizo, BenQ, Dell UltraSharp-serie, LG UltraFine-serie en ASUS ProArt-serie zijn al snel goede keuzes.
Ik maak zelf gebruik van de BenQ PD2700U.
Als draagbaar, portable scherm maak ik gebruik van de Lenovo L15. Dit scherm neem ik gemakkelijk mee in mijn tas als ik op een externe werkplek zit. Hij kan zelfs fijn mee op reis, want hij weegt amper 1 kg!
Opslag
Een SSD (Solid State Drive) is sneller dan een gewone harde schijf, waardoor het bewerken en openen van grote bestanden versneld wordt. Handig bij het exporteren van je foto’s of het openen van RAW foto’s.
Het is altijd nuttig om je SSD te upgraden bij het kopen van een laptop. Met 1 of 2 TB SSD opslag kun je lekker vooruit en hoef je niet constant een externe harde schijf aan de sluiten.
Fijne drives zijn bijvoorbeeld de Sandisk Extreme Portable SSD 2TB V2 of de versie met 1 TB.
Grafische kaart
Voor uitgebreide bewerkingen in Photoshop en Lightroom kan een krachtige grafische kaart helpen bij het versnellen van processen zoals renderen en het werken met meerdere lagen.
De beste laptops voor fotografen
Ik heb een aantal laptops voor fotografen voor je geselecteerd waarmee je heerlijk aan de slag kunt gaan!
Apple MacBook Air 15 inch (2024) M3
Ik begin met de laptop die ik zelf in bezit heb – en met ontzettend veel plezier. Ik heb de versie met 1TB SSD opslag en 33 GB RAM geheugen.
Vastlopen? Daar heeft deze laptop echt nog nooit van gehoord. En met het fijne maatje van 15” past hij makkelijk in mijn tassen. Eerder werkte ik met een 16”, maar die was tijdens het reizen toch vaak te groot.
Bij een 15” laptop raad ik wel aan om een extern scherm te gebruiken. Dit scherm is wel érg klein om al je foto-editing op te doen.
Waarom je deze laptop moet hebben:
- Hij is ontzettend snel
- Het scherm geeft prachtige kleuren en van alle hoeken fijn te bekijken
- Er zit weer een SD kaartslot in deze editie, hoera!
- Het toetsenbord werkt erg prettig
- De speakers zijn van hoge kwaliteit
- Het besturingssysteem werkt erg fijn
- Hij is lekker licht
Waarom deze laptop misschien overslaan:
- De laptop is erg duur
- Hij is iets meer ‘koelkast shape’ dan de vorige editie (dit komt door het nieuwe verbeterde toetsenbord – dus wat mij betreft meer dan waard)
Je koopt de Apple MacBook Air M3 vanaf €1409.
Apple MacBook Pro 16″ (2023) M3 Pro (12 core CPU/18 core GPU) 18GB/512GB
Deze laptop is de nieuwere versie die Apple heeft uitgebracht, met de krachtigste chip ooit.
Waarom je deze laptop moet hebben:
- Hij is nóg veel sneller
- Het scherm geeft prachtige kleuren en van alle hoeken fijn te bekijken
- SD kaartslot!
- Fijn toetsenbord
- De speakers zijn van de beste kwaliteit
- Het besturingssysteem werkt erg fijn
- Deze laptop kan écht alles aan
Waarom deze laptop misschien overslaan:
- Je betaalt een hoop extra geld voor extra snelheid en CPU-kracht. Deze is voor een fotograaf helemaal niet nodig. Edit je heel veel video’s, terwijl Photoshop én Lightroom open staan? Dan zou je deze laptop kunnen overwegen.
Apple MacBook Air 15“ (M2, 2022)
Mijn tweede laptop is een MacBook Air. Deze gebruik ik op reis en vakantie – en daar is hij perfect voor. Het is een light-versie van de Macbook Pro M2.
Waarom je deze laptop moet hebben:
- De prijs is een stuk lager
- De laptop is platter én lichter. Ideaal op vakantie
- Het is een van de beste laptops in deze prijsklasse
- Het scherm is nog steeds prachtig met goede kleuren
Waarom deze laptop misschien overslaan:
- Het is een Air, dus de chip is wat minder krachtig. Met mijn MacBook Air kan ik bijvoorbeeld geen gebruik maken van de Lightroom AI-functie waarbij Lightroom zelf personen selecteert, omdat dit te veel werkgeheugen vraagt.
Asus ProArt Studiobook 16 OLED
Ben je niet zo’n Apple fan, dan kun je naar de Asus ProArt kijken. Deze laptop heeft alles wat je nodig hebt, én zelfs een touchscreen!
Waarom je deze laptop moet hebben:
- Hij is lekker snel en heeft goede specs
- Hij wordt niet zo snel heet als veel andere laptops
- Je kunt werken met een OLED touch screen
Waarom deze laptop misschien overslaan:
- Hij is vrij duur
- OLED schermen reflecteren soms flink
- De batterij gaat niet zo lang mee als bij MacBooks
- Het toetsenbord is wat ongebruikelijk, daar moet je misschien aan wennen
Dell XPS 15 9520
Een lekker lichte en compacte laptop met veel kracht – dat is de Dell XPS! Ook hier vind je weer een SD card reader, om je foto’s makkelijk te importeren.
Waarom je deze laptop moet hebben:
- Een mooi OLED scherm (van bijna 4K)
- De laptop heeft een fijn toetsenbord
- De laptop is licht en plat – handig voor onderweg
Waarom deze laptop misschien overslaan:
- Hij wordt wat sneller warm (dus je hoort veel fan-noise)
- Hij is vrij duur
Conclusie
Als Apple-gebruiker kan ik je eigenlijk niet anders dan de MacBook M2 aanraden. Veel fotografen kiezen ervoor om te upgraden naar de M3, maar ik ben ontzettend blij met mijn M2 en ben nog tegen geen enkele beperking aangelopen. De laptop maakt 5 dagen in de week meer dan 8 uur voor me, en presteert tijdens zo’n werkdag bijna volledig zonder oplader de beste resultaten.
Uiteraard moet je een keuze maken die bij jouw budget, behoeftes en wensen past.
Overweeg ook eens refurbished
Zijn alle laptops boven het budget dat jij gereserveerd had? Neem dan eens een kijkje op Leapp. Hier kun je refurbished laptops aanschaffen, van top kwaliteit. Mijn MacBook Air is een refurbished laptop, en presteert als de beste!
Beter voor je portemonnee, en voor het milieu 😉
Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, mocht je een laptop aanschaffen via een linkje in deze blog, jij een super toffe laptop thuis krijgt, en ik een hele kleine fee van de verkoper ontvang als bedankje.
add a comment
+ show Comments
- Hide Comments